Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milan Bandić ipak neće na put u Rusiju

Milan Bandić u posjet Moskvi i Sankt Peterburgu trebao je ići u cilju razvoja suradnje tih gradova i Zagreba.
13. listopada 2017. u 18:50 33 komentara 2352 prikaza
Milan Bandić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan putovat će s predsjednicom Grabar-Kitarović u Rusku Federaciju, zbog, kako je objašnjeno iz DORH-a, potpisivanja programa suradnje između Državnog odvjetništva RH i Generalnog tužiteljstva Ruske Federacije za 2018.-2019.

Erjavec i Lavrov Arbitraža Slovenski ministar Erjavec u Moskvi s Lavrovom razgovarao o granici s Hrvatskom

Kamo je izvučen novac?

Ovaj se program nastavlja na raniju suradnju (Memorandum o suradnji) za protekla razdoblja o čemu su objavljivana priopćenja – objašnjeno je u DORH-u. Iako je u Rusiju trebao ići i gradonačelnik Zagreba M. Bandić, on je zbog zdravstvenih razloga odustao od puta.

Zbog slučaja Agrokor i ruskog Sberbanka pojavila se sumnja da je put vezan i za tu aferu. U intervjuu za Večernji list drugi čovjek banke Maksim Poletajev rekao je prije nekoliko mjeseci kako je početkom godine ova banka poslala svoje forenzičare da utvrde pravo stanje računovodstva u Agrokoru. Tada su utvrdili da ima propusta te su zato i stopirali daljnje financiranje koncerna. Na proljeće je i predstavnik druge ruske, VTB banke, također jednog od kreditora Agrokora, to i javno potvrdio. Sberbank ima svoju službu sigurnosti koja je povezana sa svim ostalim ruskim službama, pa i njihovim državnim odvjetništvom.

Zato je vrlo vjerojatno da će se u prikupljanju dokaza o Todorićevu knjigovodstvu tražiti i pomoć banke i rezultate njihovih forenzičnih istraga obavljenih u Agrokoru. Naime, trenutačno je posao DORH-a utvrditi i u koje je sve svrhe novac izvlačen iz koncerna, odnosno koliko je otišlo u privatne svrhe i tko je time oštećen. Taj proces trebao bi biti odvojen od onoga na relaciji Sberbank – izvanredna uprava.

Naime, ta je ruska banka podigla nekoliko tužbi kako bi se naplatila. Jer, Sberbank je najveći pojedinačni kreditor Agrokora, a nije želio sudjelovati u novom kreditu po roll up modelu, kojim bi dobio pravo na povrat starog duga u istom iznosu u kojem bi odobrio novi kredit.

Neće tužiti Hrvatsku

Štoviše, pokrenuli su i pravne postupke vezane za nepriznavanje roll-upa, što im nije prihvaćeno, kao i zbog “lex Agrokor”. U Srbiji i BiH pokrenuli su ovrhe nad Agrokorovom imovinom. Nagađanja da će ruska banka tužiti i Hrvatsku vjerojatno ne stoje, ali upotrijebit će sva sredstva da se naplate. Tvrtka Baker Tilly Hrvatska, koja je radila reviziju u vrijeme Todorića, od ovog mjeseca više ne djeluje unutar istoimene globalne grupacije. Slučaj Agrokor dodatno je zategnuo već napete političke odnose na relaciji hrvatske Vlade i Rusije pa je predsjedničin cilj sigurno da ih omekša. No manje je vjerojatno da će dubinski ulaziti u temu Agrokora.

Kolinda Grabar-Kitarović PUT U MOSKVU Predsjednica u listopadu putuje u Rusiju na sastanak s Putinom Aleksandar Vulin Aleksandar Vulin: 'Grabar-Kitarović ne može o tome razgovarati s Putinom, neka pita nas' Vladimir Putin Posjet Putin osobno najavio: Sredinom listopada u posjet stiže Kolinda Grabar-Kitarović
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • Avatar comandante
  comandante:

  ne isplati mu se ići tamo... nema se više šta za ukrasti

 • prokurator:

  pusti rusiju, odi rađe na jahtu od frenda horvatinčića, da se malo oporaviš

 • anica.rendulic:

  -, dobro je da ne ide jer, gdje god on dođe samo uprska stvari i sve je niš-koristi!