Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD JE BLOKIRAN

Politička kriza trese Split: Puljak želi nove izbore, partneri ga odbili. Ankete su navodno već naručene

Gradsko vijeće Splita nije se konstituiralo iz prvog pokušaja
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/7
21.10.2021.
u 13:30

Splitska vlast trenutno je u pat poziciji, blokirana do daljnjega. Sasvim je jasno da je Puljak ostao bez većine koja ne želi na nove izbore pod uvjetima koje trenutno zadaje gradonačelnik.

Šesta po redu sjednica splitskog Gradskog vijeća u četvrtak nije ni službeno započela, a već se dogodila "politička bura". Buru je pola sata prije sjednice izazvao odmetnuti SDP-ovac, donedavni Puljkov programski partner i gradski vijećnik Ante Franić ispred splitskog suda gdje je DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv cjelokupne splitske vlasti.

Razlog? Ovih je dana otkriveno da je Puljak s pozicije političke moći od svih direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i bez provedenog javnog natječaja zatražio suglasnost da brokerska tvrtka "Rheos" postane jedini posrednik za osiguranje cjelokupne gradske imovine i tvrtki u vlasništvu grada, a čije su police vrijedne oko 15 milijuna kuna. 

Ivica Puljak i predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Puljak je priznao da se natječaj ipak mogao održati, ali cijeli dan se pred kamerama opravdavao činjenicom da je riječ o naslijeđenom ugovoru iz vremena Andre Krstulovića Opare.

"To je uobičajeni način rada u takvim situacijama, a najvažnije je da to Grad košta nula kuna i da će uštedjet na tome. Mi smo taj ugovor naslijedili od bivše vlasti", kazao je Puljak ne otkrivši zašto je preskočena procedura u smislu natječaja i zbog čega je odabrana baš tvrtka "Rheos" koja bi ovim poslom mogla uprihoditi više od 2 milijuna kuna.

Istovremeno s Franićevom prijavom, moćni splitski odvjetnik Željko Lubina obavijestio je medije da je i on podigao kaznenu prijavu protiv Puljkovog zamjenika Bojana Ivoševića. 

Razlog? Grad je nedavno deložirao kiosk obitelji Alujević u centru Splita. Odvjetnik Lubina upozorio je tada Ivoševića na licu mjesta da radi mimo procedure te da je prvostupanjsko rješenje o uklanjanju kioska poništeno pošto je nekretnina na kojoj je kiosk stajao u katastru upisana kao posjed autobusnog kolodvora. Kao i to da je ta nekretnina prema stanju zemljišne knjige pomorsko dobro pa da Grad Split ne može donijeti odluku o uklanjanju kioska.

Iz toga proizlazi da je Ivošević kao službena osoba iskoristio svoj položaj i ovlasti čime je drugoj osobi prouzročena znatna materijalna šteta. 

Bojan Ivošević

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog velikog pritiska javnosti ali i turbulencija unutar vladajuće većine, Puljkov gradski vijećnik Igor Skoko tražio je stoga na početku današnje sjednice uvrštenje točke dnevnog reda o raspuštanju Gradskog vijeća što bi značilo odlazak na nove izbore, ali samo za vijeće koje bi onda u novom sazivu u roku od 45 dana trebalo donijeti godišnji proračun kao posljednji zakonski preduvjet pred kompletno ponovljeno izbore na kojima bi se opet birao i gradonačelnik.

Međutim, prijedlog nije prošao. Za tu točku glasali su samo Puljkovi vijećnici koji su ostale partnere i oporbu optužili da ih je strah od novih izbora, a oni su im uzvratili da ih nije strah nego ne žele prihvatiti da Puljak svoju aferu "prebija" preko vijeća umjesto da sam preuzme odgovornost, odstupi i da se zatim ode na izbore.

Pritom je došlo do povišenih tonova. Ivošević je udarao šakom o zid, a drugi Puljkov zamjenik Antonio Kuzmanić kazao je kako "ne želi slušati piz*arije". Oporba je pak vlasti nabijala na nos PR-ovca Ivicu Relkovića tvrdeći da je on Puljku savjetovao da na početku sjednice odglumi žrtvu kojoj drugi blokiraju rad i tako skrene pozornost s afere. 

Splitska vlast trenutno je u pat poziciji, blokirana do daljnjega. Sasvim je jasno da je Puljak ostao bez većine koja ne želi na nove izbore pod uvjetima koje trenutno zadaje gradonačelnik.

Ante Franić

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prijedlog godišnjeg proračuna na dnevni red stiže za malo više od mjesec dana. Ako tada Puljak ne dobije podršku većine vijećnika ići će se na nove izbore po sili zakona. Za sada su iz većine izašli Ante Franić, a na korak podizanja sidra je i Mostov Josip Markotić. Bez Markotića i matematički više nema većine u splitskom parlamentu. 

U kuloarima se špekulira da je Puljak već naručio novu anketu za slučaj novih izbora. Naši izvori kazuju da prema toj anketi Puljak ne gubi previše dok bi najviše profitirao Most. Sa političke scene nestala bi Branka Ramljak, nekoliko vijećnika iz koalicije Možemo dok bi SDP ostao na jednom vijećniku, a HDZ s Vicom Mihanovićem koji je opterećen aferom "doktorat" izgubio bi njih nekoliko. Na istom broju vijećnika ostao bi samo HGS Željka Keruma. 

No teško je za povjerovati da bi se i u takvoj konstelaciji snaga većina glatko okupila pa je izglednije vjerovati u kompletno ponovljene izbore pred ljeto iduće godine. Ako se u međuvremenu ne sklopi kakva pragmatična "žeton" koalicija.

Osim dvije kaznene prijave za koje će se tek vidjeti imaju li snažnije pravno uporište, Puljkova vlast izrešetana je još nizom afera. Tu se misli na gaženje predizbornih obećanja o postavljanju članova Upravnih vijeća gradskih tvrtki preko političkih linija i bez provedenih natječaja. Nadalje, Puljak se suočio i sa tri audio snimke sa sjednica Upravnog vijeća Javne ustanove športski objekti prilikom čega se pokazalo da su on i suradnici tjednima govorili neistinu o neproduženju ugovora o radu čistačici s 80-postotnim invaliditetom te da se iza svega krije politička odmazda. 

Pobuna vijećnika uoči početka sjednice

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Nije manje važna ni snimka na kojoj Puljkov najbliži suradnik Igor Skoko na jednoj od sjednica UV-a priznaje kako bi grad Split sam sebi napravio štetu ako bi se išlo u jednostrani raskid ugovora sa zakupcem parkirališta na Gripama Tonćijem Omrčenom. Dakle, Skoko je bio svjestan da je procedura, najblaže rečeno, upitna te da će pravni spor između Omrčena i Grada najvjerojatnije biti nepovoljan ali svejedno se išlo u raskidanje ugovora. 

Komentara 69

BR
BrigitaM
09:54 21.10.2021.

Nisu dugo durali.

Avatar southman
southman
09:51 21.10.2021.

Supruga misli da ce na novim izborima dobiti apsolutnu vlast. E moj Puljak. Makni se.

Avatar MK3
MK3
10:46 21.10.2021.

Ivica Puljak: "Čovjek je stvorio Boga, a ne obrnuto!". Ajd razumni znanstveniče, razumno i znanstveno dokži tu svoju tvrdnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije