Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga upozorava

'Mihailovićeva rehabilitacija opravdava četničke zločine u RH'

Antun Ivanković
Branimir Bradarić/VLM
20.03.2012.
u 11:56

Četničkome ideologu i vođi „đeneralu Draži Mihailoviću - Čiči“ podignut je spomenik još davne 1992. godine u Vukovaru nakon okupacije i stravičnih ratnih zločina

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika u kontekstu sadašnje rehabilitacije četništva u Srbiji želi upoznati hrvatsku javnost s time da je četničkome ideologu i vođi „đeneralu Draži Mihailoviću - Čiči“ podignut spomenik još davne 1992. godine u Vukovaru nakon okupacije i stravičnih ratnih zločina nad stanovnicima grada i okolnih sela. U to je vrijeme gradom u ulozi gradonačelnika upravljao današnji saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a dr. Vojislav Stanimirović. Spomenik je napravljen u Beogradu 1991. godine i bio je prvi spomenik podignut četničkom zločincu nakon njegova pogubljenja 1946. te postavljen upravo u Vukovaru gdje je počinjen najveći ratni zločin u Domovinskom ratu, gdje se nakon pada grada 20. studenog 1991. orila pjesma: “Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate!“.

Taj isti dan četnici s kokardama i vojnici tzv. JNA sa zvijezdama petokrakama na kapama na Ovčari su od 17 sati pa do jedan sat iza ponoći mučili i sustavno u egzekucijama ubijali više od dvije stotine ranjenika iz vukovarske bolnice. Više od pet tisuća branitelja i civila stradalo je u stravičnom razaranju grada Vukovara, a na tisuće ih je odvedeno u logore širom Srbije – kaže Antun Ivanković, predsjednik udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, koja se bavi istraživanjem ratnih zločina za Domovinskog rata u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ivanković dodaje da je spomenik uklonjen iz Vukovara početkom 1997., vjerojatno „u znak dobre volje“, međunacionalne pomirbe i tolerancije i vraćen je u Beograd, a potom 1998. postavljen u Brčkom.

– Rehabilitacija Draže Mihailovića u biti je i posredna rehabilitacija svih četničkih zločina za vrijeme Domovinskog rata. Opće je poznata činjenica da su četničke postrojbe: "šešeljevci", "Dušan Silni" i "Beli orlovi", počinili stravične zločine u Tovarniku, Lovasu, Berku, Sotinu, Vukovaru, Ovčari, kao i na drugim područjima za vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku – podsjeća Antun Ivanković.

Komentara 11

SL
Stara Loza1
12:26 20.03.2012.

Gospodo! Cudim se ali nigdje nikakove izjave niti misljenja Uzelca,Stanimirovica,Pupovca i ostalih Hrvata srpskih korijena, a takodjer niti bilo kakove osude od strane Save Strbca.No mozda ce se javiti Englezi ili Holandjani da nam objasne kako to srbi rade radi bolje suradnje i razumijevanja u regiji a sve opet radi priblizavanja strategiji EU-a!!!

AG
Agramer198
13:43 20.03.2012.

Pa neka mi još netko veli da su Hrvati nacionalisti... Mi smo najveće budale kakve svijet još vidio nije, Stanimirović vedri i oblači u hrvatskoj politici, nešto slično kao da ti Vidkun Kvisling postane ministar u vladi, a mi šutimo i bavimo se s nekakvim kvazi-trgovinama s ustaškom robom u Zagrebu.... Strašno, strašno, strašno!

Avatar atrpimir
atrpimir
12:23 20.03.2012.

što bi rekao josipović ili kajin ili mesić ili puhovski ili pusić?! ......ah, da..... zločin je zločin, a što je sa zločinima u Paulinom dvoru, nad obitelji zec etc .... za sve te zločine trebaju odgovarati oni koji su ihih počinili! zločini su se radili i na jednoj i na drugoj strani!!! Stoga žrtvama treba odati počast ,posebno u Srbu i četničkim nadgrobnim spomenicima u Vukovaru. pljuc

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije