Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić: Protivim se odavanju počasti kvislinškim snagama

Antifašizam nije isto što i komunizam, a zločini kojih je bilo na strani pobjednika, kod nas i u drugim do tada okupiranim zemljama, ne smiju se zamagljivati ideološkim predznakom - rekao je Stjepan Mesić.
22. lipnja 2010. u 14:45 454 komentara 13 prikaza
tuhobic (1)
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Antifašizam nije isto što i komunizam, a zločini kojih je bilo na strani pobjednika, kod nas i u drugim do tada okupiranim zemljama, ne smiju se zamagljivati ideološkim predznakom. Nitko ne poriče da je zločina bilo, no ti zločini iz osvete nisu komunistički zločini - rekao je na obilježavanju Dana antifašističke borbe na Tuhobiću u zaleđu Rijeke Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Istakao je da je apsolutno za osudu zločina i na strani pobjednika, no dodao i da je “kategorično protiv službenog odavanja počasti pripadnicima kvislinških snaga“ što je Mesićev prvi komentar na nedavni posjet predsjednika Josipovića Bleiburgu.

Izrečeno u govoru dodatno je pojasnio rekavši da nema ništa protiv takve posjete, ali da ona ipak ne znači da smo do kraja doveli priču o drugom svjetskom ratu te da “stvari treba staviti u povijesni kontekst” objašnjavajući da među poginulima na Bleiburgu nisu bile samo žrtve osvete već i oni koji nisu bili položili oružje nakon službenog završetka rata nego su se nastavili ratovati protiv svoje zemlje i njene budućnosti.

Više puta u svom obraćanju okupljenima na Tuhobiću Mesić je istakao potrebu pravilnog vrednovanja značaja antifašističke borbe ističući da bez antifašističkih boraca današnje Hrvatske ne bi bilo. Osudio je iskrivljavanje povijesnih činjenica navodeći kao primjer falsificiranja i laži, a isto je učinio u svom govoru i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, TV seriju “Tito”.

- Zahvaljujući agresivom povjesnom revizionizmu i pogreškama hrvatske politike početkom devedesetih godina prošlog stoljeća imamo ne jednu nego više generacija koje su što se povijesti tiče potpuno dezorijentirane i navedene na krivi put - kazao je Mesić.

S Tuhobića Mesić je poručio da antifašizam mora biti ugrađen u temelje države, a antifašisti utjecati na njezino političko usmjeravanje.

- Moramo pamtiti antifašiste, ali i one protiv kojih su se borili - kazao je napominjući da se ne smije dogoditi da se o naci-fašističkim zločinima ne govori je bi to izazvalo podjele u društvu, a da se istodobno nameće, čak i kroz zakonsku inicijativu obilježavanje zločina koje se paušalno naziva komunističkima, a čime se želi dikreditirati antifašistička borba.

Josipović se poklonio nevinim žrtvama, a

Josipović se poklonio nevinim žrtvama, a ne kvislinzima

Na prozivku bivšeg predsjednika, Stjepana Mesića koji kaže da je odlaskom u Bleiburg šef države, Ivo Josipović službeno odao počast pripadnicima kvislinških snaga, u Uredu predsjednika reagirali su tvrdnjom kako su činjenice drugačije. Podsjetili su da je prigodom Josipovićeva odlaska u Bleiburg bilo i više nego jasno i nedvosmisleno rečeno da se tamo ide zbog nevinih žrtava, te da će se predsjednik pokloniti njima, a ne kvislinzima. U Josipovićevu Uredu također napominju da je predsjednik na Bleiburgu naveo da je antifašizam u temeljima hrvatske države jednako kao što je to i Domovinski rat. Naglašavaju još da Josipović ima podršku Saveza antifašističkih boraca iz kojega nije bilo ni riječi prigovora zbog odavanja počasti žrtvama na Bleiburgu, već su predstavnici Saveza bili na prijemu u Uredu predsjednika, te sami predložili osobu koju je Josipović odlikovao povodom Dana antifašističke borbe.

ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • ANATOMISLAV:

    Ajd burdose..kome je stalo sto se ti bunis, zavezi!

  • ANATOMISLAV:

    Antifashisti..su zlocinci!

  • -obrisani-:

    Na dobrom ste putu. Samo se uvjeravajte da ste pobijedili.Ni manje ni vise nego dva puta... Ja ni u ludilu ne bih htjela biti takav pobjednik. Ja sam zadovoljna s nasim \"porazima\". Dva puta.