Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRENIJELI MU ISKUSTVA

Milanović s braniteljima povodom 32 godine od ustroja Zapovjedništva obrane Zagreba

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta
1/4
23.03.2023.
u 13:27

Kroz te brigade je prošlo oko 66 000 branitelja, a 336 ih je poginulo, rečeno je na sastanku

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je u četvrtak izaslanstvo Udruge branitelja Domovinskog rata Zapovjedništva obrane Grada Zagreba povodom 32. godišnjice donošenja odluke o  njegovu ustrojavanju, a branitelji su mu tom prigodom prenijeli iskustva iz tih ratnih vremena.

Odluku o ustrojavanju Zapovjedništva Skupština Grada Zagreba donijela je 1. ožujka 1991. godine. Kako bi sačuvali istinu o njegovoj ulozi i doprinosu u pripremi, organiziranju i opremanju branitelja na zagrebačkom području, osnovana je prije četiri godine i spomenuta Udruga.

Članovi Udruge koji su aktivno sudjelovali u radu Zapovjedništva predsjedniku Milanoviću su prenijeli svoja iskustva iz toga vremena te mu ukazali na važnost koju je Zapovjedništvo imalo. Nakon formiranja, Zapovjedništvo se popunjavalo časnicima i dočasnicima te su se formirale brigade koje su se mobilizacijski popunjavale i odigrale važnu ulogu u Domovinskom ratu. Kroz te brigade je prošlo oko 66 000 branitelja, a 336 ih je poginulo, rečeno je na sastanku.

Istaknuli su kako je tim pripremama i pravodobnim djelovanjem onemogućeno presijecanje Hrvatske, a Zagreb kao glavni grad osiguran je kao strateški izvor za popunu brigada tehničkim sredstvima, oružjem, transportnim sredstvima i ostalom opremom. 

Članovi Udruge podsjetili su kako je logistika Zapovjedništva obrane Grada Zagreba bila i nositelj planskog preuzimanja naoružanja i vojne opreme iz najvećeg dijela osvojenih vojarni. Zapovjedništvo je krajem veljače 1993. preustrojeno u Zborno mjesto Zagreb, navodi se, među ostalim, u priopćenju Ureda predsjednika.

VIDEO Predsjednik uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima i zapjevao na 'Croatio iz duše te ljubim'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije