Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori u ministarstvu rada

Ponudu Vlade sindikati će dati na odlučivanje. Mihalinec: Neće se dirati ono što smo dobili štrajkom

Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
21.05.2020.
u 12:02

Vlada je dala novu ponudu sindikatima o plaćama

Sindikati zaposlenih u zdravstvu i obrazovanju izjavili su u četvrtak kako je nova ponuda Vlade o sklapanju dodatka kolektivnom i temeljnom kolektivnom ugovoru zanimljiva te će dati članstvu i tijelima na odlučivanje kada je dobiju u pisanom obliku.

"Što se tiče Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), prijedlog ne može još biti prihvaćen, moramo se konzultirati na našim tijelima. Osobno mislim da se o toj se ponudi mora razgovarati na način da se prihvate svi problemi liječnika koji do sada nisu rješeni. Što se HLS-a tiče, ne može biti samo ova ponuda", rekla je nakon pregovora s Vladom predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić.

Objasnila je da je ponuda Vlade da se osnovica ne podiže od 1. lipnja i 1. listopada za dva posto, ali da bi iznos osnovice, koji bi imali 1. siječnja 2021., ostano isti. 

"Povišica bi dakle išla od 1. siječnja 2021. ukoliko se u međuvremenu u pregovorima s nekom drugom Vladom koja će doći ne bude promjena u tim pregovorima. Osnovicu bi onda imali kao da je bila povišica 1. lipnja i 1. listopada", kazala je Čulinović Čaić.

Vlada neće mijenjati jubilarne nagrade i regrese, a o božićnici na jesen

Dodaje kako se jubilarne nagrade i regresi neće dirati, jer su je već neki zaposleni dobili. O božićnici se za sada nije raspravljalo te je ostavljeno za jesen.

Istaknula je da postoji dug prema liječnicima vezan za neadekvatno obračunavanje i isplačivanje prekovremenog rada, za što su dobili i potvrdu Vrhovnog suda, a o čemu nisu dobili prijedlog na koji će se način, kojim tempom, i u kojim iznosima vratiti taj novac.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak također je kazala da će ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima.

"Spomenuli smo problematiku koju imaju medicinske sestre u pandemiji, sigurno moramo o tome dobro promisliti. Moramo sve gledati u jednom paketu, i ponudu i sve na što nam nije sada odgovoreno", naglasila je Prašnjak.

Dodala je kako vjeruje da će sljedeći tjedan biti završni sastanak s predstavnicima Vlade.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić isto tako će "zanimljivu" ponudu predstaviti svojim tijelima i članovima te je poručio kako sindikati odmah idu na interni međusindikalni sastanak.

"Ne uskraćuje se ni jedno pravo, radi se o jednoj suspenziji", ustvrdio je Ribić.

Objasnio je da ukoliko svi sindikati ne prihvate novu ponudu, da će se gledati kako je odlučila većina.

"Ako postoji dovoljan broj sindikata, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, onda se potpisuje. Ako nemate dovoljnu većinu onda takav dokument nije valjan, i onda je na Vladi na odluči", kazao je Ribić.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić naglasio je kako je nova ponuda "nešto bolja od prve" te kako su sindikati daleko od dogovora.

Uspjesi najdužeg štrajka neće se dirati

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec vjeruje kako će se nakon odluke članstva i tijela doći do nekog rješenja.

"Ne bih govorio o štrajku, treba prvo vidjeti kako će proći obje ponude. Mislim da je razumljivo da ukoliko bude prihvatljiva ponuda našim članovima vezano uz dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru, da će pitanje koeficijenata i pitanje dodatka u obrazovanju biti stavljeno ad-acta, zauvijek", kazao je Mihalinec.

Objasnio je da će se koeficijenti podizati temeljem sporazuma koji se neće mijenjati.

"Znači neće se ići na izmjenu sporazuma i ukidanje povećanja koeficijenata i dodatka u odgoju i obrazovanju", kazao je Mihalinec.

Istaknuo je da se neće dirati sve što su uspjeli dobiti najdužim štrajkom u hrvatskoj povijesti.

"Na stolu je pitanje zajedničko svim javnim i državnim službama. Sindikati u obrazovanju će dijeliti sudbinu svih zaposlenih u javnim i državnim službama onako kako oni odluče, sukladno novoj zanimljivoj ponudi Vlade", poručio je Mihalinec.

Naglasio je da, ukoliko dođe do sporazuma, zaposleni u odgoju i obrazovanju će u srpnju za plaću od lipnja imati dogovoreno povećanje od jedan posto u koeficijentima i dodacima.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka naglasio je da ukoliko bi bilo dvostrukog udara na plaće zaposlenih u obrazovanju da ponuda sigurno ne bi bila prihvatljiva. "Ovo sada sigurno olakšava poziciju", zaključio je.

Komentara 5

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
10:58 21.05.2020.

Ooo da ! hoće, bome hoće! nista vi ništa dobili, nego ste svirepo iskamčili!, sjetite se, karma je bitch!

DD
ddh
10:58 21.05.2020.

Vecina Hrvata ne dozivljava von drzavu kao svoju. Pandemiju koja je navalila na drzavu nije uvezena od Vlade ili Plenkovica, ali to izgleda nije vecini jasno. Ekonomija je kroz pandemiju skresana, a BDP pada u ovaj godini ja ca. 9-10%.%. To znaci da bi svaki stanovnik trebao malo stegnuti remen. Ali ne. I usprkos tome da radi pandemije vreca krumpira nije puna, nego poluprazna, uhljebi i ljencine iz prosvjete traze punu porciju kao da je vreca puna. A to nije samo kod ucitelja, to je tako kod cijele nomenklature koja je na drzavnim jaslama. Hrvati jednostavno ne zavredjuju svoju drzavu i treba ih vratiti pod hitno pod Balkansku cizmu. Ta bratija sastavljena od raznih Skora, Grmoja i ostali boraca za fotelje, ta bratija komunista na celu sa Bernardicem, nije tako i tako Hrvatska.

ST
stefj
12:35 21.05.2020.

S punjenjem proračuna od max. 50% interesantno je gledati ove sindikate. No to se i očekivalo od njih, nije mi jasno uopće od kud ideja Plenkoviću da će se itko iz javne službe solidarizirati sa situacijom ili da će se nečega možda i odreći... Evo, čim je ispalo da treba sve isplatiti, odmah je preko noći korona nestala, otvorile su se granice, sve se može. Rekao sam to još početkom krize s virusom, kada dođe do pitanja novca, sve će se iz temelja promijeniti, odjednom će Švedski model postati prihvatljiv... Očito nas nakon izbora očekuje drastično povećanje poreznog opterećenja i zaduživanje, sve radi javnih službi. Također, radi očuvanja broja, prava i primanja javnih djelatnika, umjesto 250.000 nezaposlenih može očekivati puno veći broj, sigurno blizu 400.000, sve iz realnog sektora... Nikakve poruke nismo izvukli iz krize 2008. godine, opet ide sve isto. No bar se može reći da smo dosljedni, mada se model pokazao katastrofalnim gdje se sve više udaljavamo od prosjeka EU-a i sve više padamo, držimo se tog modelo do kraja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije