Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvjezdice za bolnice

Milinović: Kriteriji za bolnicu u Gospiću dvaput su se provjeravali

\'09.02.2011., Ministarstvo zdravstva, Ksaver 200a, Zagreb - Tijekom tiskovne konferencije potpredsjednik Vlade i ministar mr. Darko Milinovic, dr.med. ravnateljima bolnickih zdravstvenih ustanova uru
Goran Stanzl/PIXSELL
VL
Autor
Diana Glavina
09.02.2011.
u 19:30

Proces kategorizacije bolnica obavljen je bez politizacije, zadovoljno je rekao ministar

Govorilo se da će zbog politizacije proces kategorizacije bolnica biti teško dovesti do kraja. Ipak, politizacije nije bilo – rekao je jučer ministar zdravstva Darko Milinović, zadovoljan što je ovaj posao obavljen, kako je rekao, iznad usko stranačkih interesa.

– No, to treba zahvaliti i jasnim kriterijima na temelju kojih su akutne bolnice podijeljene u četiri kategorije pa može početi natjecanje zdravstvenih ustanova za ulazak u višu kategoriju – rekao je Milinović.

Natjecanje može početi

Istaknuo je da se u hrvatskom zdravstvenom sustavu o nužnosti kategorizacije bolnica govori već dvadesetak godina kao i to da mnogi nisu vjerovali da će on u tome uspjeti za ministarskoga mandata. U sljedećih šest mjeseci namjerava obaviti i akreditaciju desetak bolnica, što će zapravo definirati kvalitetu bolnica i medicinskih djelatnosti.

Dok su kriteriji za kategorizaciju, među ostalim, broj liječnika, njihova stručnost, razina i opseg zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga, broj stanovnika koje zbrinjava, broj postelja, broj bolnica u županiji kao i to je li bolnica sveučilišna baza, u akreditaciji će se prikupiti i obraditi podaci o težini liječenih pacijenata, o složenosti medicinskih postupaka, o broju, odnosno postotku komplikacija kod određenih zahvata itd.

Dijeleći ravnateljima rješenja o statusu bolnice koju vode, Milinović se posebno osvrnuo na "svoju" bolnicu te je odbacio i najmanju mogućnost da je Opća bolnica Gospić imala privilegiran status u dodjeljivanju treće kategorije.

– Zamolio sam članove Povjerenstva da dvaput provjere kriterije za gospićku bolnicu – rekao je ministar. A ravnateljica bolnice u Gospiću dr. Marija Vrkljan-Ilijevski rekla nam je da bolnica u dijelu medicinskih djelatnosti ima županijski karakter te je stoga i zaslužila ulaz u skupinu bolnica treće kategorije.

Ministar Milinović jučer je, obraćajući se ravnateljima i novinarima, učinio i kratak presjek tri godine svoga mandata.

– Prije reforme HZZO je bio u dugu od 2,1 milijardu kuna, a prema posljednjem završnom računu, dug je oko 18 milijuna kuna. Bolnice su dug od 2,3 milijarde kuna svele na 1,3 milijarde. U kriznoj godini nije bilo lako sustav držati pod kontrolom, ali smo uspjeli ukupan dug umanjili za tri milijarde kuna. Racionalizacijom smo dakle uspjeli financijski stabilizirati sustav. Zahvaljujući tome u samo godinu dana na listu lijekova HZZO-a ušla su 64 inovativna lijeka, među kojima 13 na listu posebno skupih lijekova – pohvalio se ministar te za usporedbu naveo sedam prošlih godina kada je na listu lijekova HZZO-a ušlo samo 47 inovativnih lijekova.

I uputnice u povijest

– Zahvaljujući reformi i racionalizaciji, i dalje možemo ulagati. Pa je tako upravo otvoren natječaj za 128 novih, opremljenih vozila Hitne pomoći koja se nabavljaju u sklopu reforme Hitne medicinske pomoći – rekao je Milinović. Nije zaboravio ni na e-zdravstvo te je istaknuo da će do kraja ove godine i papirnate uputnice za specijalističke preglede i dijagnostiku ući u povijest kao što su e-recepti zamijenili papirnate recepte.

Ključne riječi

Komentara 6

PG
praseca gripa
21:51 09.02.2011.

Sve cestitke gospickoj bolnici,izvrsnoj ravnateljici i svim zaposlenicima! Drzite se dobro kao i dosad!

N7
No.77
22:08 09.02.2011.

E Milinoviću, kad će doći Milanović u Dnevnik 3 ili bilo koju emisiju i dokazati podrijeklo svoja dva stana kao vi svoje kuće. Nakon toga su drugovi utuhnuli kao i 90-te.

ST
stevica
22:38 09.02.2011.

Jesu li ti ,ljigavce, poltronu,LIZOGUSCE, milinovicu,tata i mamica zavrsili vilu od 6 miliona kuna od svoje penzije.Ljago jedna,i ti vodis ovu drzavu,fhuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije