Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
elitna prostitucija

Je li ovo hajka na mene ili na HDZ?

Milijan Brkić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/14
09.10.2018.
u 22:28

Osim Milijana Brkića, na razgovor u DORH pozvan je i Božo Barbarić, policajac koji je sastavio izvješće u kojem je naveo da su neke osobe spomenule Brkića kao osobu koja je probila mjere. Saslušana je i Željka Pokupec

Vrlo prometno bilo je u zgradi DORH-a u Gajevoj ulici u Zagrebu. Jer, u skladu s prošlotjednim najavama, DORH je počeo s provođenjem unutarnjeg nadzora da bi se ustanovilo što se dogodilo sa spisom koji se odnosio na probijanje mjera istrage elitne prostitucije iz 2011.

U sklopu provođenja tog nadzora obavljeni su ili će biti obavljeni razgovori s više osoba. Jedna od njih je i Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora i drugi čovjek HDZ-a, čije se ime našlo u središtu afere koja se zakotrljala prošli tjedan. Riječ je o sedam godina staroj priči čije je detalje objavio tjednik Nacional.

“Zanimljivo je da se ova priča ponavlja”

Iz policijskih dokumenata koje je taj tjednik objavio proizlazi da je Brkić, koji je 2011. bio zamjenik glavnog ravnatelja policije, bio osoba koja je osumnjičenicima dojavila da su pod mjerama tajnog praćenja i prisluškivanja. Brkić je proteklih dana to negirao, a tvrdio je i da ga je o tim okolnostima DORH ispitao 2011. No kao u pravom špijunskom trileru, spomenuti je spis netragom nestao iz zagrebačkog ODO-a pa DORH sada pokušava ustanoviti je li nestanak spisa produkt nečijeg nemara ili je riječ o ozbiljnom kaznenom djelu. Stoga je Brkić bio jedan od onih koje je Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, pozvao na razgovor. U zgradu DORH-a Brkić je ušao malo prije 9 sati, a unutra se zadržao oko sat vremena. Na novinarska pitanja je li razgovarao s glavnim državnim odvjetnikom, Brkić je kazao:

– Razumijem vašu potrebu da imate informaciju, ali i vi morate razumjeti mene, odnosno da ne smijem odavati sadržaj razgovora. Razgovarao sam s glavnim državnim odvjetnikom. Dao sam ponovno izjavu na okolnosti iz 2011. Ono što je smiješno, a mogu reći i žalosno, jest to sam ja, koji sam u to vrijeme bio zamjenik ravnatelja policije, koji sam koordinirao cijelu akciju koja je u konačnici rezultirala uhićenjem i pravosudnim epilogom, sada ponovno pozvan da dajem izjave o okolnostima toga jer se mene sumnjiči da sam probio mjere. Da sam želio na bilo koji način kontaminirati akciju, onda sigurno ne bi došlo do takvih rezultata – kazao je Brkić.

S obzirom na to da je u izjavi spomenuo da ga “se sada sumnjiči za probijanje mjera”, novinare je zanimalo znači li to da on sada ima status osumnjičenika.

– Ne. Ne sumnjiči me se. Pozvan sam kao svjedok da ponovno dam izjavu kao što sam je dao 2011. – rezolutan je bio Brkić.

Na pitanje je li sve ovo što se sada događa oko njega zapravo politička hajka na njega, Brkić je iznio svoje viđenje stvari.

– Pustite sada to. Pitanje je je li to politička hajka na mene ili na HDZ. Zanimljivo je da se ta priča ponavlja, a reciklirana je već nekoliko puta – kratak je na tu temu bio Brkić.

Možda priča, kako on kaže, i jest reciklirana nekoliko puta, no njegova uloga u cijeloj priči nikada do kraja nije razjašnjena. Jer o tome da su pri tajnom praćenju i prisluškivanju osoba koje su sumnjičene za sudjelovanje i organiziranje elitne prostitucije probijene mjere te da je upravo Brkić bio osoba koja je osumnjičenicima dojavila da ih se prati, postoji policijsko izvješće.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Taj je dokument sastavio Božo Barbarić, sadašnji šef riječkog PNUSKOK-a, a 2011. šef PNUSKOK-a. To izvješće, koje je također objavio Nacional, Barbarić je poslao tadašnjem šefu kriminalističke policije Viti Bijeliću. Zbog tog je izvješća, te vjerojatno i svega drugog što je na tom predmetu radio, i Barbarić pozvan u DORH. Zadržao se na razgovoru malo više od pola sata, a po izlasku je tek kratko kazao:

– Nikakve izjave ne mogu davati jer za to nisam ovlašten.

Spomenuto izvješće inače je interna prepiska unutar policije pa bi po logici stvari trebala biti u MUP-u. Kao što bi trebalo biti i sve drugo što je Barbarić u tom predmetu eventualno radio. Ono što je iz MUP-a 2011. dostavljeno ODO-u Zagreb i što je sada nestalo bile su službene zabilješke o obavljenim razgovorima s osobama koje su Brkića spomenule kao osobu koja im je dojavila da ih se tajno prati. Zbog toga je tužiteljstvo tada od istražnog suca tražilo hitne istražne radnje, odnosno ispitivanje tih osoba na sudu. No te osobe na sudu nisu ponovile ono što su rekle na policiji pa je cijela priča ostala nerazriješena.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Samim tim ostala je nerazriješena i Brkićeva uloga. I to bi tako vjerojatno ostalo da Nacional prošli tjedan nije objavio sve detalje te afere. U javnosti se odmah počelo nagađati da je riječ o još jednom obračunu obavještajnog podzemlja, koji se ovaj put koristi za unutarstranačka razračunavanja unutar HDZ-a. Sam Brkić kloni se teških riječi te kaže da je pitanje koliko je ova afera usmjerena protiv njega, a koliko protiv HDZ-a. No zato iz krugova bliskih njemu, kao mjesto iz kojeg su sedam godina stare i očito zataškane informacije procurile u Nacional, spominje MUP.

I Pokupec bez komentara

Premda ti bliski izvori iz Brkićeva kruga ne specificiraju tko je taj koji novinarima dostavlja policijsko-obavještajni prljavi veš, koji bi mogao biti poguban za Brkića, u HDZ-u se u neslužbenim razgovorima od sve više sugovornika može čuti da sumnjaju da u svemu prste ima ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, jedan od najbližih suradnika premijera Andreja Plenkovića. Očito je tako da ova ružna priča, koja još jednom pokazuje i dokazuje da u Hrvatskoj postoji cijeli jedan paralelni sustav koji se međusobno po potrebi javno razračunava, ne prežući pri tome ni od rušenja cijelog društva i sustava, postaje još jedan unutarstranački bratoubilački rat.

Pri tome je očito manje bitno ono što bi jedino trebalo biti bitno, a to je istražiti je li Brkić kao zamjenik glavnog ravnatelja policije kompromitirao tajne mjere i opstruirao istragu. Zbog nestalog spisa u DORH je jučer na razgovor došla i Željka Pokupec, bivša zagrebačka prvo općinska, a zatim i županijska državna odvjetnica.

Ni ona nije bila raspoložena za izjave, uz napomenu da ih ne može davati. Kao zagrebački ODO ona je zasigurno bila upućena u sve što se o tom predmetu radilo, ali o tome, kako se čulo proteklih dana, nije izvijestila nadležne u ŽDO-u i DORH-u. Za očekivati je da će se tijekom unutarnjeg nadzora u DORH-u razgovarati i Mladenom Bajićem, koji priču ne želi javno komentirati, te s Vitom Bijelićem. Hoće li svi ti razgovori dovesti do nekih opipljivih rezultata, tek će se vidjeti, a u međuvremenu iz SDP-a najavljuju da će tražiti osnivanje istražnog povjerenstva o zloporabama obavještajnog sustava.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

15:55 - Željka Pokupec napustila je prostorije DORH-a. Ništa nije željela komentirati

14.07 – Nakon Milijana Brkića i Bože Barbarića u DORH je stigla i Željka Pokupec koja je 2011. bila zagrebačka općinska državna, a zatim i županijska državna odvjetnica. Na ulazu u zgradu kratko je kazala da ne može ništa komentirati

13.43 – Božo Barbarić dao je izjavu DORH-u. Nakon ispitivanja u Državnom odvjetništvu nije želio ništa reći o aferi u kojoj se s curenjem podataka iz policijske akcije povezuje zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, nekadašnji zamjenik ravnatelja policije.

"Nisam ovlašten bilo kakve izjave davati, ovdje sam pozvan, dao sam izjavu… Ima u sustavu odgovornih koji su zaduženi za davanje izjava“, kazao je Barbarić.

12.02 – Na ispitivanje u DORH stigao je i Božo Barbarić, šef riječkog PNUSKOK-a, koji je prema dokumentima objavljenima u Nacionalu, u srpnju 2011. sastavio izvješće o probijanju tajnih mjera u kojima je naveo Brkićevo ime. Riječ je o izvješću koje je Barbarić proslijedio tadašnjem šefu kriminalističke policije Viti Bijeliću. Pred ulaskom u DORH Barbarić je kazao da ne može ništa komentirati.

10.25 – O tome što je rekao glavnom državnom odvjetniku nije htio govoriti. Kazao je da je smiješno da bi on na bilo koji način kontaminirao akciju jer tada sigurno ne bi došlo do uhićenja. Upitan o tome je li riječ o političkoj hajci na njega, Brkić je kazao: Pustite to sad, pravo je pitanje je li to usmjereno na mene ili na HDZ.

– S premijerom Plenkovićem razgovaram kontinuirano, svakodnevno, ali ne mogu vam pričati o sadržaju tih razgovora - poručio je Brkić.

Na novinarsko pitanje je li teret svojoj stranci, Brkić je kazao da afera "sigurno na jedan način jest teret stranci". – Ali pitanje je opet u kojoj je to mjeri usmjereno protiv mene, a u kojoj mjeri protiv HDZ-a, zaključio je Brkić.

10.15 – Brkić je izašao iz zgrade DORH-a 

8.45 – Odazvao sam se kao i svaki drugi građanin na poziv Državnog odvjetništva, čuli smo se, došao sam ponovno dati svoju izjavu koju sam dao Općinskom državnom odvjetništvu 2011. – kazao je Brkić ulazeći u sjedište DORH-a u Gajevoj. O okolnostima prijašnjeg ispitivanja kad je bio zamjenik ravnatelja policije nije želio govoriti.

Na pitanje je li on "krtica koja je tada bila u sustavu", Brkić je tek kratko odgovorio: – Smiješno.

8.40 Milijan Brkić stigao je u DORH dati izjavu

Ispitat će se desetak osoba kako bi se utvrdilo što se dogodilo s predmetom vezanim za kršenje mjera tajnog nadzora osumnjičenih u slučaju elitne prostitucije iz 2011.

Podsjetimo, nakon što je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio kako oni nemaju podatak da je Brkić dao bilo kakav iskaz, Brkić tvrdi suprotno. Potvrdio je kako je već jednom svjedočio na DORH-u o aferi curenja informacija u vezi s istragom elitne prostitucije.

Jelenić je kazao kako će izgubljeni spis rekonstruirati i istražiti što se točno dogodilo. 

U Državnom odvjetništvu, osim s Brkićem, od ljudi izvan njihova sustava žele razgovarati i s tadašnjom općinskom državnom odvjetnicom Željkom Pokupec koja je u međuvremenu otišla iz tužiteljstva, a suočena je i s optužbom da je kao državna odvjetnica pogodovala sinu načelnika zagrebačke policije.

Očekuju se i razgovori s visoko rangiranim policajcima koji su u vrijeme curenja podataka bili na odgovornim dužnostima ili pisali izvješća o probijanju tajnih policijskih mjera.

Pogledajte video: Kronologija afere lažnih SMS-ova

 

Komentara 96

Avatar southman
southman
09:02 09.10.2018.

DORH veća smijurija od MUP-a !!

CW
cwed1
10:22 09.10.2018.

DORH bi trebao ispitati samog sebe, s obzirom da su u debelom problemu sami sa sobom i svojim nestajanjem spisa/curenjem informacija!

MA
MasonKrade
09:32 09.10.2018.

Ništa nije slučajno. Mjesecima neopravdano, neutemeljeno i bez ikakvih dokaza napadaju brkića a sve to da bi mu oslabili poziciju u hrvatskoj politici i da ne može snažno reagirati na politički teror koji bošnjaci potpomognuti međunarodnom zajednicom provode nad hrvatima hercegovine. Masoni su fašisti i njihovo tajno i netrasparentno dijelovanje treba osuditi i zabraniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije