Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUKA UKRAJINACA

Banožić o reakciji oporbe: 'Pustimo Saboru i zastupnicima neka jasno pokažu tko je tko'

Zagreb: Mario Banožić dao je izjavu medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
24.11.2022.
u 09:54

- Temeljem zakona jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika na utemeljenje ove odluke - rekao je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da ne zna zašto bi itko glasao protiv aktivnosti hrvatske vojske u misiji EUMAM jer su one "humanitarnog karaktera" i naglasio je da je Ukrajina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir te se ne može govoriti da prijedlog odluke nema pravnu osnovu.

- Ona ima prije svega utemeljenje u ustavu čl. 7, st. 3.,5., isto tako u Zakonu o obrani, čl. 46, st. 2. i čl. 54, st. 1., temeljem toga su sve dosadašnje odluke išle svih ovih godina pa čak i kad je Zoran Milanović bio premijer - rekao je Banožić nakon sjednice Vlade. 

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio dati suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini. Ustvrdio je da odluka nije u skladu s ustavom i da nije pojašnjeno po kojem ključu je Ukrajina saveznica, a što bi obvezalo Hrvatsku na vojnu pomoć. Banožić je napomenuo da je Ukrajina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir. 

- Temeljem zakona jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika na utemeljenje ove odluke - rekao je Banožić. Osvrnuo se na navode dijela oporbe koji tvrdi da neće podržati obuku ukrajinskih vojnika. 

- Volio bih čuti utemeljenje zašto neće. Pustimo to Saboru i zastupnicima neka jasno pokažu tko je tko. Zašto si protiv i zašto su pojedini zastupnici izlazili u javnost dok paketi nisu bili definirani - navodi.

Banožić je istaknuo da se radi o "aktivnostima humanitarnog karaktera, koji doprinose miru" i da ne vidi "nijedan suvisao razlog zašto bi netko od saborskih zastupnika bio protiv". 

Podsjetimo, kao što smo jučer pisali, osim što ne može više računati na SDP-ove zastupnike, Vlada neće dobiti ni ruke zastupnika platforme Možemo! za odluku o obuci ako ona dođe do Sabora. Naime, platforma Možemo! odlučila se za vlastitu inicijativu. Točnije, uputila je u Sabor svoj prijedlog kako pomoći Ukrajini u obliku amandmana na proračun. Ni podrška najbrojnijeg oporbenog saborskog kluba, onog Socijaldemokrata, više se ne čini sigurnom. Da pitanje obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj dođe u Sabor, IDS bi bio za. Više pročitajte OVDJE.

Komentirajući najavu Arsena Bauka da će podnijeti kaznenu prijavu, Banožić je kazao: "Svako malo sam optužen za neko kazneno djelo, to se radi na grub način. Pokušavaju plašiti u javnosti. Ako se u godinu i pol dana ništa se ne događa, mislim da gube kredibilitet".

Vezano uz novog ravnatelja VSOA-e, Banožić kaže kako će dati prijedlog predsjedniku Republike i Vlade.

- O tome se imenu neće raspravljati u javnosti, posebno ne putem medija kako je dosadašnji ravnatelj smijenjen - rekao je te dodao kako će "vrlo skoro ići s prijedlogom".

- Imam tri do četiri kandidata koji odgovaraju - tvrdi. 

Podržavate li obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj?

>> VIDEO Preko Pelješkog mosta prošlo je milijunto vozilo

Komentara 14

KO
kompakt
10:23 24.11.2022.

baneta za instruktora za dronove i za kratkoročne i dugoročne projektile ima iskustvo iz djetinjstva .

Avatar Zavratnica
Zavratnica
10:43 24.11.2022.

Obuka ukrajinskih vojnika, financiranje Ukrajine i miješanje Hrvatske u taj sukob je protivno hrvatskim nacionalnim interesima i dobrobiti hrvatskoga naroda.

KI
kiselovrhnje
10:48 24.11.2022.

Kada je nama trebalo prije 30 godina, ti isti koji klece danas pred Ukrajinom su pokazali svoj obraz u vidu embarga slabijoj razoruzanoj strani. Ako je danas svatko tko odbije pomoc Ukrajini Rusofil, onda je Europa bila puna Srbofila u 90ima? I mi se pretvaramo da su nam takve drzave prijatelji. Sve su to dvolicni sebicnjaci, a kada rat u Ukrajini zavrsi tamo ce preuzeti kompletnu ekonomsku sferu kao i u nas kada su dosli kao strvinari i sve im rasprodano za kunu. To su te europske vrijednosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije