Naslovnica Vijesti Svijet

Meksički predsjednik odriče se osiguranja: Evo tko će se brinuti o njemu

Lopez Obrador je i bivšem predsjedniku Enriqueu Pena Nieti, koji je pod zaštitom dvije tisuće naoružanih čuvara sačinjenih od vojnog osoblja, policije, i civila, rekao da će radije uzeti puno manji tim za sigurnost.
10. kolovoza 2018. u 09:31 2 komentara 385 prikaza
Andres Manuel Lopez Obrador
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u četvrtak kako će umjesto naoružane tajne službe, koja je štitila njegove prethodnike, imati 20 nenaoružanih žena i muškaraca, uključujući odvjetnike, liječnike, i inženjere.

Andres Manuel Lopez Obrador PORUKA SUSJEDIMA Novi meksički lider: 'Nitko nam neće prijetiti zatvaranjem ili militarizacijom naših granica'

Otkako je uvjerljivo pobijedio na izborima 1. srpnja, lijevičarski političar prikazuje se kao predsjednik 'običnih ljudi' i odriče se tradicionlanih predsjedničkih povlastica.

No, činjenica da ne želi naoružane tjelesne čuvare izazvao je strah javnosti u zemlji koja se bori s političkim nasiljem, bandama, i kartelima.

Tijekom predsjedničke kampanje bilo je više smrtonosnih napada na političare nego ikada prije, a epidemija nasilja bandi bila je najkrvavija u modernoj meksičkoj povijesti.

Andres Manuel Lopez Obrador Novi vođa Meksika Predsjednik Obrador: Raspisat ću referendum o svojoj vladavini

U prvoj izjavi samo dan nakon pobjede na izborima, Lopez Obrador je rekao kako će izabrati deset žena i deset muškaraca koji neće bit naoružani. Njih ne smatra tjelohraniteljima, nego "potporom".

''Oni će se brinuti o meni. Ove žene i muškarci, i svi Meksikanci će se brinuti o meni. A kada pričam o svim Meksikancima, govorim o vojnicima, jer vojnici su narod'', rekao je Lopez Obrador.

Andres Manuel Lopez Obrador Ljevičarski nacionalist Novi predsjednik Meksika Obrador obradovao sirotinju

''Svi Meksikanci će paziti na mene, ali neće biti posebne (državne) službe koja će jamčiti zaštitu predsjedniku'', dodao je.

Lopez Obrador je i bivšem predsjedniku Enriqueu Pena Nieti, koji je pod zaštitom dvije tisuće naoružanih čuvara sačinjenih od vojnog osoblja, policije, i civila, rekao da će radije uzeti puno manji tim za sigurnost.

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas