Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obuka ukrajinskih vojnika

Milanović: Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije

Predsjednik Zoran Milanović u Požegi je dao izjavu za medije
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
24.11.2022.
u 12:59

Vlada je Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra povodom obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Krševana. Komentirao je novinarima Vladin prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika, a koji je upućen na raspravu u Hrvatski sabor. Milanović je naime odbio razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske. Banožić je danas rekao da su odluke o vojsci išle istom procedurom, čak i onda kad je Milanović bio premijer te da ne vidi što je sada sporno. 

"Ovo je osobni teror i maltretiranje od strane Plenkovića, njegova želja da progura neke svoje ideje", rekao je Milanović.

"To je rat Amerike i Rusije, Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije, to moramo konstatirati i situacija je opasnija nego što je ikad bila", kazao je Milanović.

"Ovo je totalno ludilo. Svim stručnjacima koji bi mlatili gloginje ja bih pozvao da pročitaju čl 5 Sjevernoatlantskog ugovora. Mi imamo obavezu sigurnosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta, ali nije apsolutno. Ja te mogu zaštiti od trećega ali te ne mogu zaštiti od tvog ludila, a to su naša sredstva i naši ljudi", kazao je Milanović. 

Saveznici NATO, s njima imamo sigurnosne garancije one su predmet prosudbe

"Plenković krši Ustav i terorizira državu. Ovo je već neka vrsta light udara. Jedan nasilnik maltretira ovu državu, maltretira zastupnike. Odakle ti pravo da nešto što piše u Ustavu tretiraš drugačije", kazao je Milanović. 

Milanović je rekao da neće ići na Ustavni sud ako ova odluka prođe u Saboru

Sabor nije nadležan, dodao je. "Ne idem na Ustavni sud. Predsjednik je izabran od građana", dodao je. 

"Kad su u pitanju odluke koje imaju sigurnosni i obrambeni karakter, moraš se konzultirati s predsjednikom, a saborskim zastupnicima poručujem 'budite uspravni, ne dajte se zastrašivati'", rekao je predsjednik.

"Ovdje imamo ministra koji je uništavao državnu imovinu. Banožić je kožna bolest. To blato ostaje na prstima i noktima", kazao je.

"Ja ne čitam pozive kao ucviljena udovica, meni jave što ima, što nema, ne provjeravam tko je zvao", kazao je Milanović na pitanje na čiji je poziv došao u Zadar.

Komentirao je i situaciju u VSOA-i

"Što se tiče VSOA-e, nije problem što je USKOK tamo. Problem je u prioritetima. Banožić se gura pod tepih, i računa se da će se odustati. Prestalo se pisati o tome", kazao je.

Upitan kako komentira mini incident na kraju svečane sjednice Gradskog vijeća kada je navodno jedan od vijećnika prišao i nešto dobacio predsjedniku Zoran Milanović je rekao da je kasnije bio za istim stolom s tim čovjekom i očito u tome nije vidio neki problem. 

Odgovor Plenković na prozivke

"Prije 24. veljače nisu htjeli usvojiti u Saboru deklaraciju u Ukrajini. Ako političke stranke danas, s iskustvom Hrvatske i trajanjem ruske agresije na Ukrajinu, dvoje o tome trebamo li participirati, ako je to Hrvatskoj problem nakon što smo više puta poslali konkretnu pomoć, imamo krupniji problem i igru skrivača. Ne radi se o kršenju Ustava, nego o igri skrivača" kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehammerom i predsjednikom Vlade Savezne države Bavarske Markusom Söderom posjetio LNG terminal u Omišlju na Krku. 

Podsjetimo, Milanović je odbio je razmotriti dopis ministra obrane Marija Banožića u kojemu se tražila njegova suglasnost za obuku ukrajinskih snaga na teritoriju Hrvatske, između ostalog jer ga ministar obrane nije ovlašten to tražiti, priopćio je ured predsjednika u utorak. Milanović je ranije već izrazio protivljenje obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, a ured predsjednika sada je priopćio da se dopis ministra obrane ne može razmatrati iz nekoliko razloga, a prvi je da ministar obrane nema ovlasti tražiti predsjednikovu suglasnost. 

"Jedini subjekti koje predviđa Ustav Republike Hrvatske kod donošenja ovakvih odluka su Vlada RH, Predsjednik RH i eventualno Hrvatski sabor", priopćili su iz Ureda predsjednika.  
a. 

Banožić se danas osvrnuo i na navode dijela oporbe koji tvrdi da neće podržati obuku ukrajinskih vojnika.  - Volio bih čuti utemeljenje zašto neće. Pustimo to Saboru i zastupnicima neka jasno pokažu tko je tko. Zašto si protiv i zašto su pojedini zastupnici izlazili u javnost dok paketi nisu bili definirani - navodi. Akcija će, kako ističe, imati humanitarni karakter, a riječ je o četiri obučne aktivnosti.

Vezano uz novog ravnatelja VSOA-e, Banožić kaže kako će dati prijedlog predsjedniku Republike i Vlade. - O tome se imenu neće raspravljati u javnosti, posebno ne putem medija kako je dosadašnji ravnatelj smijenjen - rekao je te dodao kako će "vrlo skoro ići s prijedlogom". - Imam tri do četiri kandidata koji odgovaraju - tvrdi. 

Podržavate li obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj?

Komentara 59

DU
Deleted user
13:25 24.11.2022.

Slušao sam ga na TV. Petlja i vrijeđa a da jasno ne kaže zašto je protiv.

AB
abram
13:22 24.11.2022.

Opet problemi kad je vidio da je nevažan

PR
pravednik2
14:00 24.11.2022.

Naš vrli predsjednik podsjeća me sve više na Jelzina, ujutro nakon neke pijanke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije