Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preglasat će Britance

Merkel: Neće biti drame ako za šefa EK izaberemo Junckera

Angela Merkel
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/3
26.06.2014.
u 20:27

Njemačka kancelarka uspjela je Cameronove saveznike, izuzev Orbana, nagovoriti da ipak danas glasaju za njezina kandidata

Britanski premijer pojavio se jučer u Ypresu, belgijskom gradu koji je prije stotinu godina bio poprištem najžešćih sukoba britanskih i njemačkih vojnika, spreman na poraz u političkoj bitci oko izbora novog predsjednika Europske komisije, ali i s osjećajem da ga je njemačka kancelarka Angela Merkel izigrala jer mu je prije nekoliko mjeseci osobno signalizirala da će Njemačka biti protiv izbora Jean-Claudea Junckera. 

Suglasan i Milanović

Uoči sutrašnjeg glasovanja o Junckeru, Njemačka ne samo da ga podržava i okuplja dvotrećinsku većinu članica EU koje će glasati za Junckera nego je njemačka kancelarka posljednjih tjedana osobno nagovorila neke Cameronove saveznike da promijene stav, što je posebno rasrdilo Camerona. Švedski premijer Fredrik Reinfeldt, koji je donedavno javno govorio protiv Junckerove kandidature i podržavao Cameronov stav, u švedskom je parlamentu uoči puta na summit EU izjavio da će Švedska podržati Junckera.

Na sličan način je iz Cameronova tabora izašao i nizozemski premijer Mark Rutte te se pridružio taboru njemačke kancelarke Merkel, u kojemu su i francuski predsjednik F. Hollande i niz drugih premijera, uključujući i hrvatskog Zorana Milanovića. Camerona u njegovu protivljenju Junckeru podržava još samo mađarski premijer Viktor Orban, no britanski premijer odlučio je boriti se do zadnje sekunde poraza te najavio da želi da se o Junckerovoj kandidaturi glasuje umjesto da se ona prihvati konsenzusom, kao što je to uvijek slučaj u Europskom vijeću. Rasprava i glasovanje predviđeni su za sutra, kada se summit EU, započet večeras ceremonijom obilježavanja stogodišnjice I. svjetskog rata u Ypresu, nastavlja radnim zasjedanjem u Bruxellesu. 

London prijeti

– Neće biti drama ako kandidaturu Junckera izglasamo dvotrećinskom većinom – rekla je kancelarka Merkel u Berlinu uoči odlaska na summit EU. Drugim riječima, Merkel smatra da nema drame ako se Veliku Britaniju preglasa na pitanju u koje je premijer Cameron uložio puno prijetnji i svog osobnog ugleda, zaprijetivši u jednom trenutku i da će Velika Britanija ubrzati referendum o izlasku iz EU ako Juncker bude vodio Europsku komisiju. Izvor iz Cameronova kabineta jučer je zaprijetio, kako prenosi Daily Telegraph, da bi EU “trebao biti zabrinut” i da će biti “posljedica” ako Britanija danas bude preglasana u Europskom vijeću.

 

>> Merkel Cameronu: Narušavate duh EU

Komentara 3

Avatar superhik74
superhik74
21:00 26.06.2014.

Sin vojnika Wermacht-a iz drugog svjetskog rata, Luksemburski politicki ljigavac dodatno ce ucvrstiti strahovladu kontinentalnih bankarskih mafijasa koji se prepucavaju s bankarskim mafijasima City of London. Uglavnom tragedja za obicnog gradjanina se nastavlja dok se bankarske skupine medjusobno prepucavaju.

AA
aabbcc
22:34 26.06.2014.

EU bi se morala vise pozabaviti ljudskim pravima :____ Neke clanice EU su zabranile gradjanima da prose na ulicama i sa istim ih ostavljaju bez prihoda za zivot te prisiljavaju ih da kradu umjesto sto su posteno prosili...( medju takvima je i Engleska..).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije