Naslovnica Vijesti Hrvatska

Merkel dala zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen

U odnosima Hrvatske i Njemačke uspostavljen je visok stupanj povjerenja i slaganja o europskim pitanjima i o jugoistoku
28. kolovoza 2018. u 21:15 50 komentara 9570 prikaza
Foto: Vlada RH

Njemačka je vrlo jasno podržala hrvatsku kandidaturu za članstvo u Schengenu za jučerašnjeg radnog posjeta premijera Andreja Plenkovića njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Andrej Plenković i Angela Merkel SASTANAK s Plenkovićem Merkel: Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti

Kancelarka je pohvalila hrvatsko čuvanje vanjskih granica EU pred migrantskim tokovima, vrlo bitne točke oko koje se lome politička koplja diljem kontinenta i koja izravno utječe na političke karijere državnika, zbog čega se zatresla i stolica same kancelarke. Plenković je jučer iznio i hodogram procesa pristupanja Schengenu – on očekuje da Hrvatska postane punopravna članica prije hrvatskog predsjedanja EU 2020. godine.

Greenfield investicije

Hrvatska je ulazak u Schengen označila jednim od prioriteta vanjske politike i provodi i diplomatske aktivnosti da osigura potporu država članica. Nakon što Hrvatska ispuni formalne kriterije i prođe tehničku evaluaciju Europske komisije o spremnosti za Schengen, odluka prelazi u političke vode i o njoj se moraju složiti sve članice.

angela merkel: U Njemačkoj nema mjesta za 'mržnju na ulicama'

Potpora Njemačke u tom je kontekstu iznimno bitna. Takav saveznik mogao bi itekako dobro poslužiti u trenutku ako neka država – a Slovenija je spominjala mogućnost da se blokadom natjera Hrvatsku na prihvaćanje arbitražne odluke o granici – da crveno svjetlo Hrvatskoj.

Stječe se dojam da je u odnosima Hrvatske i Njemačke uspostavljena visoka doza povjerenja i slaganja, i o europskim pitanjima poput novog proračuna i drugim pitanjima, kao što je stanje na jugoistoku Europe. Suradnja s Njemačkom, osim političke podrške koju Hrvatska ima i u stavovima da je arbitraža sa Slovenijom bilateralno, a ne pitanje EU, bit će i formalizirana akcijskim planom koji pripremaju hrvatsko i njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministar Zdravko Marić sastao se s vijećem članova HUP-a Odluke povjerenstva Obnavlja se postupak o sukobu interesa protiv ministra Zdravka Marića

Sastojat će se od 10 točaka, odnosno područja – od vanjske politike, kulture, gospodarstva... – s ciljevima i projektima, nositeljima aktivnosti i rokovima, a trebao bi biti usvojen za nekoliko mjeseci. Ekonomska suradnja s Njemačkom, kao prvim vanjskotrgovinskim partnerom Hrvatske s kojom su lani ostvarene 5,2 milijarde eura razmjene i koja je u Hrvatsku uložila više od 3,1 milijarda eura u proteklih 25 godina, trebala bi dobiti na zamahu, a posebno je apostrofirano područje energetike gdje postoje najave o greenfield investicijama.

Iako se često mogu čuti kritike stranih ulagača, ne samo njemačkih, koji imaju primjedbe na ulagačku klimu u Hrvatskoj, što je tema o kojoj se razgovara, hrvatski je premijer kazao kako je u razgovorima s investitorima stekao dojam da oni koji već ulažu žele ostati, a da novi žele doći.

Angela Merkel i Donald Trump Telefonski razgovarali Merkel i Trump zabrinuti zbog Sirije: 'Rusija je pozvana da spriječi eskalaciju'

Kancelarku Merkel Plenković je informirao i o hrvatskoj želji da uđe u eurozonu.
Kazao je kako ju je izvijestio o ekonomskim postignućima, snažnijoj fiskalnoj konsolidaciji i proračunskom suficitu 2017., padu nezaposlenosti i smanjenju javnoga duga, a to znači i približavanje i punom ispunjavanju kriterija za članstvo u eurozoni, što je najavljeno kao “projekt za sljedeću vladu”, a što je naišlo na podršku kancelarke.

Njemačka i Hrvatska imat će dodirnih točaka i u predsjedanju EU jer njemačko slijedi ono hrvatsko. Premijer je kancelarku izvijestio kako Hrvatska planira organizirati summit država EU i država kandidata.

Andrej Plenković Posjet Berlinu Premijer najavio akcijski plan za intenziviranje odnosa s Njemačkom

Merkel je pak objasnila da je s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom telefonski razgovarala o situaciji sa Srbijom i Kosovom, u kontekstu ideja o promjeni granica. Iako se Merkel tomu protivi, dobiva se dojam da međunarodna zajednica ipak ima odškrinuta vrata toj ideji, no Hrvatska se s tim ne slaže.

Badinterova komisija

Premijer Plenković rekao je kako “Hrvatska sigurno nije prva u redu” koja bi podržala takvu ideju, ustrajući na tome da Hrvatska stoji čvrsto iza toga da se zaključci Badinterove komisije o granici moraju poštovati u rješavanju svih bilateralnih pitanja u državama s područja bivše Jugoslavije jer bi mijenjanje granica na jednom području moglo otvoriti Pandorinu kutiju.

Ključne točke razgovora Plenković - Merkel

1) SCHENGEN
Čuvanje granice

Njemačka kancelarka iznimno je pohvalila hrvatsko čuvanje vanjskih granica Europske unije u kontekstu migrantske krize te podržala hrvatske ambicije za punopravno članstvo u schengenskom prostoru

2) SURADNJA
Akcijski plan u 10 točaka

Priprema se akcijski plan suradnje. Sastojat će se od 10 točaka – od vanjske politike, kulture, gospodarstva... – s ciljevima i projektima, nositeljima aktivnosti i rokovima, a trebao bi biti usvojen za nekoliko mjeseci

3) SRBIJA I KOSOVO
Nema promjena granice

Hrvatska stoji iza toga da se zaključci Badinterove komisije o granici moraju poštovati u rješavanju bilateralnih pitanja jer bi promjena granica na jednom području, što se nudi u slučaju Kosova i Srbije, mogla otvoriti Pandorinu kutiju

>> Pogledajte video razgovora s Bojanom Glavaševićem

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Jos jedan korak naprijed i dalje od komsija.

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Opet na Hrvati zabiše gol s tom Badinterovom komisijom. Kud nestadu snovi o prisajedinjenju sa RS ?

 • Avatar DveriBG
  DveriBG:

  Hrvatska se polako vraca Europskim korjenima, bravo.