Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANJA LUKA

Medved i Krstičević osudili su nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH

Tomo Medved
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
10.01.2019.
u 11:14

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin"

Dvojica hrvatskih ministara, Tomo Medved i Damir Krstičević, osudili su u četvrtak nazočnost hrvatskog veleposlanika u BiH Ivana Del Vechia na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja neustavnog ''dana republike'' RS, posebice zbog toga što je na tom događanju odlikovan ratni zločinac pravomoćno osuđen u RH. 

"Neprimjeren postupak, posebice uvažavajući činjenicu da je na tom događanju odlikovan ratni zločinac koji je u RH pravomoćno osuđen za teški ratni zločin", rekao je Medved novinarima prije početka sjednice Vlade. Nazočnost hrvatskog veleposlanika na tom događaju novinarima je komentirao i ministar obrane Damir Krstičević.

"To je sramota. Ja to ne bih nikad napravio", rekao je Krstičević. Na proslavi, na kojoj je bio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, posmrtno je odlikovan srpski zločinac Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Dalmacije. Lisica je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., na temelju Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. 

Medved je kazao da će o eventualnim sankcijama veleposlaniku Del Vechiu odlučiti resorno ministarstvo. "Koliko sam upoznat, ministarstvo vanjskih poslova nije imalo informacija o njegovoj nazočnosti i zatražilo je žurno očitovanje o njegovu postupku."

Medved nije htio komentirati Čovićevu nazočnost na tom događaju, na kojem je predstavljen i pozdravljen kao "voditelj izaslanstva hrvatskog naroda". "Čović kao predstavnik hrvatskog naroda u BiH donosi svoje odluke i to ne želim komentirati."

Vlasti Republike Srpske u srijedu su ponovo u Banjoj Luci organizirale obilježavanje 9. siječnja kao "dana republike", prkoseći još jednom pravorijeku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je taj praznik još 2015. godine ocijenio diskriminirajućim za Hrvate i Bošnjake te ga proglasio neustavnim. U Republici Srpskoj 9. siječnja obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992., kada je samozvana "skupština srpskog naroda", kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju "republike srpskog naroda u BiH". Banjolučku proslavu ignorirali su gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH.

Ključne riječi

Komentara 56

BA
bambi
11:21 10.01.2019.

super, a to nije smetalo ni anemicnom ni njegovoj drugarici ministarki vanjskih poslova?? sve mi nekako jasnije koju stranu podrzava ova nasa vlada,,bar onaj dio koji nije ratovao za hrvatsku,,ili onaj dio koji je i radio za protivnicku stranu,,dakle,dragi hrvati,,molite boga da su izbori sto prije,,i da se rjesimo ovog "balasta" u drzavi,,ali u kompletu,,

DU
duxnacije
11:54 10.01.2019.

ma vi ste svi u sadašnjoj vladi zajedno sa predsjednicom sramota ove zemlje,HDZ se nakon rata iz pokreta pretvorio u interesnu skupinu koja nas je dopeljala na rub ponora,da imate imalo obraza raspisali bi momentalno izbore jer ste hrpa nesposobnjakovića a ujedno ste i kleptomanska družina,pokvareni ste srži,smišljam za vas najpogrdnije izraze ali mi sve izgleda preblago a za glupane koji glasaju za vas nemogu naći nikakve suvisle rijeći!!!! molim vas maknite se svakom normalnom se od vas povraća!!!!!

LU
lunar777
11:35 10.01.2019.

Sad će HDZ kreirati spin da kao veleposlanik radi bez odobravanja HDZ-a, a dolje na doslovno četničkom derneku je bio i Čović i veleposlanik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije