Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milaković: Hrvatske institucije često zabijaju glavu u pijesak, ovakvo je stanje njihova krivica

I hrvatsko društvo i država se sa tim trebaju najozbiljnije suočiti, zaključuje Milaković.
25. kolovoza 2019. u 11:59 27 komentara 1370 prikaza
Srđan Milaković
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Nakon fizičkih napada na Srbe u Dalmaciji priopćenjem za javnost oglasio se i predsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković koji je i zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine. Kako navodi Milaković napad na Srbe u Dalmaciji sasvim se prirodno uklapa u društvene prilike u kojima živimo iako su mnogi, bez pokrića,vjerovali da se tako nešto u hrvatskom društvu ne može dogoditi.

Uzdolje: U restoranu Petko napadnuti ljudi koji su gledali nogometnu utakmicu ČIN MRŽNJE I IZAZIVANJE NEREDA Krivcima za incident u Uzdolju prijeti do pet godina zatvora

-Živimo u vremenu u kojem je fašistički pozdrav „za dom spremni“ stekao pravo građanstva na zidovima mnogih hrvatskih naselja, na skupovima, koncertima, grbovima braniteljskih udruga. Pojedine desne grupacije počele su da zabranjuju određene izvođače i događaje u Hrvatskoj – Bajagu, Festival Ojkače. Ide se dotle da se čak i Tesli odriče srpsko porijeklo, da se u Splitu nasrće na vrhunske sportaše zbog nacionalnosti. U Vukovaru se na ulici i prosvjedima određuje tko će od Srba i kada biti procesuiran za ratne zločine. Vukovarski gradonačelnik u trenucima velike inspiracije pronalazi znake puzajuće velikosrpske agresije, a kao njene učesnike označava čak i srednjoškolsku djecu. Ćirilica i srpski jezik u ekavskom izgovoru stavljaju se u negativni kontekst i proglašavaju neprijateljskim i nepoželjnim kao i oni koji ih koriste, navodi se u priopćenju.

Na televiziji Pink Vučić: Ovi napadi su strašni i Srbija će pomoći svom narodu u Hrvatskoj!

Milaković dalje navodi kako su u kontekstu rata Srbi proglašeni zločincima i agresorima koji još uvijek nekažnjeno šeću u Hrvatskom, a stanje neprijateljstva prema njima održava se i u miru. Prema njegovim riječima o tome se podučavaju i djeca koja iz cijele Hrvatske dolaze u Vukovar na „sate mržnje“ dok se u javnom prostoru o Srbima često govori kao onima koji imaju ogromne privilegije i prava ali da im niti to nije dosta nego i dalje rade protiv hrvatske države.

Robert Kohorst OSUDA Američki veleposlanik oglasio se o napadima na Srbe

-Sudionici ovakvog stanja i ovih pojava su i institucije hrvatskog društva i države. Često na način da su zabijale glavu u pijesak i nisu nikako reagirale ili jesu, ali neadekvatno. Kako drugačije komentirati činjenicu da je hrvatska javnost ove 2019. godine poslije brojnih oslobađajućih presuda zaokupljena prvom presudom Visokog prekršajnog suda o kažnjivosti pozdrava „Za dom spremni“ u izvođenju sveprisutnih Thompsonovih „Čavoglava“. Ili da protiv vukovarskog gradonačelnika neće biti poveden postupak što je srednjoškolsku djecu srpske nacionalnosti zbog neustajanja na hrvatsku himnu stavio u kontekst velikosrpstva i objavio njihove slike, nakon čega je jedno dijete i napadnuto. I tako redom.

Napad na Srbe, u okolici Knina i Kistanja nije slučajan incident nego je posljedica dugo izgrađivane atmosfere, nastale nečinjenjem državnih institucija i najviših tijela vlasti. I hrvatsko društvo i država se sa tim trebaju najozbiljnije suočiti, zaključuje Milaković.

VIDEO Vlasnik napadnutog kafića u Uzdolju

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • paklarcanin:

  U pravi je faca, trpaju glavu u pjesak na srpske provokacije iz beograda i po Hrvatskoj umjesto da jednom rjese s ratohuskackom gamadi i posalju ih di treba.

 • mala_sova:

  Milakoviću, a što ćemo s onim kad je tvoj ugroženo-napaćeni Srbin u Vojniću prije par godina zaklao dvojicu Hrvata?

 • Avatar Denis Plamenac
  Denis Plamenac:

  Poraženi srpski pobunjenici svoje su protuhrvatsko djelovanje nakon Oluje preselili u Srbiju i zajedno sa svojim velikosrpskim kolegama konstatno optužuju hrvatsku državu za koješta. Oni jako dobro znaju za slabosti hrvatskog društva natisnutih oko spornih simbola iz prošlosti. Forsiranjem te ... prikaži još! problematike podjarmljuju naivne domaće ljevičare stvarajući od njih petokolonaše.