Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačka kancelarka dočekana pljeskom

Merkel održala povijesni govor pred američkim Kongresom

merkel
Reuters
03.11.2009.
u 21:47

Njemačka kancelarka, najmoćnija Europljanka, održala je govor pred zastupnicima te zahvalila na srčanom dočeku koji se odvija u povijesnom razdoblju. Naime, 9. studenog obilježava se dvadeseta obljetnica pada berlinskog zida i željezne zavjese koji su svijet postavili u bipolarne odnose koji su nekoliko desetljeća diktirali politička kretanja na međunarodnoj sceni.

Njemačka kancelarka, Angela Merkel danas je otvorila kongresnu sjednicu u Sjedinjenim Američkim Državama. Njemačka kancelarka, najmoćnija Europljanka, održala je govor pred zastupnicima te zahvalila na srčanom dočeku koji se odvija u povijesnom razdoblju. Naime, 9. studenog obilježava se dvadeseta obljetnica pada berlinskog zida i željezne zavjese koji su svijet postavili u bipolarne odnose koji su nekoliko desetljeća diktirali politička kretanja na međunarodnoj sceni.

Merkel je u svom govoru podsjetila da je 9. studeni ne samo dan pada berlinskog zida već i dan sjećanja na Reichskristallnacht. Naime, tog dana 1938. godine nacional-socijalističko je vodstvo organiziralo smišljene napade na židovske vjerske institucije i privatne posjede diljem Republike Njemačke.

Merkel koja je prvi put posjetila Sjedinjene Države 1990. godine rekla je da "nikada nije mislila da će doputovati u SAD" što je uvjetovano njezinim životom s istočne strane granice. Berlinski zid je dijelio zapadni i istočni Berlin od 13.8.1961. do 9.11.1989. godine. "Antifašistički val" koji je trebao štititi građane Njemačke Demokratske Republike od imperijalističkih utjecaja sa Zapada.

Mi Njemci znamo koliko vama (Amerikancima) dugujemo. Bez vas se ne bi uspostavila Luftbruecke (Zračni-most) koji je povezivao podijeljene dijelove grada. To što nas povezuje je zajednički vrijednosni sustav - rekla je Merkel pred američkim zastupnicima koji su ovacijama dočekali kancelarku.

U daljnjem nastavku svog govora Merkel se osvrnula i na aktualne međunarodne teme. Upozorila je iransko političko vodstvo da je strpljenje međunarodne zajednice iscrpljeno te da se neće tolerirati prijetnje Izraelu. Kancelarka se također osvrnula na jednu od najvažnijih tema nadolazećeg razdolja, klimatske promjene.

Ne smijemo gubiti vrijeme, moramo postići dogovor na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu - zaključila je Merkel.

Merkel koja je druga kancelarka, nakon prvog njemačkog kancelara Konrada Adenauera koja je govorila pred američkim zastupnicima ispraćena je pljeskom svih nazočnih. Merkel se odmah nakon posjeta Kongresu vratila u Njemačku, a sljedeći njemački dužnosnik koji će posjetiti SAD bit će ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, koji će po prvi put u svojoj ministarskoj funkciji posjetiti tu zemlju.

Ključne riječi

Komentara 8

HS
H.S.S.-Seljacka Buna
05:55 04.11.2009.

Merkel spominje toleranciju napada na Izrael je slabost Merkel jer nema hrabrosti u Vasinktonu izraziti pravu istino o Izraelu koji uz podrsku Amerike razara Lebanon samo zato jer Lebanon neda pravo Izraelu da se odvaja i uspostavlja Izrael kao drzavu koja nije nikad postojala jer su oduvjek zivjeli zajedno kao braca. Americka politika je tomu uzrok dase vodi rat izmedju Izraela i Lebanona. Oni koji su imali problem sa Adolfom su samo izrod iz tog naroda pa kaj trebamo tu sad optuzivati one koji suse suprostavili tim izrodu . Ako je gospodji Merkel prije Njemacka onda nece se upustati u tu prcu o toleranciji za Izrael.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
10:14 04.11.2009.

Otkrivatelju vlastitih nesposobnosti: mnogo stvari tebi ostaje nerazumljivih, a i izgleda da će tako bit i nadalje... ;)

PN
premda_nije
23:14 03.11.2009.

Mi Njemci znamo koliko vama (Amerikancima) dugujemo. (Vama odani Nijemci iz Dresdena)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije