Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvijezda u Moskvi

Milanovićeve izjave prikazuju se u TV-propagandi notornog Putinova huškača Solovjova

Gospić: Milanović na obilježavanju obljetnice 9. gardijske brigade "Vukovi" dao izjavu za medije
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
27.01.2023.
u 13:19

– Dobro je što se uopće pojavljuju političari koji počinju razmišljati o vlastitom narodu, kao predsjednik Hrvatske – komentirao je kasnije tijekom emisije jedan od Solovjovljevih gostiju te večeri, predsjednik Odbora za obranu u ruskoj Dumi, Andrej Kartapolov

Zloglasni ruski ratnohuškački novinar Vladimir Solovjov, kojem se i njegova kolegica Margarita Simonjan divi jer od nedjelje do četvrtka vodi (propagandom ispunjene) TV emisije, a petkom i subotom redovito obilazi (agresorske) ruske vojnike u Ukrajini, započeo je svoju emisiju 16. siječnja 2023. citatom hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. 

VIDEO:  Solovjov o Milanoviću

Točnije, Solovjov je tu emisiju otvorio svojim sad već tipičnim glumljenjem naglaska koji on vjerojatno doživljava kao njemački nacistički naglasak iz filmova iz II. svjetskog rata: 

– Keine normalizacion otnošenjcen kon Rusland, jaaa! Tako vam nekako sada zvuče zapadne pozicije. Nikakva normalizacija odnosa s Rusijom zapadu nije potrebna. O tome službeno govori NATO. I potreban je samo rat. Ukrajina je postala poligon za testiranje zapadnog oružja u realnim ratnim uvjetima – započeo je Solovjov. I ubrzo došao do teze da “svi odavno shvaćaju” da je zapad jedna od strana u ratu u Ukrajini, pa je pustio videosnimku izjave Milanovića iz Vukovara, gdje je predsjednik RH ustvrdio da Amerika i NATO preko Ukrajine vode proxy rat protiv Rusije, da su sankcije protiv Rusije glupost i zapitao se bismo li trebali biti robovi Amerike.

– Pritom, ne govori to neki zadnji čovjek u Europi, nego predsjednik Hrvatske – zaključio je Solovjov nakon prikazanog videoisječka Milanovićevih izjava. Solovjov je potom još koristio isječak iz nekog intervjua američkog politologa Iana Bremmera, gdje on također govori da je sukob u Ukrajini vrući, proxy rat. Ali očito je Milanovićeva izjava dobro došla Solovjovu jer je riječ o predsjedniku države, a ne o nekom analitičaru.

– Dobro je što se uopće pojavljuju političari koji počinju razmišljati o vlastitom narodu, kao predsjednik Hrvatske – komentirao je kasnije tijekom emisije jedan od Solovjovljevih gostiju te večeri, predsjednik Odbora za obranu u ruskoj Dumi, Andrej Kartapolov.

VIDEO: Predsjednik odbora Dume o Milanoviću

Solovjov je jedan od glavnih Putinovih propagandista, a u sinoćnjoj emisiji, primjerice, on i kolegica mu Margarita Simonjan komentiraju kako bi Rusija “trebala razmišljati” o tome kako osloboditi njemački narod jer su njemački narod ponovo pokorili fašisti, kako oni nazivaju kancelara Olafa Scholza, aktualnu vladu i većinu u Bundestagu. Simonjan je sinoć kod Solovjova citirala stihove iz pjesme “Ubij ga (ako ti je drag tvoj dom)”, koju je Konstantin Simonov napisao 1942., pozivajući na ubijanje fašista u II. svjetskom ratu. Pjesma koja završava stihovima “koliko puta ga ti vidiš, toliko puta ga ti i ubij” citirana je sa sugestijom da Rusi to i danas trebaju raditi ne samo u Ukrajini, prema Ukrajincima, čiju su zemlju napali, nego i prema Nijemcima i drugim Europljanima. 

Inače, Solovjov je na svom kanalu na Telegramu prije tjedan dana podijelio malo dulji tekst o Zoranu Milanoviću, koji nije originalno pisao on, nego ga je preuzeo s Telegram kanala Kremaljske praćke (@kremlinprachka). 

“Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dao je niz gromkih izjava. Ispada da ne želi biti rob SAD-a, ne razumije krajnji cilj sankcija koje su zapadne zemlje uvele Moskvi te ističe da Ukrajina nije saveznik Hrvatske, iako se to na silu pokušava učiniti. Sve to na neki način podsjeća na Orbana na minimalcu. Leksik, stil, način prezentacije jako podsjećaju na mađarskog premijera”, piše na početku tog teksta. 

Ovdje možda treba pojasniti da ruski izraz “na minimalkah”, koji smo preveli kao “na minimalcu”, u modernom ruskom žargonu zapravo znači da je nešto blijeda kopija nečega, lošija verzija nekog originala (“na maksimalkah” je poboljšana verzija, bolja kopija). Tako da bi se preciznije moglo prevesti kao da autori teksta kojeg Solovjov dijeli na Telegramu žele reći da je Milanović blijeda kopija Orbana. Ili, kako bi se u hrvatskom žargonu reklo: Orban za siromašne. 

U citiranom tekstu s Telegrama, podijeljenom na kanalu Vladimira Solovjova, dalje se analizira Milanovićeva izjava na način da se, prvo, kaže da su svi “predstavnici hrvatskog vodstva, htjeli – ne htjeli, po automatizmu robovi Washingtona”. Te da se ne može uopće “ozbiljno govoriti o bilo kakvom suverenitetu Hrvatske”. Potom se kaže da, ako netko ne razumije čemu sankcije, tada im se i ne treba pridružiti. Hrvatska ih je podržala, pridružuje im se, a “hrvatski predsjednik sad koluta očima i tobože ne shvaća što se zbiva”. “Dječji vrtić, eto što je to”, zaključuje se po tom pitanju. 

Potom se još analizira Milanovićeva teza da Ukrajina nije saveznik Hrvatske, pri čemu ruski pisci tih redaka zamjeraju Hrvatskoj što je slala vojnu pomoć Kijevu i što su hrvatski državljani odlazili u rat na strani Ukrajine. I na kraju se zaključuje da Milanović mlati praznu slamu kao neki “slobodoljubac, a zapravo – vazali ostaju vazali”. 

VIDEO: Milanović: Nisam znao da smo u ratu

Komentara 192

DU
Deleted user
13:54 27.01.2023.

Neka, neka. Ima milanovic kao malo Hrvata uspjeha u Rusiji. Nikog oni ne citiraju osim Orbana, Vucica i ovog naseg nesretnika. Cak i vucic bira rijeci, al nije takav "laf u srcu" kao nas mile... cestitam od srca😉

VI
Vivian
15:41 27.01.2023.

Osovina-Moskva, Beograd, Banja Luka, Budimpesta i Pantovcak.

PR
pravednik2
14:54 27.01.2023.

Milanović I Srđan Ðoković su za Putlera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije