Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plenkovića nazvao prijateljem

Porošenko prozvao Milanovića: 'Kada bi posjetio uništene gradove, promijenio bi mišljenje o Rusiji'

Petro Porošenko
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.05.2022.
u 07:56

Porošenko ističe kako postoji veliki rizik za nuklearni rat te kako se bombardiraju i nuklearke

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko osvrnuo se na situaciju na bojištu, ali i na predsjednika Zorana Milanovića o kojem nema dobro mišljenje kao o premijeru Andreju Plenkoviću

– Znamo da svaki dan imamo velik broj raketiranja, zračnih napada, bitke na Crnom moru, ovo je veliki rat. U toj situaciji Rusija plaća veliku cijenu jer prema informacijama Oružanih snaga Ukrajine, imamo 26.500 ruskih vojnika koji su zauvijek ostali u Ukrajini, to je cijena njihove agresije na Ukrajinu. Oni se ne bore s našom vojskom nego s našom djecom, ženama, ubijaju i siluju žene, djevojčice i djecu, ubijaju muškarce sa zavezanim rukama. Rusi su barbari, zaslužni za masakr. I zbog toga će završiti na suđenju. Hrvatski narod točno zna što to znači i što je Haški sud i primjer ratnog zločinca Miloševića. Siguran sam da će Putin pratiti Miloševićev put – rekao je Porošenko za RTL.

Ustvrdio je kako Ukrajinci nisu tražili rat, no da od borbe neće odustati. Dodaje da im je za borbu potrebno oružje. 

– Putin je slab, trebamo sankcije, embargo. Nafta i plin su dva stupa ruskog gospodarstva i svaki barel nafte je bomba protiv ukrajinskih civila. Potrebna je kompletna izolacija Rusije. U toj situaciji Putin transformira svoju zemlju u Sjevernu Koreju. Mi Ukrajinci smo slobodan narod. Mi Ukrajinci smatramo se Europljanima – kazao je. 

VIDEO Šokantne fotografije ranjenih vojnika u Azovstalu: 'Svijet mora vidjeti uvjete u kojima se nalaze'

Pozdravio je posjet premijera Andreja Plenkovića Ukrajini te ga nazvao svojim velikim prijateljem, kao i prijateljem njegova naroda. 

– Mislim da je to pravo mjesto i prava simbolika da se pokaže solidarnost vašeg naroda s našim. I da, Andreje, ako gledaš, veselim se što ću te vidjeti na kongresu Europske pučke stranke u Rotterdamu – rekao je te potom kazao što misli o Zoranu Milanoviću. 

– Mogu jedino podržati jer mu vjerujem, ne predsjednika, već premijera i podržati njegovo mišljenje o vašem predsjedniku – navodi dodajući kako bi bilo dobro da Milanović posjeti Ukrajinu

– Kad bi posjetio Buču, Irpinj, kad bi posjetio potpuno uništene, ne kuće i kvartove, već cijele gradove, promijenio bi mišljenje o Rusiji. Putin se ne bori samo protiv Ukrajine, on se bori protiv cijele Europe, zapadnog svijeta, svih demokracija. I mislim da bi vašem predsjedniku bilo lakše to shvatiti u Buči, a ne u Zagrebu. Želim zahvaliti Hrvatskoj, hrvatskom narodu, premijeru, na prihvatu ukrajinskih žena i djece. Tako to rade pravi prijatelji – smatra. 

Porošenko ističe kako postoji veliki rizik za nuklearni rat te kako se bombardiraju i nuklearke.

– Bio sam u Černobilu nakon što su ruske trupe otišle, dostavili smo humanitarnu pomoć hrabrim ukrajinskim stručnjacima koji su bili u Černobilu dok je bio pod okupacijom. Rusija je raketirala nuklearku u Zaporižju, koja je 10 puta moćnija od Černobila. Mi moramo zaustaviti rat, zaustaviti Rusiju. Jedini način da zaustavimo Rusiju jest da je deputiniziramo, da deputiniziramo Europu i svijet. Zašto je teško pronaći kompromis s Rusijom, zato što nas Putin želi ubiti. I zapamtite, mi se ovdje borimo za vas, za vašu sigurnost. Putin je jednako opasan za Hrvatsku kao i za Ukrajinu. I to što nam pomažete, nije samo pomoć, to je i ulaganje u vlastitu budućnost. Kad to shvatite, tada je i lakše promijeniti mišljenje, uključujući i vašeg predsjednika – zaključio je. 

VIDEO Putinov strateg dignuo prašinu: Rusija sada strahuje i od 'nuklearne Njemačke'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 59

RO
romobil
08:56 12.05.2022.

Kako će znati što je rat kad baruta nikad nije omirišao.

Avatar Kukulkan
Kukulkan
08:11 12.05.2022.

Zoky ne zna ni za Hrvatske razrusene gradove iz 91. A da bi znao danas za Ukrainske

Avatar utunelu
utunelu
08:17 12.05.2022.

da sam premijer 15 minuta milanovic ne bio presjednik..premijer je duzan poceti proces milanovicece smijene potpuno legalno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije