Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMILJENI METEOROLOG

Pročitajte prognozu Milana Sijerkovića

Milan Sijerković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
23.01.2015.
u 12:49

Milan Sijerković godinama je omiljen meteorolog s televizijskih ekrana, a u najnovijoj prognozi još jednom nas je podsjetio zašto nosi titulu omiljenog!

„Dok sam bio dječak, učili su me kako zimi, pogotovo u siječnju, u nizinama kopnene Hrvatske obično pada snijeg. Kad sam bio stariji, saznao sam da nije tako zimski idilično, nego se snijeg i kiša zamjećuju otprilike podjednako često. A sada, kad sam iskusniji i mudriji, doživljavam padanje kiše češće nego snijega. Ovoga siječnja u Zagrebu je kišnih dana bilo četiri puta više nego snježnih. A nije krivnja na mojem sjećanju, nego na klimi, klimatskom vrludanju. Tek toliko da znate!“ – tim riječima objasnio je prof. Milan Sijerković klimatske promjene i još jednom nas podsjetio zašto nosi titulu omiljenog meteorologa. Tako je započeo vremensku prognozu u Dnevniku Nove TV, a za vikend nam je najavio snijeg, kišu i jak vjetar.

„Na vremenskim su kartama ciklone nadvladale anticiklone, i to posebice one nama bliske, sredozemne, koje nas opskrbljuju vlagom i toplinom. Sad će potaknuti pritjecanje hladnijeg zraka sa sjevera, što će donijeti privid donekle prepoznatljivog zimskog vremena“, najavio je Sijerković.

Tako će danas cijela Hrvatska biti pokrivena oblacima iz kojih će padati kiša. U gorju će sniježiti. Malo će zahladnjeti, bit će vjetrovitije nego jučer, a na će sjevernom Jadranu će zapuhati olujna bura, dok će na jugu još biti jugo. Za središnju Hrvatsku i Slavoniju najavio je oblačan dan s kišom, a u Međimurju, Hrvatskom zagorju i gornjoj Podravini potkraj dana susnježicu i snijeg. Neugodi će, najavljuje prof. Sijerković, pridonijeti umjereni sjeverni vjetrovi, koji će donijeti malo hladniji zrak. U Zagrebu nas popodne očekuje 6 Celzijevih stupnjeva pa će goditi topla odjeća, a trebat će i kišobran.

„U Istri, na Kvarneru i u velebitskom podgorju oblaci, kiša i bura, mjestimice olujna. U istarskom visočju snijeg. U Gorskom kotaru i Lici zajamčeno snijeg, uz buru i sjeverac. Posvuda malo hladnije nego danas. Moglo bi biti teškoća u cestovnom prometu. Ni lijepo, ni ugodno!“ najavio je Sijerković. Za Dalmaciju kaže kako će zasigurno biti toplije nego drugdje, no to je jedina dobrota. Oblaci i kiša to nisu, kaže Sijerković, a zasigurno nisu ni bura na sjeveru , istočnjak i jugo na jugu, premda neće biti prekomjerno jaki, najavljuje i dodaje u svom stilu: „Dosadno i neugodno, ali ne dramatično kao proteklih dana.“

Sljedeći dani bit će slični današnjem: oblačni i još hladniji s obilnim snijegom u gorju. U nizinama susnježica i snijeg, posebice u Slavoniji, i to malo za sanjkanje, ali i za čišćenje. Za početak tjedna najavio je mraz. I na Jadranu će, kaže Sijerković, malo zahladnjeti i bura puhati. Kiša će prestati i djelomice će se razvedriti. Vrijeme, na sreću, neće zaustaviti karnevalske zabave, prognozira Sijerković.

Na kraju prognoze nije propustio ni donijeti nam izreku, ovaj put u povodu vinogradarskog i vinarskog blagdana Vincekova ili Vincelova. „U normalnim zimama trebala bi pritiskati hladnoća. Hrvatski puk sročio je izreku: Sveti Vinko, zima, sinko! Nekad bilo, sad se spominjalo! Svejedno, Vincek će svoje mrzle prste makar sa zakašnjenjem ispružiti“, zaključio je Sijerković.

Komentara 4

Avatar salko1951
salko1951
13:05 23.01.2015.

Pemzioner ,a još radi.Pa daj mjesto mladima!!

IS
istri
14:14 23.01.2015.

moj moto bi bijo :radi dok te zdravlje prati a bolesnik (pravi)bez gledati godine Zivota u punu penziju. ako moze sa 4 godina grijanja fotelje u sabor ziviti ko penzjoner moze i bolestan covjek jrt je jedan clan ko svi svi drugi od ove nase obitelji :HRVATSKE.

Avatar ivo587
ivo587
14:58 23.01.2015.

mogao bi da straši vrane, a ne na televiziju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije