Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Kijevu

VIDEO Pogledajte kako su prosvjednici oslobodili Saakašvilija iz policijske marice

Mihail Saakašvili
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
05.12.2017.
u 14:04

Prosvjednici su uspješno blokirali policijski automobil te su uspjeli otvoriti vrata kako bi Saakašvili uspio pobjeći.

Bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija prosvjednici su izvukli iz policijske marice nakon što je jutros uhićen u svojem stanu u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu

Stotine prosvjednika sukobile su se s policajcima nakon što je Saakašvili skinut s krova zgrade u kojoj živi te je prijetio da će se baciti. Nakon što je uhićen i stavljen u maricu, izbili su sukobi policije i prosvjednika koji su trajali satima. 

Mihail Saakašvili
1/12

Prosvjednici su uspješno blokirali policijski automobil te su uspjeli otvoriti vrata kako bi Saakašvili uspio pobjeći. Još nije poznato hoće li ga ukrajinske vlasti pokušati vratiti u pritvor. Nakon oslobađanja, bivši gruzijski predsjednik poručio je okupljenim prosvjednicima da traže smjenu ukrajinskog predsjednika.

 

– Tražim od svih da se okupe na Maidanu (glavnom trgu u Kijevu) i da se započne proces oslobađanja države od Porošenka i njegovih bandita. Nemate se čega bojati, neka se oni boje nas – poručio je Saakašvili. Prije je javljeno da je Saakašvili uhićen  pod sumnjom da je pomagao kriminalnoj organizaciji

To je zadnji preokret u dugotrajnom sporu između ukrajinskih vlasti i Saakašvilija koji je u tu zemlju pozvan 2014. kako bi preuzeo dužnost regionalnog guvernera nakon prosvjeda u kojima je zbačen tadašnji proruski predsjednik. Saakašvili se brzo razišao s nekadašnjim saveznikom, predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Mihail Saakašvili
1/7

Obraćajući se prosvjednicima prije uhićenja s krova zgrade, Saakašvili je optužio Porošenka za izdaju i krađu. Pokušao se još jednom obratiti mnoštvu dok ga je policija gurala u plavi kombi koji su potom okružili prosvjednici.

Dramatičan povratak u Ukrajinu

"Ono što rade bezakonje je pred očima čitavoga svijeta", kazao je Saakašvili. "Pozivam sve Ukrajince da iziđu na ulice i istjeraju ove lopove".

Saakašvili se u rujnu dramatično vratio u Ukrajinu probijajući se preko granice s Poljskom unatoč tome što mu je oduzeto ukrajinsko državljanstvo i što mu je prijetio mogući izgon u Gruziju. On želi srušiti Porošenka i zamijeniti ga novim, mlađim političarem.

 

Saakašvili je 2015. postao guverner regije Odese na krilima reformi koje je proveo u Gruziji. No razišao se s Porošenkom optužujući ga za korupciju, dok je Porošenkov ured tvrdio da Saakašvili pokušava time skrenuti pozornost s vlastitih neuspjeha kao upravitelja pokrajine.

Stajališta o Saakašviliju su podijeljena. Pobornici ga smatraju neustrašivim borcem protiv korupcije, a kritičari kažu da se malo sadržaja krije iza dramatične retorike.  

 

Komentara 19

Avatar nekakav
nekakav
14:41 05.12.2017.

što ga nisu pustili da se baci? policija je samo trebala očistiti mjesto na koje bi pao, da se slučajno ne okrzne o nekog slučajnog nevinog prolaznika sa cvijećem... jesu država, svaka čast, kad im stranac, i to osoba kojoj je oduzeto podijeljeno državljanstvo, u državi red želi uvesti, i to red zbog kojeg je pobjegao iz svoje gruzije, gdje ga čeka zatvor. pa dobro, ajmo podržavati ovu ekipu i dalje. ajmo mi kod nas instalirati, što je znam, nekog francuza, da nam uvodi red u zemlju. ili, španjolca, čak...

DU
Deleted user
10:28 05.12.2017.

Cini mi se da ima strah od visine.

MX
Mister X
10:41 05.12.2017.

VIDEO Bivši gruzijski predsjednik Saakašvili prijetio da će se baciti s krova.. Za ovo je kriv Putin lično i njegova politika . Zakašljivi je američki agent tvrde neki , tip koji je napao Rusiju i dana danas je živ.. Dok Dok neki samo mrko pogledaju Ameriku ili brane se od invazije na njihovu državu i nema ih među živima. Vidimo da slabo uči Putin kako se respekt u svijetu stvara , a sankcije mu slijede idućih 30-50 godina isto kao i S. Koreji ako ju ne spale prije ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije