Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.09.2019. u 14:24

I jedan slučaj u kojemu pedofilija nije dokazana je previše, osobito za onoga tko je javno prozvan i optužen i ima se pravo braniti i tvrditi da je nevin dok sud to ne utvrdi

Ante Đ. kriminalist, Ivana Đ., Adrijana B. i Ivana P. učiteljice, Antonija D. odgojiteljica, Silvija D. domaćica, Sanja C. privatna poduzetnica, Mirjana V. domaćica, Slađan I. privatni poduzetnik, Marija M. službenica, Veronika Č. mag. paed. soc., Hrvoje T. dr. vet. med., Jelena L. učiteljica, Danijel L. dipl. teolog… I njihova vam imena na prvi pogled ništa ne znače. Svi su oni vjernici iz župe Podvinje, koji su prije dva dana portalu Bitno.net uputili pojedinačna pisma podrške svome župniku, potpisavši se svojim imenima i prezimenima, kako bi stali u obranu njegove časti i nevinosti u slučaju u kojemu je osumnjičen za navodnu pedofiliju.

Da, dobro ste pročitali – navodnu. Barem zasad. Policija u Slavonskom Brodu obavijestila je kako je obavila izvid zbog prijave da je župnik u Podvinju, inače rodom iz Tanzanije i na toj župi već 12 godina, osumnjičen za “kazneno djelo koje nužno ne podrazumijeva sponi odnos već i neprimjeren razgovor ili dodirivanje” jedne 14-godišnjakinje iz njegove župe. Policija ga je pustila nakon razgovora i podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništvu, koje će odlučiti hoće li provesti istragu i podići optužnicu zbog prijave. Mediji su jedva dočekali tobožnji novi pedofilski skandal u Crkvi, od kojega je tamnoputom župniku, koji tvrdi da je nevin, pozlilo i danima je plakao, tvrdeći da mu je sve namješteno. Objavljeno je, primjerice, da je uhićen, što nije istina, pa da ga je nadbiskup suspendirao sa službe, što je također laž, jer je zbog šoka nakon svega otišao na godišnji odmor. A neki su portali čak pisali o njemu kao silovatelju, premda ni policija ne spominje silovanje, nego “neprimjeren razgovor ili dodirivanje”.

Župniku, doduše, nije objavljeno ime, ali budući da u Hrvatskoj nema mnogo tamnoputih župnika, ovaj iz Podvinja nema se više kamo skriti. Obilježen je javno, meta mu je nacrtana na leđima, sezona lova je otvorena i može da “ustrijeliti” tko god poželi. Premda, ponovimo, pravosudni proces još nije ni započeo, jer DORH tek treba podići optužnicu, ako ima elemenata za nju, a nakon čega slijedi sudski proces, na kojemu može biti proglašen krivim ili nevinim. No, njega su mediji već proglasili krivim i njemu je život zagorčan, a karijera možda i zauvijek zapečaćena. To su, upravo, htjeli spriječiti nabrojani s početka ovoga teksta, koji ne samo da nisu mogli podnijeti laž, nego i javno razapinjanje njihova župnika, za kojega tvrde i vjeruju da tako nešto nikada ne bi počinio.

Crkva se u posljednje vrijeme žestoko obračunava s pedofilijom, koje je zlo nad zlima i kani je iskorijeniti. I nitko ne smije biti pošteđen. “I jedan slučaj je pedofilije je previše”, rekao je nedavno glavni tajnik HBK mons. Petar Palić i sto posto je u pravu. No i jedan slučaj u kojemu pedofilija nije dokazana je previše, osobito za onoga tko je javno prozvan i optužen i ima se pravo braniti i tvrditi da je nevin dok sud to ne utvrdi. Javni odstrel prije sudskog pravorijeka jednak je partizanskom metku u potiljak nakon prijekoga suda svjetonazorskom neprijatelju. Samo u elegantnijoj i modernijoj maniri.

Ključne riječi

Komentara 7

CE
cenzura
15:56 25.09.2019.

Dok god mediji i njihovi "novinari" ne budu odgovarali (pravedno) za izgovoreno i napisano bit će ovako i još gore! Jel se netko sjeća onog učitelja, mislim iz Bjelovara, koji je optužen za sexsualno zlostavljanje vlastite kćeri a na kraju se ispostavilo da ga je bivša lažno optužila. Život mu je nepovratno uništen a nitko od "novinara" Imbexa, Yutarnjeg, Vl-a koji su ga danima razapinjali nije odgovarao.

ĆI
ćiro
22:26 25.09.2019.

Najjadnije je to sto mediji ne moraju gotovo nizasto odgovarat,mogu se istovarit na koga i kako hoce i to nazivaju toboznjom slobodom govora. A sve sto njima ne odgovara,to je mrznja govora ili nije demokracija po njihovom shvacanju znacenja,ukratko,jad i bijeda.

MA
markomarkovic25
14:51 28.09.2019.

Zalosno da nešto demantirate,a da prije niste provjerili. Kao jedan novinar mislim da biste trebali provjeriti istinitost tvrdnji odnosno demanat. Doticni svecenik je od DORH-a osumnjičen , protiv njega je podignuta optuznica od strane DORHA-a te se vec vodi sudskiski postupak na zupanijskom sudu Slavonski Brod. Suspendiran je od strane biskupa i nalazi se u karanteni. Nadalje, doticni svecenik je zupnik u ovoj zupi cetiri godine,a ne 12 kako pisete. Svecenik je bio priveden od strane policije i zadrzan u zatvoru 24 sata nakon cega su ga pustili da se brani sa slobode. Zalosno je i da vecinom osobe koje rade u skolstvu odnosno obrazovanju daju potporu sveceniku koji je osumnjicen za pedofiliju. Mislim da su se morali suzdrzati komentara do zavrsteka pravomocnosti presude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije