Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDE NA SPROVOD KRALJICE

Milanović: Letjet ću komercijalnom linijom jer hrvatski zrakoplov nije dostupan, imamo samo jedan

Zoran Milanović nakon berbe grožđa obratio se medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.09.2022.
u 12:49

Nastavio je da će inzistirati na tome da "Hrvatska bude među državama koje će, bude li potrebe, slati svoje postrojbe u okviru misije Althea u BiH, bilo u okviru EU ili NATO-a"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da sve govori "javno" i da "ne reinterpretira prljavo iza leđa što je netko rekao uz kavu" nakon što su ga bošnjački političari, vjerske organizacije i nevladine udruge prozvali da negira genocid u Srebrenici. 

- To je bio razgovor uz kavu. Čuvajte se ljudi koji takve stvari prenose javno ili u ovom slučaju, još gore, izmišljaju - rekao je Milanović novinarima nakon "Diplomatske berbe" na Plešivici. 

- Ja sam u Srebrenici bio i nemam što više reći o tome. Ali ću svaki puta upozoriti one koji od toga rade politički kapital par excellence da se od toga suzdrže jer iz iskustva Hrvata i znam kako to izgleda kad ti netko cijelo vrijeme lijepi etiketu genocidnosti. I to je cijela priča. Ovo drugo su obični patološki lažovi - istaknuo je hrvatski predsjednik. 

Dodao je da je rekao što je imao o Srebrenici i da neće više o tome. - Ali imam potrebu upozoriti i Dodika da se s time ne "zeza" i ovog drugog što je Bakiru čuvao stolicu četiri godine da od toga ne radi holokaust - nastavio je. Milanović je rekao da on sve govori "javno", "a ne ovako prljavo iza leđa reinterpretiram što je netko rekao uz kavu, što je slušalo još pet ljudi". Nastavio je da će inzistirati na tome da "Hrvatska bude među državama koje će, bude li potrebe, slati svoje postrojbe u okviru misije Althea u BiH, bilo u okviru EU ili NATO-a". 

- A onda, ako se za to izborimo, mi ćemo odlučiti hoćemo li ih uopće poslati. A ne Sarajevo ili Pariz. Jer hrvatski vojnici čuvaju manastir Visoke Dečane, krunski dragulj srpske srednjovjekovne sakralne kulture na Kosovu, od potencijalnih napadača, a to mogu biti samo Albanci s kojima smo politički bliski - rekao je.

- Znači, hrvatske cijevi čuvaju srpsku kulturu ako se pojavi neki mahniti, ludi, obuzeti napadač. Dakle, to može, a ne mogu biti dva hrvatska satnika u nekakvom zajedničkom stožeru u Sarajevu. To će morati nekome drugome objasniti. Dakle, došlo je novo vrijeme u hrvatskoj politici, nismo ničije ovce - dodao je hrvatski predsjednik. Potvrdio je kako je bio na privatnom imanju kod Milorada Dodika

- Ne znam što da vam objašnjavam. Prigoda je da sam išao iz Jajca prema Zagrebu, a njegovo imanje je 3 kilometra od autoceste, zove me već godinu i pol dana. Mislite da nisam trebao ići? Razgovarali smo o otporu, rušenju Daytonskog sporazuma, otporu nečemu što je neki dan zazivao i na to pozivao čak i turski predsjednik. Hrvatska je stranka Daytona i Srbija i BiH. U interesu Srba u BiH i Hrvata u BiH je da Dayton opstane i da ga se poštiva - kazao je. 

- On je tamo s druge strane granice. Iskreno govoreći, ima stvari oko kojih se ne slažemo, recimo oko broja žrtava u Jasenovcu i ne libim se javno mu reći da snizi loptu. On ima svoje demone i svoje terete. Ustvari nije normalno da ja nakon dana proslave oslobođenja Jajca, starog grada Hrvoja Vukčića Hrvatinića, umjesto na druženje s Bošnjacima i njihovim predstavnicima, kojima je Hrvatska vojska omogućila da bez ispaljenog metka, sve su Hrvati odradili, dođu u svoj grad, da ja nakon toga idem kod Dodika. Ali takvo je vrijeme, sada je tako vrijeme. Hrvatska vojska je oslobodila Jajce i mnoge druge gradove, nitko drugi - nastavio je. 

- Što god da napraviš, naići ćeš na nekog zlopatnika koji će ti nalijepiti da si četnik ili ustaša. Kod Dodika i njegovih suradnika ići ću razgovarati o ovim temama uvijek. Oni koji ga napadaju su pravi problem, on nije problem. To da će se odcijepiti od BiH, mislim da je to nemoguće - rekao je. 

Milanović je potvrdio kako će sa suprugom prisustvovati sprovodu kraljice Elizabete II. - Na sprovod predsjednika Tuđmana nije došao nitko, države pamte. Kako ću letjeti, to je moja stvar. Naravno, komercijalnom linijom jer je hrvatski avion na remontu. Da je zrakoplov dostupan, išao bi državnim zrakoplovom jer tako predsjednik i premijer trebaju letjeti. Hrvatska ima samo jedan zrakoplov - kazao je Milanović.

- Idem tamo iz protokola i pristojnosti - dodao je te se osvrnuo na uzvike navijača Dinama u Milanu. 

- Osuđujem, ali nisam čuo. To uvijek vodi u problem, izblamirat će sebe i Dinamo koji se taman počeo odmicati od tih gluposti koje nam štete. Mogu reći da je to loše samo po sebi, čak i ako je korisno, to je loše. Nacizam je loš. Zato imam potrebu govoriti što je genocid i gdje granica treba biti jer, zapamtimo, to je politička metrika. To nije prirodni zakon. Nema tabua, ne smije biti svetih krava osim temeljene ljudske pristojnosti koju sam pokazao niz puta pa i odlaskom u Srebrenicu kao hrvatski premijer prvom prilikom. Da moram paziti na svaku riječ koju kažem i svaki put se klanjati i objašnjavati da nisam mislio ništa loše, time ponižavam i državu i narod koji predstavljam - istaknuo je. 

VIDEO Predsjednik Milanović planira ići na sprovod kraljice Elizabete

Komentara 30

Avatar links
links
13:13 15.09.2022.

aaaa... zašto ti upće ideš tamo i zašto ne komercijalnim... ideš se klanjati babi udatoj za rodjaka koja je kolonizirala, maltretirala, opljačkala pola svijeta... iz protokala i pristojnosti pošalji izaslanika, veleposlanika... barem tih činovnika imamo

KO
koraknaprijed
13:21 15.09.2022.

Asta Je sa helikopterima? Nekad su ti dobro služili za let na Krk i Grobnik,nije valjda da jedan Crni Jastreb ne može dolejetiti do Londona?

Avatar UA heroji Bakhmuta!
UA heroji Bakhmuta!
13:07 15.09.2022.

kad čuju da dolazi, ukinut će i tu liniju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije