Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O posjetu bleiburgu

Mesić: Protivim se odavanju počasti kvislinškim snagama

tuhobic (1)
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/4
Autori: Ivanka Toma, Tamara Opačak-Klobučar
22.06.2010.
u 14:45

Antifašizam nije isto što i komunizam, a zločini kojih je bilo na strani pobjednika, kod nas i u drugim do tada okupiranim zemljama, ne smiju se zamagljivati ideološkim predznakom - rekao je Stjepan Mesić.

Antifašizam nije isto što i komunizam, a zločini kojih je bilo na strani pobjednika, kod nas i u drugim do tada okupiranim zemljama, ne smiju se zamagljivati ideološkim predznakom. Nitko ne poriče da je zločina bilo, no ti zločini iz osvete nisu komunistički zločini - rekao je na obilježavanju Dana antifašističke borbe na Tuhobiću u zaleđu Rijeke Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Istakao je da je apsolutno za osudu zločina i na strani pobjednika, no dodao i da je “kategorično protiv službenog odavanja počasti pripadnicima kvislinških snaga“ što je Mesićev prvi komentar na nedavni posjet predsjednika Josipovića Bleiburgu.

Izrečeno u govoru dodatno je pojasnio rekavši da nema ništa protiv takve posjete, ali da ona ipak ne znači da smo do kraja doveli priču o drugom svjetskom ratu te da “stvari treba staviti u povijesni kontekst” objašnjavajući da među poginulima na Bleiburgu nisu bile samo žrtve osvete već i oni koji nisu bili položili oružje nakon službenog završetka rata nego su se nastavili ratovati protiv svoje zemlje i njene budućnosti.

Više puta u svom obraćanju okupljenima na Tuhobiću Mesić je istakao potrebu pravilnog vrednovanja značaja antifašističke borbe ističući da bez antifašističkih boraca današnje Hrvatske ne bi bilo. Osudio je iskrivljavanje povijesnih činjenica navodeći kao primjer falsificiranja i laži, a isto je učinio u svom govoru i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, TV seriju “Tito”.

- Zahvaljujući agresivom povjesnom revizionizmu i pogreškama hrvatske politike početkom devedesetih godina prošlog stoljeća imamo ne jednu nego više generacija koje su što se povijesti tiče potpuno dezorijentirane i navedene na krivi put - kazao je Mesić.

S Tuhobića Mesić je poručio da antifašizam mora biti ugrađen u temelje države, a antifašisti utjecati na njezino političko usmjeravanje.

- Moramo pamtiti antifašiste, ali i one protiv kojih su se borili - kazao je napominjući da se ne smije dogoditi da se o naci-fašističkim zločinima ne govori je bi to izazvalo podjele u društvu, a da se istodobno nameće, čak i kroz zakonsku inicijativu obilježavanje zločina koje se paušalno naziva komunističkima, a čime se želi dikreditirati antifašistička borba.

Komentara 454

KA
karlovcankica
23:36 23.06.2010.

Ajd burdose..kome je stalo sto se ti bunis, zavezi!

KA
karlovcankica
23:39 23.06.2010.

Antifashisti..su zlocinci!

OB
-obrisani-
18:24 23.06.2010.

Na dobrom ste putu. Samo se uvjeravajte da ste pobijedili.Ni manje ni vise nego dva puta... Ja ni u ludilu ne bih htjela biti takav pobjednik. Ja sam zadovoljna s nasim \"porazima\". Dva puta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije