Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKA KRIZA U SPLITU

Mihanović: S Plenkovićem se nisam čuo, želimo izbore, ali ne pod Puljkovim uvjetima

Ivo Cagalj/PIXSELL
26.10.2021.
u 11:27

"Pozivam gradonačelnika da podnese ostavku i idemo na nove izbore i za gradonačlenika i za gradsko vijeće", kazao je Mihanović.

Predsjednik splitskog HDZ-a, Vice Mihanović, traži nove izbore, kako za Gradsko vijeće tako i za gradonačelnika. Kazao je to na izvanrednoj press konferenciji u utorak ujutro. 

"Nažalost, posljednjih dana smo svjedoci nastavka niza neugodnih vijesti koje nam dolaze iz gradske uprave. Nakon početnih afera o imenovanju donatora u Nazdorne odbore i Upravna vijeća, otkaza čistačici sa invaliditetom zbog krivog prezimena, igrokaza oko Javnog poziva za članove ključnih upravnih tijela jer nije proveden intervju i ocjenjivanje prijavljenih kandidata, istinski sam se nadao da će na red za raspravu doći problemi koji muče naše sugrađane", započeo je Mihanović u oštrom tonu.

Međutim, to se nije dogodilo, kaže Mihanović, jer optužbe na račun gradonačelnika Puljka se nastavljaju i postaju sve ozbiljnije.

"Imamo situaciju da posljednjih dana čitamo u medijima da se gospodina gradonačelnika optužuje za namještanja javnih natječaja, pogodovanju i dodjeli višemiljunskih poslova privatnim tvrtkama bez javnog natječaja pa tako imamo i ovo, najnovije, mišljenje Ministrastva gospodarstva u kojem upozorava gradonačelnika da je postojeće ovlaštenje brokeru samo za Grad te da bi za objedinjenu nabavu trebalo novo temeljem javnog poziva", kazao je Mihanović.

"Pitam se gdje je nestala transparentnost koju je gospodin Puljak najavljivao, a u skladu sa transparentnošću na koju se gradonačelnik poziva, pitam ga hoće li podnijeti ostavku ukoliko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdi optužbe koje mu se stavljaju na teret? S obzirom da se radi o ozbiljnim optužbama na račun gospodina Puljka, nije iznenađenje da su nastale trzavice u partnerskoj suradnji, koje su rezultirale međusobnim  svađama i optuživanjima. Kao rezultat afera gospodina Puljka i njihovih međusobnih svađa, imamo potpuni nered koji vlada u gradskoj upravi, a kojeg je generator upravo on kao gradonačelnik i čelni čovjek ove vlasti, a kao posljedicu, imamo Grad koji je u potpunoj blokadi".

Zatim se osvrnuo o dubiozama koje su se pojavile u javnom prostoru, a vezano za novac grada Splita na računa i novo zaduživanje.
 
"O tome dovoljno govore brojke da je gosp. Puljak, preuzimanjem vlasti, na računu naslijedio 57 milijuna kuna i izjavio da je situacija dobra, a prema izjavi pročelnice, prije neki dan na GV, Grad je trenutno u minusu oko 50 milijuna kuna. Jednostavnom matematikom može se zaključiti da je ova vlast u pet mjeseci uspjela potrošiti više od 100 ml kn, a niti jedan ključan projekt nisu niti započeli. To se dogodi kada nastane potpuni nered i Grad se nađe u blokadi jer sa jedne strane trošite, a s druge strane ne uprihodite. Pa tako imamo situaciju da padaju prihodi od komunalnog doprinosa i naknade jer se ne izdaju nekakva rješenja koja bi generirala prihod", kaže Mihanović.

Nastavio je o nedavnim turbulencijama u Gradskom vijeću kad je propao pokušaj većine da se samoraspusti.
 
"Predlažem da se samoraspustite vi osobno s funkcije kojoj niste dorasli i sa sobom povede najlošiji eksperiment koje se dogodio Splitu. Očito je da su zbog vaše nesposobnosti novi izbori, unatoč novim troškovima i gubljenju dragocjenog vremena, jedino rješenje. Pozivam vas da se ne skrivate iza Gradskog vijeća, već da budete hrabri i odgovorni i izađemo pred naše sugrađane koji će nam najbolje kazati što misle. Pozivam gradonačelnika da podnese ostavku i idemo na nove izbore i za gradonačlenika i za gradsko vijeće", kazao je Mihanović.

Novinari su Mihanovića zatim pitali je li se zbog situacije u Splitu čuo s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem.

"Mislim da premijer ima važnijeg posla, nismo se čuli. Bitno je naglasiti da se mi novih izbora ne bojimo".

Zatim je uslijedilo pitanje o Mostovom Josipu Markotiću koji je jučer izjavio da ga splitski HDZ-ovci stalno zovu kazivajući mu da "još nije vrijeme za rušenje Puljka", a što je Markotić protumačio prikrivenom koalicijom HDZ-a i Ivice Puljka.

"Most je razočarao svoje birače. Oni su doveli Puljka na vlast i sklopili koaliciju s Možemo, SDP-om, Centrom i Novom Ljevicom. Ne bih htio trošiti vrijeme na njih. Samo nek više ne idu u javnog bilježnika", završio je Mihanović. 

Komentara 5

DJ
DjD
12:45 26.10.2021.

Da si išta valjao, Mihanoviću, ne bi Puljak bio gdje je sada.

DU
Deleted user
12:12 26.10.2021.

Zašto svi HDZ-ovci diplomiraju i doktoriraju samo u Osijeku ili Banja Luci? Ovaj Mihanović radio je u Lučkoj upravi a da nije znao niti jednu riječ stranoga jezika, ovaj mi je u rangu onoga Bajsa, ministra turizma koji ne zna strane jezike, to samo HDZ može!

RE
realisticki
13:04 26.10.2021.

Manje više sve gradske uprave funkcioniraju dobro, ali u Zagrebu i Splitu se traži "dlaka u jajetu". U tim gradovima probleme na površinu izvače HDZ-ovi gubitnici na gradskim izborima. Možda je vodstvo HDZ-a trebalo naći bole kandidate na samim izborima.. Plenković je shvatio da je napravio loš izibor kandidata u tim gradovima, ali ti kandidati imaju visoko mišljenje o sebi samima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije