Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milan Sijerković, televizijska legenda za kojom HRT može samo 'gdjegdje' zaplakati

Sijerkovićev je potencijal HRT svojedobno hladno pospremio u mirovinu
16. kolovoza 2014. u 14:00 7 komentara 12289 prikaza
Milan Sijerković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U ova bremenita vremena, urednici nacionalnih televizija muku muče zadržati dobri običaj da svoje sumorne dnevnike završe kakvom optimističnom i šaljivom zgodom, uglavnom iz tv razmjene, kako bi se uz odjavnu špicu sa svojim gledateljima oprostili uz smijeh i hinjeni osjećaj da je sve u redu, a nije. To je onaj dio rezerviran za bradate žene, snimke vodenih valova visokih pet metara i 40. rođendan Hello Kitty.

Nova TV, međutim, nema taj problem, oni imaju meteorologa Milana Sijerkovića za kraj. Evo baš sinoć je opet, fino začešljan i elegantan u crnom odijelu, s karakterističnim, uzdignutim položajem ručnih palaca, razveselio naciju izgovarajući samo njemu svojstvene jezične kovanice, tipa "gdjegdje" i "pokoji pljuščić". Za razliku od mlađih kolega koji plaše gledatelje, ali i turiste, tjerajući ih s Jadrana kataklizmičnim najavama o tornadima i tajfunima ­ kojima daju i osobna imena kako bi paranoja bila kompletna – smireno je objasnio da blagdan Velike Gospe u pravilu donosi nestabilno vrijeme.

Umirio je gledatelje i zgodom koja datira iz 1571. kada je nevera s olujnim vjetrom razbila tursko brodovlje i spasila Korčulu od opsade, pa finiširao pučkom izrekom iz serijala "Sveta Kata, snijeg na vrata” koja je ovoga puta prigodno glasila: "Vela Gospa, mala zima". Potom je gledateljima zaželio ugodnu večer i išetao iz kadra. I bila je ugodna, kao i svaka koja počne i završi u društvu Milana Sijerkovića, čiji je potencijal HRT svojedobno hladno pospremio u mirovinu. Srećom, brzo su ga dovukli na konkurentsku televiziju, a ona javna sada za njim može samo "gdjegdje" zaplakati.

PLUS

U poplavi prigodničarskih, uglavnom beskrajno dosadnih blagdanskih sadržaja, HTV3 sinoć je emitirao odličan dokumentarac "Međugorje – Evo ti majke", pa makar i reprizno.

MINUS

Reporterki Karmen Šore (HTV) može se dogoditi da uživo izvijesti da se u Sinju okupilo "na tisuća desetaka hodočasnika", ali ne može se dogoditi da se msgr. Barišić čuje glasnije od nje.

>> Milan Bandić okapa vrtove, armira odvode, vodi grad... počnimo ga zvati Superman

>> Al Jazeera ISIL-ove koljače zove "skupina", kao da je to neki rock bend

Stem industrija
RUŠIMO MITOVE
STEM industrija: Oni zarađuju više od prosjeka, sve više žena se etablira u tom sektoru i utječu na rast gospodarstva