Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moldavija

Protjerali su pet ruskih diplomata. 'Ovo je skandalozno!'

Igor Dodon i Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
29.05.2017.
u 22:54

"Ova je vlada poduzela skandalozan korak spram našeg strateškog partnera Rusije", rekao je Dodon u objavi na Facebooku.

Moldovska proeuropska vlada je protjerala petero ruskih diplomata što je predsjednik Igor Dodon, kojeg podržava Moskva, nazvao "skandaloznim" potezom usmjerenim na potkopavanje odnosa Moldove i Rusije.

Moldovom su upravljale proeuropske vlade no izbor Dodona krajem 2016. ukazao je na gubitak povjerenja u moldovske čelnike i sve snažniji utjecaj Rusije u bivšim sovjetskim državama. Moldovska vlada nije navela razloge protjerivanja, a ruski veleposlanik u Moldovi Farit Muhamečin potvrdio je protjerivanje no nije naveo pojedinosti.

"Skandalozan korak"

"Ova je vlada poduzela skandalozan korak spram našeg strateškog partnera Rusije", rekao je Dodon u objavi na Facebooku. "To su najvjerojatnije napravili po nalogu sa Zapada, možda i preko oceana, oni koji su zabrinuti zato što je konačno uspostavljen konstruktivan i učinkovit dijalog između predsjedništva i Kremlja", rekao je.

Kao i u slučaju Ukrajine i Gruzije, potezi Kišinjeva u stvaranju tješnjih veza s EU-om nailazili su na otpor Moskve.

Ranije ove godine moldovski dužnosnici optužili su ruske sigurnosne službe da nastoje omesti istragu o operaciji pranja novca vođenoj od Rusije tako što su vršile pritisak na moldovske dužnosnike kada bi putovali u ili preko Rusije.

Komentara 23

MA
marsovac
23:43 29.05.2017.

najprije su im rusi uzeli transnistrijen gdije su se rusi koncentrirali, sada bi i cijelu moldaviju. To smo dozivjeli sa srbima , nama poznato.

Avatar nekakav
nekakav
07:11 30.05.2017.

istina, skandalozno je to, al je pozadina jasna. vlada je pod utjecajem amerikanaca, i radi ovakve ekscese, kako bi izazvala krizu, i predsjednika, koji je izravno biran, za razliku od njih, prikazala kao problematičnog. gdje je taj zapad da moldaviji ne pomogne vratiti milijardu eura koje je ukrao jedan prozapadni političar i uskladištio u zapadnoj banci?! novac nikad ne završava u ruskim ili kineskim bankama, jer je jasno da bi ga one odmah vratile pravim vlasnicima. novac se uvijek i isključivo deponira u zapadnim bankama, jer jedino zapadne zemlje daju utočište takvim krimosima, koji pljačkaju svoje zemlje, daju im zaštitu i imunitet. niti jedna afrički lopov, ili arapski, ruski, nije ukradeni novac pospremio u domaću banku, nego u zapadnu, i odmah se prikazao žrtvom političkom žrtvom.

Avatar intimus500
intimus500
11:17 30.05.2017.

politika bi se trebala voditi na perfidniji i lukaviji način ... ovakvi potezi nemaju veze sa politikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije