Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Lex Perković

Milanović se povukao, EK: Sumnjamo da će se opet kockati

Ukinut će se vremensko organičenje, izručivat će se i za zločine počinjene prije 7.kolovoza 2002.godine
28. kolovoza 2013. u 22:28 0 komentara 11 prikaza
milanovic (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska je priznala pogrešku i uklonit će vremensko ograničenje za europski uhidbeni nalog (EUN) pa će se primjenjivati i na kaznena djela koja su počinjena prije 7. kolovoza 2002. Istodobno je Vlada predložila Europskoj komisiji da pokrene inicijativu za jednaku primjenu EUN-a u svim članicama EU. Od Europske komisije zatražena je “zaštita, ali i obrazloženje” kako je moguće da se jedna država članica EU izravno optužuje da štiti “komunističke ubojice i kriminalce”. To su glavni naglasci iz pisama koja su jučer poslali premijer Zoran Milanović predsjedniku EK Joséu Manuelu Barrosu te ministar pravosuđa Orsat Miljenić potpredsjednici EK Viviane Reding.

Bez plana i datuma

Obećanje i uvjeravanje da će Hrvatska uskladiti svoje zakonodavstvo s europskim, odnosno da će promijeniti sporne odredbe zakona koje se tiče EUN-a dolaze s najviše političke razine, od premijera Zorana Milanovića. Sumnjamo da bi se bilo tko olako kockao sa svojom političkom vjerodostojnošću. Tako su nam danas u Bruxellesu komentirali premijerovo pismo budući da u njemu nema detaljnog plana ni datuma kad se to misli obaviti. Dodaju da je sada vrijeme da se dozna više detalja o idućim koracima. Bude li ipak neophodno, prikladne mjere, odnosno sankcije Hrvatskoj mogu biti spremne u prvom tjednu rujna.

Ukidanje roka koji sada postoji u lex Perkoviću neće dovesti do izručenja Josipa Perkovića Njemačkoj jer je zastara razlog zbog kojeg se po lex Perkoviću primjena EUN-a mora odbiti. A po zakonu iz 2010. izručenje ipak je bilo moguće. Na pitanje je li činjenica što smo zastaru kao mogući razlog za odbijanje izručenja u lex Perkoviću pretvorili u obvezatni isticana kao problem u komunikaciji s Viviane Reding, ministar Miljenić danas nam je odgovorio da se to pitanje ni u jednom trenutku nije postavilo kao problem. “Osim toga, 13 država članica EU ima zastaru kao obligatorni razlog za odbijanje EUN-a”, dodao je Miljenić.

Izvršili 19 naloga

Ne bude li Bruxelles inzistirao da se i to ispravi, promjena Ustava kojom bi se ukinula zastara za politička ubojstva (ili za sva teška ubojstva) nameće se kao nužnost koja tada može, ali ne mora dovesti do Perkovićeva izručenja. Ali ukidanje zastare omogućilo bi u slučajevima gdje postoje čvrsti dokazi procesuiranje počinitelja koje sada zastara čuva od progona.

Vladajući će inicirati vjerojatno istodobnu izmjenu Zakona o pravosudnoj suradnji i Ustava sredinom rujna, kad počinje zasjedanje Sabora. Premijer i ministar u pismima ističu da je Hrvatska dosad izvršila 19 od 119 primljenih naloga te iznose poznate stavove o neravnopravnosti u primjeni EUN-a. Premijer je osobito šokiran izjavom glasnogovornice potpredsjednice Reding koja je zaprijetila sankcijama te “rječnikom hrvatske političke oporbe” ustvrdila da se “kriminalci, osumnjičeni za ubojstvo hrvatskih disidenata u drugim zemljama EU za vrijeme komunističkog režima, mogu nastaviti skrivati iza granica Hrvatske” kao i da “hrvatski postupci predstavljaju ozbiljno kršenje prava EU”. Onda je i znatan broj država članica EU u istom prekršaju, argumentira premijer spominjući i inicijativu za izmjenu Ustava da bi izrazio nadu kako je riječ o neovlaštenom istupu glasnogovornice. Miljeniću je neprihvatljiva prijetnja sankcijama, ali daje za pravo kako je rezerve u pogledu implementacije EUN-a trebalo pokrenuti tijekom pregovora. Ipak je upozorio na odredbu: ”Unija poštuje jednakost država članica pred ugovorima’.

>>Miljenić: Uklonit ćemo vremensko ograničenje za uhidbeni nalog EU

>>'Premijer je ušao u besmislenu bitku 
s vrlo jasnim ishodom'

>>Milanović napao EK: Koriste se istim rječnikom kao HDZ!

Premijerovo pismo predsjedniku EK: Po&s

Premijerovo pismo predsjedniku EK:

Poštovani gospodine predsjedniče,

ne znam je li Vam poznato da postoje razlike u tumačenju provedbe Europskog uhidbenog naloga (EUN – Okvirna odluka 2002/584/JHA) između nadležne Opće uprave i Hrvatske vezane uz suverenu jednakost država članica EU, te osjećam neophodnim izvijestiti Vas o zadnjim događajima s tim u svezi. Ističem kako se ne radi o nespremnosti Hrvatske da provede EUN, već o različitom tumačenju prava svake države članice EU na punu ravnopravnost u odnosu na ostale. Kad je riječ o EUN i načinu njegove primjene, to nažalost nije slučaj.

Potpredsjednica Reding zatražila je 29. srpnja 2013. od Hrvatske pojašnjenje našeg stava, što je ministar pravosuđa i učinio svojim pismom od 26. kolovoza. U pismu, ministar Miljenić je izvijestio potpredsjednicu o trenutnom stanju provedbe Uhidbenog naloga. U ovom kratkom razdoblju Hrvatska je već izvršila 19 od 119 zaprimljenih naloga. Neke države članice svojevremeno su stavile trajna vremenska ograničenja na provedbu EUN.

Hrvatska je stoga osobito zabrinuta zbog činjenice da se EUN ne provodi jednako na čitavom teritoriju Europske unije, te se građani država članica u istim pravnim situacijama tretiraju na različiti način što u konačnici dovodi do pravne nesigurnosti. Ministar zaključno u ime moje Vlade ističe kako će Hrvatska poduzeti potrebne mjere da bi Zakon o pravosudnoj suradnji uskladila s pravnom stečevinom prihvaćenom u vrijeme pristupnih pregovora.

U ovom stadiju ne bih Vam se niti obraćao da nas jučer nije šokirala izjava glasnogovornice potpredsjednice Reding, koja je službeno dopisnici Hrvatske izvještajne agencije u Bruxellesu rekla kako se "kriminalci, osumnjičeni za ubojstvo hrvatskih disidenata u drugim zemljama EU za vrijeme komunističkog režima, mogu nastaviti skrivati iza granica Hrvatske". Isto tako, ona je zaprijetila sankcijama i primjenom čl. 39 Pristupnog ugovora zaključujući da "hrvatski postupci predstavljaju ozbiljno kršenje EU prava". Kad bi tome bilo tako, onda bi RATIONÆ MATERIÆ jedan značajan broj država članica bio u istom prekršaju.

Nažalost, od Vas kao predsjednika EK moram tražiti zaštitu, ali i obrazloženje, kako je moguće da se jedna država članica EU izravno optužuje da štiti "komunističke ubojice i kriminalce". Želim Vas u tom kontekstu izvijestiti kako već mjesecima upravo moja Vlada nastoji okupiti parlamentarnu većinu kako bi se u Ustavu Republike Hrvatske ukinula zastara upravo za kaznena djela političkih ubojstava, kako bi se preživjelim počiniteljima moglo suditi. Toliko o motivima "zaštite komunističkih ubojica".

S obzirom da i Vi i ja dobro znamo da glasnogovornici ne govore u osobno ime, dodatno me zabrinjava rječnik predstavnice potpredsjednice Reding koji je istovjetan rječniku hrvatske političke oporbe. Želim vjerovati da se radilo o neovlaštenom istupu učinjenom bez znanja gđe. potpredsjednice. Hrvatska ima dugu povijest dobrog, sadržajnog i partnerskog dijaloga s Komisijom – te nema nikakvog razloga da tako ne bude i u ovom pitanju. Uvjeren sam da se taj dijalog mora odvijati u izravnim kontaktima između nadležnih dužnosnika i stručnih službi dviju strana, a što je moguće manje u javnoj domeni. Hrvatska je svoje obveze uvijek ispunjavala i ispunjavat će ih – naše članstvo u EU tome je najbolji dokaz. Istovremeno očekujemo i razumijevanje za hrvatsku zainteresiranost da se ista pravila primjenjuju na isti način na sve države članice.

Jednako tako, međutim, Hrvatska očekuje takav odnos s članovima Komisije koji dolikuje uvriježenom dijalogu Komisije i Vijeća, odnosno države članice.

S poštovanjem, Zoran Milanović

Boris Rogoznica
REKAO DA JE NE POZNAJE
Boris konačno progovorio o aferi: 'Žao mi je što sam povrijedio najmilije'
Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Grad s milijun srca
Nadomak ruke: Najljepše destinacije za zaljubljene u Zagrebu i okolici
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.