Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragan Mektić:

Srbija štiti Dodika od istrage o pranju novca

Dragan Mektić
Foto: HINA/ FENA/ Almir Razic/ ua
23.01.2018.
u 13:38

Riječ je o prebacivanju iznosa od 750 tisuća eura iz Pavlović banke registrirane u BiH na račun Komercijalne banke u Beogradu.

Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su od Srbije pomoć u istrazi o sumnjivim financijskim transakcijama na području te zemlje povezanim s predsjednikom republike Srpske Miloradom Dodikom, no iz Beograda nikada nije stigao nikakav odgovor, potvrdio je u utorak ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

U izjavi koju je prenio sarajevski portal Faktor Mektić je opovrgnuo tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako je iz BiH prošle godine u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhiti Dodika.

Vučić je takvu tvrdnju iznio u intervjuu za beogradsku televiziju Happy.

"Bio je službeni zahtjev za privođenje predsjednika RS-a prije godinu dana. Zamislite da Srbija privodi predsjednika RS-a. Jeste li vi normalni? Što hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena?", kazao je Vučić u tom intervjuu dodajući kako je sve to bilo zbog "neke vile".

Mektić je kazao kako je Vučić iznio potpuno netočne tvrdnje ili su ga pak njegovi suradnici o svemu krivo informirali.

"To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za uhićenje no bio je zahtjev za međunarodnu kaznenu-pravnu pomoć, da se provjeri jedna financijska transakcija Milorada Dodika", rekao je.

Pojasnio je kako je riječ o prebacivanju iznosa od 750 tisuća eura iz Pavlović banke registrirane u BiH na račun Komercijalne banke u Beogradu.

"Ovdje se sumnjalo u podrijetlo tog novca te se samo tražilo da se istraži ta financijska transakcija", kazao je Mektić.

Takav zahtjev iz Sarajeva je poslan u Beograd prije gotovo godinu dana i to na temelju sporazuma o međudržavnoj pomoći u kazneno-pravnim pitanjima potpisanog još 2005. godine, no iz Srbije do danas nema nikakvog odgovora.

Milorad Dodik je pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je na nezakonit način kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje za koju je platio 750 tisuća eura.

Sumnja se da je on tu kupnju obavio u gotovini novcem nejasnog podrijetla a cijelu transakciju prikrio je naknadno odobrenim fiktivnim kreditom privatne Pavlović banke iz Bijeljine.

Ministar Mektić je kazao kako nitko iz BiH ne bi tražio da Srbija privodi Dodika jer bi u slučaju takve potrebe on bio uhićen u zemlji u kojoj živi.

Izrazio je nezadovoljstvo odnosnom srbijanskih vlasti sugerirajući kako one sudjeluju samo u istragama koje se odnose na "obične smrtnike" dok političare poput Dodika očevidno smatraju nedodirljivima.

1/0

Komentara 22

NE
neboiznadzagreba
13:52 23.01.2018.

Političari poput Dodiga i jesu nedodirljivi, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, BiH, Kosovu, Makedoniji...

Avatar stef99
stef99
14:30 23.01.2018.

Pa desi bre Mektići, ko' pak tebe štiti, i na čjoj si plaći, mora da je u doljarima kvarnih ahmera, ...... baaaa

MX
Mister X
19:33 23.01.2018.

iznosa od 750 tisuća eura; Koja bijeda je ta Bosna i o kojoj sumi se radi mi znamo naši generali sa 5-6 miliona eura su heroji ne zločinci i tu nema šta da se preispitiva ratno profiterstvo ... A muslimanijaija islamisti i njima isti bi Dodiga za siču da zafrkavaju bez veze !!!! Sramota nije čudo da čovjek želi mir i svoju državu kao ostli normalni svijet Balkanije ili nije normalan ****

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije