Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milijarde za Projekt Slavonija povučene su iz fondova Europske unije

Na Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu izneseni su podaci koji govore o zadovoljavajućem povlačenju sredstava iz fondova EU na ovim područjima
20. prosinca 2018. u 15:02 10 komentara 549 prikaza
Premijer Plenković u Pakracu predsjedao 7. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Premijer Andrej Plenković u Pakracu je naglasio i da su efekti porezne reforme korisni za ovaj dio Hrvatske te da će u kombinaciji s mjerama koje se provode u demografskoj politici i jačanju gospodarstva omogućiti da što veći broj ljudi ostane u Hrvatskoj, napose u Slavoniji. – Svjesni smo da je trend korištenja slobode kretanja ovdje najočitiji i najvidljiviji. To je strukturni problem s kojim se moramo nositi, stoga poduzimamo sve ove mjere – poručio je premijer.

Udarac iz Mosta 'HDZ-ov Projekt Slavonija je plagijat, podnesena je prijava!'

Od ciljanih 18,75 milijardi kuna i četiri operativna programa EU u okviru Projekta Slavonija ugovoreno je 8,5 milijardi kuna ili 45,4 posto, a plaćeno 2,6 milijardi ili 13,97 posto. Od 14. rujna 2018. do 14. prosinca 2018. ostvaren je porast ugovaranja projekata na području pet slavonskih županija od 616 milijuna kuna. Podaci su to koje je na sjednici Savjeta za Slavoniju Baranju i Srijem jučer u Pakracu prezentirala ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koja je zaključila da je riječ o “doista impozantnoj brojci i vrijednom rezultatu”.

Ugovorena četiri projekta

Posebno je naglasila da su ugovorena četiri projekta iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede u vrijednosti od 105 milijuna kuna te objavljen ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema za projekt Kuća čaja – oaza mira u vrijednosti od 8 milijuna kuna te projekt uređenja Turističko-rekreacijskog centra “Jezero-Hercegovac-Ružica grad” u vrijednosti od 70 milijuna kuna.

Davor Ivo Stier Davor Ivo Stier: 'Projekt Slavonija ima za cilj vratiti ljude, omogućiti im radna mjesta te pokrenuti gospodarstvo

Na Savjetu je najavljeno kako se uskoro očekuje i objava poziva za pripremu i provedbu integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema. U okviru tog poziva dostupna su 332 milijuna kuna. U pripremi je i dodatak razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, kojim bi se njegova vrijednost uvećala za 244,5 milijuna kuna, na ukupno 944,2 milijuna kuna. Zaprimljeno je, kažu, 66 novih projektnih prijedloga vrijednih ukupno 898,2 milijuna kuna.

Da se Projekt Slavonija razvija željenim intenzitetom, smatra i premijer Andrej Plenković koji je izvijestio da je u ovoj financijskoj perspektivi za pet slavonskih županija na raspolaganju još 10 milijardi kuna.

– Na svima je nama da se ta sredstva ne samo ugovore nego realiziraju i isplate – poručio je Plenković. Jučerašnja sjednica bila je posebno posvećena dvjema temama, kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav i razvoju kontinentalnog turizma, pri čemu je Plenković podsjetio da je na Danima hrvatskog turizma na Hvaru donesena odluka da se iduće godine oni održe u Slavoniji.

Tomislav Tolušić Ministar u Osijeku Tomislav Tolušić: Učinit ću sve da hrvatsku poljoprivredu vratimo u život

– Naglasak je na konceptu gdje će više slavonskih županija biti uključeno. S te strane šaljemo poruku ravnomjerne hrvatske ponude i što većeg naglaska na kontinentalnu Hrvatsku – rekao je premijer.

Plenković je podsjetio i da je u Zagrebu nedavno bio i prvi čovjek Svjetske banke, na čiju se inicijativu razgovaralo o mogućnosti da Svjetska banka prati i savjetuje hrvatsku Vladu i županije kako bi se projekti realizirali. Tako bi do 31. siječnja Svjetska banka trebala isporučiti tri izvješća – o ulaganjima i izvozu, o produktivnosti na razini tvrtke i financijskim instrumentima te o radnim mjestima i uključivanju na tržište rada. Temeljem tih izvješća Vlada će identificirati dodatne projekte i konsolidirati postojeće kako bi se povećala učinkovitost povlačenja EU sredstava, zaključeno je na sjednici Savjeta.

 | Autor : VL Foto: VL

Turistički potencijal

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević zahvalio je što se sastanak održava u Pakracu.

– Ovo je već drugi sastanak Savjeta u Požeško-slavonskoj županiji. U protekle dvije godine osjeti se važnost ovakvog projekta – kazao je župan. Vladi i ministrima zahvalio je što je tvrtka Orljava, koja zapošljava više od 300 radnika, sanirana i danas je stabilna.

– Slavonija ima mogućnosti da se turistički pozicionira. Vjerujemo da ćemo kroz ovaj model dobiti znatna sredstva kako bismo mogli biti poveznica poljoprivrede i drugih grana – dodao je.

Gabrijela Žalac Ministrica Žalac Do 2020. u Slavoniju ‘ubaciti’ 2,5 milijardi eura

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević naglašava da je Pakrac jedini grad koji je iskoristio sva tri pretpristupna fonda Europske unije za izgradnju poduzetničke infrastrukture.

U Pakracu su jučer potpisani i ugovori vrijedni 36 milijuna kuna. Ministar turizma Gari Cappelli potpisao je s čelnicima jedinica lokalne samouprave ugovore za obnovu pakračkog kupališta, projekte Suhopoljski vremeplov, Muzej bećarca u Pleternici, interpretacijski centar Domovinskog rata Vodotoranj u Vukovaru te za projekt “Ilok – vrata Hrvatske”.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg uručio je pak ugovor o sanaciji odlagališta otpada Gajevci.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • suvaja:

    milijarde i milijarde su odnesene iz hrvatske takoder i iz slavonije ...itd

  • Nikola Turajlić:

    O dobri naš Hrvatski Bože hvala ti gdje čuo i ne čuo što si svojem najvjernijem stadu dvonožnim vjerodomoljubnim glodarima omogućio da prestanu glodati, već oglodanu do kostiju hrvatsku državnu ragu i ubace se medju europsko dotacijsko krdo, gdje imaju ... prikaži još! neograničene mogućnosti glodanja.

  • javor11:

    Neznam kak ih nije sram hvaliti se sa prosjačenjem, umjesto da se hvale kak su nešto napravili, stvorili neku industriju ili nešto poboljšali?