Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE IZBORNOG ZAKONA U BIH

Milanović o Finskoj: 'I mi smo u šoku što ih boli neka stvar za nas, već godinama'

Milanović se obratio medijima na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade "Gromovi"
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/14
13.05.2022.
u 13:16

– Kada bismo bili jedinstveni ja i Plenković, istog trenutka bi nas shvatili ozbiljno i problem bi bio riješen – rekao je predsjednik Milanović u Petrinji. Dodao je kako je ovdje 'cijena mala' te da bi se moglo izaći Hrvatskoj na korist.

Predsjednik Zoran Milanović u petak je optužio Finsku da već godinama ignorira hrvatske interese i ponovio da će nastaviti boriti za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini jer smatra to "iznimnim sigurnosnim razlogom" za Hrvatsku. 

Komentirao je i proširenje NATO-a te svoje stajalište da se Finskoj i Švedskoj treba blokirati pristup dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH.

– Kada bismo bili jedinstveni ja i Plenković, istog trenutka bi nas shvatili ozbiljno i problem bi bio riješen – rekao je predsjednik Milanović u Petrinji. Dodao je kako je ovdje ''cijena mala'' te da bi se moglo izaći Hrvatskoj na korist.

– Sam to ne mogu. Zašto se HDZ, Plenković i njegovi suradnici ponašaju na takav način, to ne znam – rekao je Milanović i dodao da ne odustaje od svog ultimatuma. 

– To je moja prisega. Nemam izbora, moram se boriti za elementarna prava Hrvata u BiH mirnim putem – izjavio je.

– Predstavljam Hrvatsku i sve Hrvate. Ako mi kažeš da to nije mudro, ja nisam analitičar da bih to vrednovao na toj skali. Mislim da je neodgovorno, da je neobjašnjivo da netko tko vodi Hrvatsku i ima načina zaštiti hrvate da ne koristi sve instrumente koji mu stoje na raspolaganju – a to znači bankarska garancija. Izmjena izbornog lopovluka u BiH je bankarska garancija koju Hrvatska traži – rekao je Milanović dodajući da se ni u jedan posao ne može ići bez garancije.

– Morate imati jamstvo i to jamstvo Hrvatska traži da bi Hrvati u BiH mogli normalno funkcionirati. Ono što je Finskoj ovom trenutku ulazak u NATO, to je nama BiH. Razlika je što mi to govorimo nekoliko godina. I sad predsjednik Sabora manirom analitičara govori što je mudro, da pomažemo Rusiji. Pa ja pomažem sebi, Rusija me se ne tiče – kazao je i dodao da on ''nije mudar'', ali da se bori za svoje.

– A ti mudruj i idi u Finsku na izbore – kazao je.

Na komentar da je finski ministar rekao kako su Finci u šoku od njegovih izjava, Milanović mu je poručio: – Dobro došao u klub, finski ministre. Mi smo u šoku već nekoliko godina od vaše ignorancije i bezobrazluka, ako je to stvarno rekao.

– Njegov državi tajnik bio je u mom uredu s mojim suradnicima prije dva dana, on to nije rekao. S njim su razgovarali moji suradnici. Kako sad to? Evo i mi smo u šoku što ih boli neka stvar za nas, već godinama – kazao je dodajući da nas  opstruiraju kada tu temu dižemo na dnevni red i pokušavamo privući pozornost. Kazao je i kako je u šoku zbog ponašanja naše Vlade.

– Dobro došli u šokirane nacije, kao škampi na -70. Sada vidiš kako je, druže – kazao je.

Na pitanje ima li kakvih informacija o Hrvatu koji je zarobljen u Ukrajini, rekao je da nema te je zamolio ''političare i pozere'' da mu izjavama ne otežavaju poziciju.

– Drago mi je da sam ga vidio na televiziji, to mi je nekakvo jamstvo da će se vratit živ, kad su ga već pokazali, kada ga vode okolo kao trofej – rekao je.

13.05.2022.,Petrinja - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oruzanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao na obiljezavanju 31. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade „Gromovi“ i dodjeli beretki pripadnicima 2. mehanizirane bojne „Gromovi“ u vojarni „Pukovnik Predrag Matanovic“. Nakon dodjele beretki predsjednik Zoran Milanovic dao izjavu za medije. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Milanović je govorio i o ministru Banožiću i aferi s Državnim nekretninama. 

– Što takav čovjek radi na slobodi? Ili je poslovno nesposoban ili je kriminalac – rekao je Milanović pitajući se zašto je on u Vladi.

– Čovjek se ubio da zezne državu i da pomogne nekome tko vara državu – kazao je.

Upitali su ga i što misli o tome hoće li Slovenija blokirati Schengen.

– Ha, zeznut će sebe – rekao je dodajući da uvijek kada dolazi lijeva vlada, i kad dolazi s impulzivnom podrškom, pokušava biti nacionalna.

– I to se obično realizira kroz ovakve poduhvate – rekao je pitajući se zašto će oni zanemariti činjenicu da više od 100 tisuća Slovenaca ima nekretninu u Hrvatskoj te da će trebati ''truliti na granicama''.

– Ti njih kažnjavaš – rekao je dodajući da je njima u interesu da uđemo u Schengen i da mi bez njega možemo.

Ključne riječi

Komentara 97

Avatar kastanjer2
kastanjer2
13:50 13.05.2022.

"Ako mi kažeš da nije mudro, ja nisam analitičar da bih to vrednovao na toj skali." kaže Milanović. Ovo je ključna rečenica govora. A tko bi trebao biti analitičar? Postoje li u Hrvatskoj analitičari koji to mogu vrednovati? Jeli napravljena analiza? Koji su zaključci? Zašto ideš grlom u jagode ako nisi napravio analizu? Koji je onda cilj ove priče ako se u nju ide bez analize?

Avatar petrolio
petrolio
13:53 13.05.2022.

nemam volje uopće komentirati njegove izjave, ali smiješno je da je zbog tih izjava više neugodno građanima ove zemlje nego njemu

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
13:32 13.05.2022.

Još jedan dan za žderanje, lokanje, šmrkanje, laprdanje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije