Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA ZAKONA

Međimurci ne daju bolnicu državi na upravljanje

storyeditor/2022-12-08/cakovec.jpg
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
1/3
09.12.2022.
u 07:14

Županijska bolnica Čakovec izgrađena je samodoprinosom stanovnika Međimurja, a sad bi im se, smatra, uskratila mogućnost upravljanja njome

Međimurski demokratski savez zatražio je da se na dnevni red sjednice Skupštine Međimurske županije uvrsti točka o "očuvanju regionalnog statusa Županijske bolnice Čakovec". Povod je, kako kaže predsjednik stranke Željko Pavlic, nacrt promjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se predlaže da osnivači županijskih i općih bolnica više ne budu županije i gradovi, već država.

Centralizacija u zdravstvu

– Donošenje ovog zakona pridonijelo je daljnjoj centralizaciji države, ovaj put u sektoru zdravstva. Naime, predloženim promjenama Zakona sve opće bolnice, među njih spada i Županijska bolnica Čakovec, dobivaju novog osnivača, odnosno upravitelja, a to je Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo zdravstva. Na taj način će se, zapravo, o zdravstvenoj zaštiti u Međimurju odlučivati u Zagrebu, a ne u Međimurju – ističe Pavlic. Upravno vijeće opće bolnice, prema prijedlogu novog zakona, imalo bi sedam članova, a predstavnik osnivača, dakle države, imao bi većinu u Upravnom vijeću, pa pita čije će interese zastupati.

Županijska bolnica Čakovec izgrađena je samodoprinosom stanovnika Međimurja, a sad bi im se, smatra, uskratila mogućnost upravljanja njome. Osnovni razlog za pokretanje te centralizacije u zdravstvenom sustavu, kaže Pavlic, nije racionalizacija, koja služi kao alibi, jer se neće mnogo uštedjeti. – Država već sada kontrolira najveće troškove plaće i limite potrošnje po bolnicama, a također je važna činjenica da 75 posto dugova u zdravstvu rade Klinički centri koji su već sada pod upravom države – kaže Pavlic koji vidi namjeru države da upravlja sa svim aspektima života svojih građana.

Međimurski župan Matija Posavec je na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina, rekao da je ŽB Čakovec jedina sekundarna zdravstvena ustanova u Međimurju, izgrađena samodoprinosom građana, u koju se niz godina ulažu znatna financijska sredstva kako bi se pružila kvalitetna zdravstvena skrb, pa za Međimurce predstavlja i više od zdravstvene ustanove.

Župan također protiv

– Prijedlog nove zdravstvene reforme podrazumijeva, među ostalim, i jačanje primarne zdravstvene zaštite kao i rane intervencije u djetinjstvu, što smo mi u Međimurju prepoznali prije niz godina. Gradimo regionalni centar za ranu intervenciju u djetinjstvu, interventna kardiologija u Čakovcu četvrta je u Hrvatskoj po količini obavljenih zahvata, dok se u ovom trenutku priprema dokumentacija za Centar palijativne skrbi – istaknuo je župan koji također smatra da nije dobro prebacivati upravljačka prava na državu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije