Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIKUPLJANJE SREDSTAVA

Kujundžić objasnio tko odlučuje o tome tko će dobiti inovativni lijek

Milan Kujundžić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
21.12.2017.
u 15:33

Kujundžić navodi kako će na internet stranici Ministarstva zdravstva biti objavljeni računi za pojedine skupine bolesti no neće biti moguće uplaćivati pojedinačno za određenog pacijenta.

Nakon odluke Vlade o početku prikupljanja financijskih sredstava za nabavu lijekova za rijetke i/ili teške bolesti, ministar zdravstva Milan Kujundžić pojasnio je kako će građani i pravne osobe uskoro moći uplaćivati donacije za inovativne lijekove, koji nisu na listi skupih lijekova HZZO-a, za pojedine skupine bolesti, dok će o tome je li neki pacijent kandidat za određeni lijek na temelju medicinske dokumentacije odlučivati stručna povjerenstva koja će ustrojiti Ministarstvo zdravstva.

"Inovativni lijekovi su nešto što želimo da građanima u Hrvatskoj budu što prije dostupni. Procedure su takve da nekada prođe više mjeseci, a nerijetko i godina-dvije da lijek dođe na listu, a za neke bolesnike to bude kasno. Zato smo u nakani da što veći broj bolesnika što prije dobije inovativne lijekove išli po modelu sličnom onima u Italiji, Francuskoj i nekim drugim zemljama. Idemo na dobrovoljne priloge građana i pravnih osoba kojima bi se moglo priskrbiti novac dok lijekovi ne dođu na listu, kako bi pacijenti koji imaju apsolutne indikacije prema svojim dijagnozama, izvješćima iz literature i kliničkim iskustvima dobili te lijekove", rekao je Kujundžić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Radi se o inovativnim lijekovima koji već postoje, ali i onima koji će se tek pojaviti, a model predviđa i da država na prikupljena sredstava od donacija, uplati još toliki iznos, o tome će Vlada donijeti novu odluku, dodao je.

Kujundžić navodi kako će na internet stranici Ministarstva zdravstva biti objavljeni računi za pojedine skupine bolesti no neće biti moguće uplaćivati pojedinačno za određenog pacijenta.

"Vjerujemo da će se Hrvati kao i dosad odazvati na takve akcije i da će se prikupiti određena sredstva", kazao je Kujundžić i dodao kako interes već postoji te se javljaju pojedinci i udruge s namjerom da organiziraju akcije kako bi poticali građane i druge donatore za uplate.

Isti model prikupljanja novca primijenit će se i za spinrazu, novi lijek za spinalnu mišićnu atrofiju, koja je izazvao u posljednje vrijeme veliku pozornost javnosti i medija.

Kujundžić je rekao kako je dosad na terapiju tim lijekom stavljeno dvoje djece, dok su roditelji drugo dvoje obaviješteni da se jave u Referentni centar u KBC Zagreb radi dogovora o početku terapije. Peto dijete je iz BiH, za čije je liječenje tamo prikupljen novac i o kojemu se čeka odluka Povjerenstva, jer prikupljeni novac ne može biti presudan za odobrenje terapije.

Ocijenio je kako je u primjeni spinraze Hrvatska, iako mala i siromašna, napravila veliki iskorak i omogućila korištenje lijeka djeci i prije znatno bogatijih zemalja.

Dodao je i kako se Povjerenstvo o tome lijeku sastaje redovito, analizira nove spoznaje i indikacije te nuspojave lijeka, budući da ishitreno davanje lijeka može napraviti više štete nego koristi kod pojedinih pacijenata.

Pogledajte i galeriju: Na sjednici Vlade raspravljano o nabavi lijekova za liječenje rijetkih i teških bolesti

Milan Kujundžić
1/18
Ključne riječi

Komentara 4

BM
branko.mihalic1
19:26 21.12.2017.

važno je da si kupujete mobitele za 65 miljona a za ljeove nema

BR
brankok
10:42 24.12.2017.

Medicinska lutrija! Ministarstvo zdravstva bi moglo organizirat stalnu medicinsku lutriju i tim novcem stvorit fond za lijekove koji se ne proizvode u Hrvatskoj. Dobitniku 50%novca a u fond za lijekove 50%novca. U igrama na takozvanu sreču su ionako svi gubitnici.Nekaka gube novac za nešto korisno. Svaki mjesec izvlačenje i novi dotok novca.

DU
Deleted user
16:56 21.12.2017.

Vidi, vidi, i u Hrvatskoj se može naći zdravog razuma. samo treba pogledati što rade druge zemlje. Nadam se da će se tako stati na kraj akcijama raznih udruga i roditelja koji sami pronalaze terapije ili lijekove, iako od liječničkog znanja nemaju ni "l". Liječnici su jedini koji mogu prepoznati hoće li neka terapija djelovati na bolesnika odnosno ima li smisla liječenje određenim lijekom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije