Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA Novi predsjednik Zapadu uputio čitav niz novih prijetnji

Medvedev Putinu slaže mandat do mirovine

06.11.2008.
u 11:26

U 85-minutnom kremaljskom govoru u srijedu, pred oko 1000 najviših državnih dužnosnika, parlamentaraca, vjerskih vođa i novinara, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev osobitu je pozornost izazvao prijedlogom da se predsjednički mandat ubuduće produlji s aktualnih četiri na čak šest godina.

Korekcije
– Ne govorimo o reformi ustava, već o njegovoj korekciji, usavršavanju koje ne narušava pravnu i političku bit postojećih institucija – kazao je Medvedev. Slične je “korekcije” najavljivao i njegov prethodnik, aktualni premijer Vladimir Putin, koji je izjavljivao da je postojeći četverogodišnji rok nepotrebno prekopiran iz zapadnih ustava te da je prekratak za provođenje političkih programa u zemlji kojoj po dimenzijama i specifičnim problemima nema pandana u svijetu.

No s obzirom na to da se već godinama u javnosti nagađa da se Putin namjerava ponovno kandidirati 2012. godine, ovaj bi mu amandman mogao omogućiti da u Kremlju dočeka starost.

Za razliku od Medvedeva, koji još uvijek ostavlja dojam artikuliranog i sve samopouzdanijeg, ali ipak neautentičnog birokrata opterećenog oponašenjem uspješnog prethodnika, Putin je i dalje najpopularniji državnik. S obzirom na trenutačne odnose snaga u ruskoj politici i medijima, procjenjuje se da bi u novom pohodu na vlast Putin dobio uvjerljivu podršku birača.

Napad na SAD
Medvedev u svom obraćanju nije propustio oštro kritizirati SAD. Ljetošnji rat Rusije na teritoriju Gruzije opisao je kao inscenirani povod da NATO-ovi brodovi uđu u Crno more, te posljedicu “arogatnog, spram kritike netoleratnog, kursa američke administracije“.

Zatim je Washington optužio i za pogrešne ekonomske pristupe koji su doveli do svjetskog financijskog poremećaja – krize za koju neki analitičari smatraju da bi mogla teže udariti po ruskoj nego po američkoj ekonomiji. U još jednom oštrom izdanju Medvedev je potvrdio da se Moskva sprema postaviti raketni sistem u Kalinjingradu, ruskoj baltičkoj enklavi između Poljske i Litve, kao reakciju na razmještanje američkog sustava projektila.

– Prije poteza NATO-a imali smo razvijen plan da do 2010. rasformiramo tri nuklearne jedinice u Kaluškoj regiji koje su tamo postavljene u hladnoratovskoj eri. No odlučio sam se okaniti toga i nećemo ništa rasformirati – poručuje Medvedev.


Shizofrena situacija

Obama i Medvedev mogli bi se susresti već ovog mjeseca, na summitu Top 20 svjetskih ekonomskih sila u Washingtonu. Unatoč novim ruskim prijetnjama i zabrinutosti koju je izrazio NATO, Europska komisija zatražila je od zemalja EU da se sljedećeg tjedna dogovore o obnovi pregovora s Rusijom o strateškom partnerstvu, koji su zamrznuti zbog sukoba u Gruziji. Komisija je to objavila u srijedu, istoga dana kada je Rusija najavila da će rasporediti balističke projektile u Kalinjingradu, kao odgovor na američke planove raspoređivanja raketa u istočnoj Europi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije