Naslovnica Vijesti Hrvatska

Merkel: Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti

Što se tiče obveza za Schengen, radimo kontinuirano već nekoliko godina i očekujemo da nakon pozitivne evaluacije EK imamo podršku država članica, uključujući i Njemačku, rekao je Plenković
28. kolovoza 2018. u 13:36 65 komentara 5121 prikaza
Andrej Plenković i Angela Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sastao se danas u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je na konferenciji nakon susreta rekla kako Njemačka pozitivno gleda na nastojanja Hrvatske da uđe u schengensku zonu.

Angela Merkel i Donald Trump Telefonski razgovarali Merkel i Trump zabrinuti zbog Sirije: 'Rusija je pozvana da spriječi eskalaciju'

– Što se tiče želje Hrvatske da pristupi schengenskoj zoni, prirodnoj je da ta želja postoji, no postoje određeni kriteriji. Hrvatska je napredovala na tom putu i mi ćemo sada pričekati pa vidjeti kako će sada EK to procijeniti – rekla je Merkel.

Merkel je naglasila kako u vezi s problemom migracija dobro surađuju s Hrvatskom koja još nije članica Schengena. 

– Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti – rekla je njemačka kancelarka, dodajući kako će dvije zemlje zajedno raditi na jačanju eurozone, prenosi N1.

Plenković je rekao da Hrvatska poštuje pozitivno europsko zakonodavstvo kad je riječ o migracijama te da poštuje svoje obveze.

– Što se tiče obveza za Schengen, radimo kontinuirano već nekoliko godina i očekujemo da nakon pozitivne evaluacije EK imamo podršku država članica, uključujući i Njemačku – rekao je Plenković.

Merkel je komentirala svoj razgovor s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom o Srbiji i Kosovu, rekavši da podržavaju sve razgovore koji vode k rješenju tog pitanja. 

– Moramo biti oprezni da određene mjere na jednom teritoriju ne dovedu do mjera na drugim teritorijima – rekla je Merkel.

Andrej Plenković Posjet Berlinu Premijer najavio akcijski plan za intenziviranje odnosa s Njemačkom

Plenković je rekao da je cijelo nasljeđe bivše Jugoslavije bazirano na mišljenju Badinterove komisije o poštovanju granica republika i da je Hrvatska iznimno oprezna kada je riječ o ikakvom zadiranju u granice.

Hrvatska i Njemačka u nekoliko idućih mjeseci potpisat će akcijski plan o jačanju političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, objavili su Merkel i Plenković u utorak u Berlinu.

– Akcijski plan je u pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima – rekla je Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Angela Merkel Zalet za izbore 2019. Angela Merkel želi Nijemca na mjestu šefa 'europske vlade'

Hrvatski premijer pojasnio je da će se plan potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci na razini ministara vanjskih poslova.

– Želimo iskoristiti dobre odnose između naših dviju zemalja kako bismo im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu – dodao je Plenković.

Novinari su Angelu Merkel upitali i o neonacističkim ispadima u Chemnitzu, u kojima je poginula jedna osoba. Merkel je izrazila sućut obitelji žrtve.

– To što smo vidjeli nešto je što ne bi trebalo imati mjesta u pravnoj državi. Ispadi mržnje i manifestacije nemaju nikakve veze s našom pravnom državom. Službeno, uime vlade, ne smije biti prostora za takve ispade na našim ulicama – rekla je Merkel.

Andrej Plenković i Angela Merkel
1 / 7
prosvjed u Njemačkoj
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar southman
  southman:

  Eventualno mijenjanje granica na Kosovu bi mogla biti najbolja vijest za Hrvate u BiH. Naravno u cilju " mjenjajmo unutarnje granice ili ćemo mijenjati vanjske " !

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Dobar premijer, Hrvatska jest puno napredovala zadnje dvije godine . Ceijeli svijet priznaje njega i predsjednicu, kod nas u Hrvatskoj oporbeni Krkani na zadnjim nogama, fali im Milanovic, Mesic, Josipovic, Beograd, Balkan u venama....

 • Hrvatska:

  Jos da udba ne sabotira Hrvatsku i ministre. Uzalud im.