Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atmosfera i dalje nestabilna

Meteorolog o narančastom alarmu: 'Ne znači da se tijekom noći i ujutro ne može dogoditi nevrijeme'

Rijeka: Munje na nebu iznad grada
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
25.07.2023.
u 21:55

"Taj olujni sustav je otišao nešto sjevernije od samog jutra. Bilo je manjih sustava u našim krajevima", istaknuo je meteorolog Darijo Brzoja

Zbog grmljavinskog nevremena, narančasto upozorenje izdano je za područje osječke, zagrebačke, karlovačke, gospićke i riječke regije. Naime, osječka i zagrebačka regija ranije su bile označene crvenim upozorenjem, no Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) ga je u popodnevnim satima spustio. Meteorolog Darijo Brzoja u Dnevniku Nove TV komentirao je je li olujni nalet gotov. 

"Taj olujni sustav je otišao nešto sjevernije od samog jutra. Bilo je manjih sustava u našim krajevima. Kolege sinoptičari iz DHMZ-a su spustili razinu opasnosti na narančastu jer su sustavi bili više izolirani i nisu bili toliko organizirani", pojasnio je te naveo: "Atmosfera je i dalje nestabilna, ne znači da se tijekom noći i ujutro ne može dogoditi olujno nevrijeme. To je prema Slavoniji, nešto tog tipa i onda bi se to upozorenje diglo na crvenu razinu".

VEZANI ČLANCI:

Brzoja se osvrnuo i na rekordno velike komade leda. Naime, ranije danas proširila se fotografija tuče u Italiji, odnosno komada leda dužine oko 20 centimetara i promjera 16 centimetara. 

"Oboren je rekord za Europu, samo u Americi bila je tuča veća za 1 centimetar prije desetak godina", kaže te pojašnjava kako tuča nastaje: "Ona nastaje na kumulonimbus oblaku gdje se nalazi pothlađena voda koja u sudaru s ledenim kristalićima stvara zrna tuče. Ako su uzlazne struje dovoljno jake, one mogu cirkulirati gore-dolje i onda se obnavljati i onda se stvarati ti slojevi, ta velika zrna tuče poput jaja".

VIDEO Olujna tuča uništila stakla brojnih automobila u Dramlju: 'Ovako nešto nisam nikad doživjela'

Državni hidrometeorološki zavod, podsjetimo, uputio je upozorenje za područja koja su označena narančastim alarmom zbog grmljavinskog nevremena. 

"Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu", naveo je DHMZ.

Komentara 3

LE
LeonardoGoldman
23:19 25.07.2023.

Onda kada je stvarno crveno je tajac. Ovo zastrasivanje je ciljano kontraproduktivno…sram vas bilo!

Avatar _ZBREGOV
_ZBREGOV
22:11 25.07.2023.

Nek meteorolog objasni na kojoj se godini uči o crvenim, žutim i narančastim alarmima i koja je znanstvena pozadina toga 🤡 🤡 🤡

DA
dam63
15:26 26.07.2023.

Sad će stalno biti neki alarm. Samo uvijek neka druga boja. Tako je najlakše.🌞🌧️🌩️⛈️🌤️⛅

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije