Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Među prosvjednicima u Kopenhagenu i hrvatski "zeleni"

No i prije Kopenhagena svoje prosvjede aktivisti "Zelene akcije" iskazali su danas ispred Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. U Kopenhagenu ne očekuju sukobe s policijom i nemire iako već sada na tisuće prosvjednika dolazi u Dansku.
08. prosinca 2009. u 13:05 0 komentara 4 prikaza
Zelena Akcija
Foto: Zelena Akcija
Pogledajte galeriju 1/5

Konferencija o klimi koja je u glavnome danskom gradu Kopenhagenu počela jučer i trajat će do 18. prosinca, stjecište je i desetaka tisuća aktivista iz cijeloga svijeta koji će prosvjedima i performansima na danskim ulicama izraziti svoje nezadovoljstvo stanjem u zaštiti okoliša te sadašnjim mjerama smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Među njima će se koncem ovog tjedna naći i aktivisti Zelene akcije, njih tridesetak. Oni će sudjelovanjem u prosvjedima iznijeti svoje mišljenje o konferenciji u Kopenhagenu i spremnosti svjetskih vlada na zaustavljanje zagađivanja Zemlje. U Dansku hrvatski prosvjednici odlaze autobusom, te će im se na putu pridružiti i austrijske kolege, ističe Tina Rumenović, koordinatorica odlaska u Kopenhagen.

Za subotu je planirana velika akcija simulacije velike poplave. Svi aktivisti, njih na tisuće bit će obučeno u plava ponča te će hodati u mirnom prosvjedu ulicama danskog glavnog grada kako bi ukazalo što nam prijeti globalnim zagrijavanjem, istaknula je Rumenović dodajući da nakon toga slijedi prosvjedni marš svih aktivista prema mjestu održavanja konferencije.

Nećemo izazivati nemire na danskim ulicama

Upozoreni smo na rigoroznost danskih zakona oko prosvjeda i evenutalnih nemira, no mi idemo u Dansku mirno iskazati svoj pogled na zagađivanje okoliša, ističe koordinatorica Zelene Akcije. Ne očekujemo nikakve sukobe s policijom iako će u Danskoj biti veliki broj prosvjednika, predviđa Tina Rumenović.

No i prije Kopenhagena svoje prosvjede aktivisti Zelene akcije iskazali su danas ispred Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija te su uručili Vladi apel sa zahtjevima za temeljitu izmjenu pregovaračkih pozicija za klimatske pregovore koji su u tijeku u Kopenhagenu kako bi Hrvatska konačno dala svoj doprinos u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena.

Prosvjedno "zagrijavanje" pred Ministarstvom vanjskih poslova

Na današnjoj akciji ispred Ministarstva aktivisti su se osvrnuli i na nedavno prihvaćenu Energetsku strategiju koja vodi Hrvatsku, ističu u Zelenoj akciji, u ovisnost o fosilnim gorivima i donosi povećanje emisija stakleničkih plinova.

Prosvjednici su prolaznicima su dijelili prigodne paketiće toaletnog papira s natpisom: "Nova energetska strategija RH - još jedna strategija za rit obrisati!".

Hrvatsku u Kopenhagenu vjerojatno očekuje međunarodna blamaža jer je UN-ov Odbor za pridržavanje odredaba Kyotskog protokola odbio dio Prvoga inicijalnog izvješća o provedbi Kyotskog protokola RH budući da je Hrvatska na svoje stvarne emisije stakleničkih plinova iz 1990. godine (temeljne godine prema Konvenciji UN-a o zaštiti klime) umjetno dodala još 3,5 milijuna tona emisija što je odobrila skupština Konvencije 2006. godine, smatraju današnji prosvjednici.

Takvim povlaštenim tretmanom Hrvatska je svake godine povećavala svoje emisije stakleničkih plinova računajući da će, zbog umjetno povišenih emisija iz temeljne godine, ipak ispuniti obveze Kyotskog protokola, a da ništa ne poduzme. Zbog poništenja ove odluke očito je da će se Hrvatska svrstati uz rijetke države svijeta koje nisu ispunile obaveze iz Kyotskog protokola, upozorila je Zelena akcija.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.