Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Berlinu

Premijer najavio akcijski plan za intenziviranje odnosa s Njemačkom

Andrej Plenković
Foto: Vlada RH
27.08.2018.
u 20:15

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u dvodnevni radni posjet Njemačkoj gdje će se u utorak susreti i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel a na početku svog posjeta je, obraćajući se u Veleposlanstvu RH u Berlinu pripadnicima hrvatske zajednice, najavio akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

"Predložit ćemo sutra njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka kojeg naša dva ministarstva vanjskih poslova već dulje vrijeme pripremaju kako bismo formirali teme i grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku. Dakle, neka vrsta hodograma naših odnosa s Njemačkom“, rekao je hrvatski premijer obraćajući se pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

On je najavio i tematiziranje situacije na jugoistoku Europe uključujući i temu migracija koja je, kako je naglasio Plenković, za Njemačku vrlo važna.

"Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi“, rekao je Plenković.

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.

"Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi“, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da će susret s kancelakom, koji je, kako je rekao, dogovoren početkom srpnja na summitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu, poslužiti i kao priprema za važnu izbornu godinu u Europi.

Tom je prilikom istaknuo važnost njemačke i njezine vlade zbog toga što su „čimbenik stabilnosti“ u Europi.

Hrvatski premijer se zahvalio predstavnicima iseljništva na doprinosu u jačanju njemačko-hrvatskih odnosa.

Hrvati u Njemačkoj su poveznica između ove dvije prijateljske zemlje. "Vi ste poveznica jačanja gospodarskih odnosa, stvaranja pozitivne slike o Hrvatskoj u ovoj najvećoj europskoj zemlji“, rekao je Plenković.

Komentara 9

GO
goran2hr
20:58 27.08.2018.

Da to "intenziviranje odnosa" ne bi u praksi ispalo prodaja HEP-a i prihvaćanje nove kvote ilegalnih imigranata?!

PU
Pukovnik
22:12 27.08.2018.

Njemci i UDBA ne idu zajedno. Vidi Perkovića.

AM
AMD------------------------
20:27 27.08.2018.

merkel je detaljno informirana koja koruptna vecina drzi plenkovicevu masineriju u hrvatskoj-dalici,marici,sauhe i kukavci su kvalifikacija plenkovica sa kojom seta evropom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije