Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović zbog očeve smrti 
sve obveze odgodio do nedjelje

Umro otac predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, mr. ekonomije Stipe Milanović, svojedobno politički angažiran
29. kolovoza 2019. u 20:56 11 komentara 3814 prikaza
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću iznenada je umro otac Stipe. Bivši premijer zbog smrti oca odgodio je sve obveze u kampanji za Pantovčak do kraja tjedna.

Stipe Milanović Smrt u obitelji Preminuo Stipe Milanović, otac Zorana Milanovića

Stipe Milanović rođen je 1937. godine. Poslije završetka gimnazije u Sinju, 1957. upisao je ekonomiju u Zagrebu. Studirao je zajedno s Vladom Veselicom, a potkraj studija 1961., zahvaljujući razmjeni studenata, prijatelji Milanović i Veselica otišli su u Francusku kako bi naučili jezik. Osim toga, Stipe Milanović je kao student u Zagrebu bio i predsjednik Kluba sinjskih studenata. Godine 1963./64. bio je u Sarajevu u školi rezervnih oficira, zajedno s Božom Jusupom, vlasnikom Tankerkomerca iz Zadra. Kako je Miko Tripalo postao šef zagrebačkog ogranka Partije 1964., Milanović je nakratko bio šef njegova kabineta.

‘Neću primati prvoborce...’

“Brzo sam odstupio i rekao Miki: Ma neću ja ovdje s fakultetom 20 godina nakon rata primati prvoborce NOR-a koji stalno nešto traže za sebe i govore zašto sam se ja borio i bio ranjavan?!”

Poslije je postao tajnik Komisije za privredu u Gradskoj konferenciji Saveza komunista. Nakon 1971. godine Stipe Milanović, zbog bliskosti s Tripalom i braćom Veselica, nije, kako je tvrdio, mogao politički napredovati. Stoga je magistrirao na ekonomiji 1975. Bio je direktor Prvog računalnog centra, direktor zagrebačkog Centra za ekonomski razvoj (CER), a poslije 1984., kad je dao ostavku i napustio SK, u CER-u je bio voditelj sektora za dugoročni razvoj Zagreba.

Uz ostalo, Stipe Milanović bio je i predsjednik Odbora za gradnju Koncertne dvorane Varoslav Lisinski koja je otvorena 1973.

Kolinda Grabar-Kitarović: Sućut Milanoviću zbog smrti oca

Nakon prvih demokratskih izbora, Vlatko Pavletić postao je ministar prosvjete, kulture i športa te je tražio pomoćnika za financije. Pronašao ga je u Stipi Milanoviću.

Nakon godinu dana, Milanović je smijenjen zbog “zviždanja” o bezakonju. Na nagovor Stipe Mesića, Milanović se učlanio u HDZ – ponuđeno mu je mjesto hrvatskog veleposlanika u Ukrajini, a uvjet je bio da uđe u tu stranku. Naravno, iako govori ruski jezik, nije prošao jer nije bio barakaš. Smijenjen zbog ‘zviždanja’.

Predsjednica izrazila sućut

Dana 17. rujna 1991. uvedeno je u Vladi i Saboru 24-satno dežurstvo. Dežurati su mogli samo provjereni i odani kadrovi, poput Gordana Radina, Nedjeljka Mihanovića, Milana Kovača, Tomislava Duke, Ćire Grubišića, Kikereca, Nevena Jurice, Đure Perice, Zlatka Gledeca... Dežurao je i Stipe Milanović kao pomoćnik ministra prosvjete.

Zbog smrti Stipe Milanovića predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je osobne izraze sućuti bivšem premijeru i sadašnjem predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću i obitelji.

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Sucut obitelji Milanovic.Ljudi,postujte neciji odlazak i budi te dostojanstveni,bez obzira na ideoloske podjele - ipak smo mi svi Hrvati.

 • Bruno_Bear1:

  Kakve li to obveze ima slučajni sinak ?

 • prajdali100:

  Počivao u miru.Bilo bi sjajno da mu se sin prestane baviti politikom.