Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medved: Merčep u toplicama po preporuci liječnika

Merčep je u svibnju 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.
12. rujna 2018. u 10:36 8 komentara 528 prikaza
Tomo Medved
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu da osuđenik za ratne zločine Tomislav Merčep zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama po preporuci liječnika.

Tomo Medved KONCERT BAJAGE Medved: Branitelji imaju demokratsko pravo na izražavanje svoga mišljenja

"Radi se o preporuci liječnika i uputnici za toplice. Mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u suradnji s Ministarstvom pravosuđa", kazao je Medved uoči sjednice Užeg kabineta Vlade komentirajući vijest na portalu Index da Merčep umjesto u zatvorskoj ćeliji dane provodi u - toplicama.

Dodao je kako takav način izdržavanja kazne podržavaju ako se radi o hrvatskim braniteljima i ako liječnici daju svoju preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu ne mogu pružiti takvu uslugu. O istom pitanju ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je samo kako "postoje pacijenti koji su traumatizirani nakon inzulta". 

Tomo Medved Uz prisutnost ministra Nakon 17 godina identificirani posmrtni ostaci nestalog hrvatskog branitelja

Merčep je u svibnju 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao "merčepovci" nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.

Merčep od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom. Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer svoje podređene u zločinima nije spriječio.

Tomo Medved PROVEDBA NOVOG ZAKONA U pet mjeseci 8490 branitelja zatražilo status ratnog invalida

"Merčepovci" su, prema tvrdnjama iz optužnice, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Ivicazgb:

  Zločinac merčep je primjer na kojem kozo...bi desničari padaju....odobravaju zločinca i iskazuju simpatije prema istome, tu nema razlike između četnika i njemu slićnih te svih onih koji to odobravaju

 • Avatar grom76
  grom76:

  Kad je malo žužić išao na rehabilitaciju nije bilo problema.Imate hrpu osudjenika koji se tako lječe i baš je Merčep problem.Pa kad vidin tko je objavio vjest i jasno mi je.Index ili Kurir nema razlike.

 • maki:

  Tomo izdrzi...