Naslovnica Vijesti Hrvatska

Premijer najavio akcijski plan za intenziviranje odnosa s Njemačkom

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije
27. kolovoza 2018. u 20:15 9 komentara 441 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Vlada RH

Hrvatski premijer Andrej Plenković doputovao je u dvodnevni radni posjet Njemačkoj gdje će se u utorak susreti i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel a na početku svog posjeta je, obraćajući se u Veleposlanstvu RH u Berlinu pripadnicima hrvatske zajednice, najavio akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

Andrej Plenković Premijer u Berlinu Plenković: Teorije o nekakvom sukobu interesa u slučaju ministra Marića nema

"Predložit ćemo sutra njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka kojeg naša dva ministarstva vanjskih poslova već dulje vrijeme pripremaju kako bismo formirali teme i grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku. Dakle, neka vrsta hodograma naših odnosa s Njemačkom“, rekao je hrvatski premijer obraćajući se pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

On je najavio i tematiziranje situacije na jugoistoku Europe uključujući i temu migracija koja je, kako je naglasio Plenković, za Njemačku vrlo važna.

Svečani prijem za sudionike Konferencije veleposlanika i generalnih konzula konferencija hrvatskih diplomata Plenković uoči susreta s Merkel: Želimo veći stupanj ulaganja Njemačke u Hrvatsku

"Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi“, rekao je Plenković.

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.

"Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi“, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da će susret s kancelakom, koji je, kako je rekao, dogovoren početkom srpnja na summitu u okviru Berlinskog procesa u Londonu, poslužiti i kao priprema za važnu izbornu godinu u Europi.

Angela Merkel Zalet za izbore 2019. Angela Merkel želi Nijemca na mjestu šefa 'europske vlade'

Tom je prilikom istaknuo važnost njemačke i njezine vlade zbog toga što su „čimbenik stabilnosti“ u Europi.

Hrvatski premijer se zahvalio predstavnicima iseljništva na doprinosu u jačanju njemačko-hrvatskih odnosa.

Hrvati u Njemačkoj su poveznica između ove dvije prijateljske zemlje. "Vi ste poveznica jačanja gospodarskih odnosa, stvaranja pozitivne slike o Hrvatskoj u ovoj najvećoj europskoj zemlji“, rekao je Plenković.

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

  • Gastarbeiter2:

    Zadnji put kada smo imali jako intenzivne odnose smrzli smo se ispred Moskve u zimi 1941/1942. A ni Nijemci ne trebaju nikakve posebne odnose, ono što oni trebaju to su naši mladi ljudi koji nemaju drugoga izbora nego samo pobjeći ... prikaži još! od kuruptne i samozaljubljene vlasti.

  • IvanLu:

    Njemci i UDBA ne idu zajedno. Vidi Perkovića.

  • goran2hr:

    Da to "intenziviranje odnosa" ne bi u praksi ispalo prodaja HEP-a i prihvaćanje nove kvote ilegalnih imigranata?!