Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće

MiG-ove nije srušio kvar, pod istragom je ponašanje pilota

hrz, mig
Katsuhiko Tokunaga/MORH
25.10.2010.
u 16:07

Potragu otežava i činjenica da su dijelovi aviona pali na minski sumnjivo područje te na područje koje se teško može pretraživati zbog konfiguracije terena s izrazitom vegetacijom.

Zasad nema dokaza da je razlog pada dvaju MiG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod Plaškog prije mjesec dana tehničke prirode, a povjerenstvo koje istražuje događaj usmjerilo je svoju pozornost prema postupcima pilota koji su prethodili nesreći. Sažetak je to preliminarnog izvješća Povjerenstva za istraživanje zrakoplovne nesreće vojnih aviona MiG-21 koje je danas dostavljeno ministru obrane Branku Vukeliću. Izvješće nije konačno, naglašavaju u MORH-u, već navodi dosad prikupljene informacije, a povjerenstvo nastavlja s radom.

Iz povjerenstva tvrde kako nema elemenata koji bi dokazali da je tehnički kvar uzrokovao pad, ali priznaju kako još uvijek nisu prikupljeni svi dijelovi, pa se tako još uvijek traga za kabinom jednog od zrakoplova. Potragu otežava i činjenica da su dijelovi pali na minski sumnjivo područje te na područje koje se teško može pretraživati zbog konfiguracije terena s izrazitom vegetacijom.

– Povjerenstvo radi intenzivno na provjeri svih procedura prilikom izvođenja vježbe, a posebna pozornost posvetila se i analiziranju slijeda događanja - od doleta na prostor za izvođenje vježbe do same nesreće, jer prema dosad dostupnim podacima postoje određena odstupanja od planiranih procedura – kaže se u priopćenju MORH-a čime se kaže da se istraga okrenula prema pilotima i njihovoj mogućoj pogrešci.

Dva MiG-a 21 HRZ-a pala su 23. rujna iznad Plaškog, nedaleko od vojnog poligona u Slunju, a obojica pilota – satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik – uspješno su se katapultirala i prizemljila. Na zemlji je od padajućih krhotina teže ozlijeđena Marija Klipa iz Pothuma Plaščanskog. Nesreća se dogodila tijekom vježbe, a iza dva aviona koja su pala letjela su još dva s trojicom pilota, od kojih je onaj bliži navodno vidio što se dogodilo te je povikao "Iskači! Iskači!".

U prvi se mah posumnjalo da je bila riječ o kvaru na jednom ili oba aviona, pa se čak spominjalo da je jednom otpala kabina koja je pogodila avion iza te da su zato piloti morali iskakati, no, po svemu sudeći, sve je izglednija mogućnost o kojoj je Večernji list pisao tj. da je bilo kontakta dvaju aviona u zraku. Koji je točan razlog "sudara", ako je to razlog pada, povjerenstvo tek treba utvrditi.

Kako bi se dobila što točnija slika događaja, povjerenstvo je zatražilo dodatna vještačenja i stručna mišljenja od nekoliko institucija pa će se tako registrator parametara leta vještačiti u Zrakoplovno-tehničkom centru, a očitavanje radarske slike koja je dobivena od Operativnog središta HRZ-a i Hrvatske kontrole zračne plovidbe zatraženo je od samostalne Bojne zračnog motrenja i navođenja HRZ-a. Pojedine dijelove aviona povjerenstvo je dostavilo u Centar za forenzička istraživanja "Ivan Vučetić".

Komentara 113

OB
-obrisani-
20:45 25.10.2010.

Ideš !

OB
-obrisani-
20:53 25.10.2010.

25.10.2010. u 20:30h bubitoma je napisao/la: EUJanez j pogledao sam klik koji nudi marasovac postrojbu predvodi pukovnik nekada gradjevinski tehničar . verovatno je ranije tehnički zakucavao eksere u grede :-))))))))))) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Čim ti spominješ \"eksere\" odmah možemo znati odakle vjetarar puše. Tako sgte govorili i za Blagu Zadru, kao on je \"običan radnik u tvornici obuće\". I sad, taj radnik iz tvornice obuće skupa sa neiskusnim i slabo naoružanim momcima drži u šahu te vaše \"profesionalce\" velike \"vojne stručnjake\" kao što su ti vaši Kadijevići, Adžići, Panići, Aksentijevići i slični. A oni imaju dvadeset puta brojniju vojsku i milijun puta su bolje naoružani. I trebalo vam je tri mjeseca da osvojite Vukovar, a da branitelji nisu ostali bez streljiva ne bi ga osvojili nikad. Toliko o tim tvojim i Josipovićevim \"profesionalcima\". Uzgred, jesi vidio kako je vojska koju vodi Tuđman dobro ustrojena, ponosna, uredna, zategnuta, a kakva je ova kad su je preuzeli ovi vaši \"profesionalci\". Možeš ti biti \"profesionalac\" kakav god hočeš, ali ako si obična glupa seljačina kao 99% jugooficira koji su tom vojskom vladali samo zahvaljujući članstvu u komunističkoj partiji, onda je jedan građevinski tehničar za njih pojam nad pojmovima. Uostalom, vidjeli smo tko je na kraju pobjedio: Hrvatska vojska koju su vodili upravo ti tehničari i konobari, obućari i geodeti, a vaši \"profesionalci\" poput Mile Novakovića su bili toliko \"profesionalni\" da su u paničnom bjegu gazili tenkovima po vlastitim civilima. I naravno, treba reći da je Hrvatska vojska doživila uzlet tek kad su iz nje maknute na manje važne pozicije i smjenjene jugooficirčine poput Tusa i Stipetića, a dovedeni pravi profesionalci poput Ante Gotovine i Ante Rose.

OB
-obrisani-
23:27 25.10.2010.

25.10.2010. u 22:28h bubitoma je napisao/la: ali smo Amerima brknuli u oko.Oboren im je ponos F117a _____________________________________________________________ Hahahahahaha............ kakva glupa utjeha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije