Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Među starijima od 50 godina 15 posto podstanara

Šime Smolić
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
05.11.2019.
u 23:26

- 28% hrvatskih građana starijih od 65 svoje zdravlje ocjenjuje lošim - kazao je Šime Smolić

Samo četvero od stotinu Švicaraca starijih od 65 svoje zdravlje ocjenjuje lošim, za razliku od 28% hrvatskih građana! Bolesniji su u toj dobi samo Poljaci (33%), pokazalo je jučer predstavljeno Share istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi u kojemu hrvatski građani stariji od 50 godina sudjeluju od 2015. godine.

Tada ih je tri četvrtine izjavilo da teško izlaze na kraj s troškovima života, za razliku od najbogatijih Danaca, gdje je probleme prijavilo samo 11% građana. Dvije godine poslije udio Hrvata s materijalnim teškoćama pao je na 68%, istaknuo je Šime Smolić, koji uz Ivana Čipina s Ekonomskog fakulteta vodi Share projekt u Hrvatskoj. Prednjačimo po udjelu umirovljenika (23%) u dobi od 50 do 59 godina, za razliku od Švicarske, gdje je takvih samo jedan posto, Danske 2% ili Italije, Estonije i Njemačke samo 3%.

Share je središnja istraživačka infrastruktura Europske unije za donošenje politika kojima je cilj odgovoriti na izazove demografskog starenja i u nju je dosad uloženo stotinjak milijuna eura.

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava, poručio je da će rezultati poslužiti za donošenje odluka vezanih za starenje, poput najavljenog uvođenja nacionalne mirovine za starije od 65 godina koji nemaju uvjete za mirovinu i drugih prihoda. Ivan Čipin ističe da su Share istraživanja najvažnija u društvenim znanostima u Europi, a njihovi su rezultati dostupni svim istraživačima.

Velika je prednost Share istraživanja, u koje je zasad uključeno 140 tisuća osoba, a u Hrvatskoj 2500, što se provode longitudinalno. Iste osobe anketiraju se više puta u određenim vremenskim intervalima te se tako prati kako se ljudi mijenjaju tijekom starenja, njihove navike, uvjeti života.

Hrvati u prosjeku imaju 2,3 unučeta, ostali 2,7, kod nas je 19% zaposlenih starijih od 50, a u ostalim zemljama 25%. Jedno dijete živi s njima u kućanstvu kod 29% hrvatskih ispitanika starijih od 50. U iznajmljenom smještaju živi 15% Hrvata.

Komentara 2

Avatar indigo25
indigo25
10:17 06.11.2019.

Od tih 15% , 20% ima sjedu kosu, a čak 23.8% je pročelavo. te njih 12.5% vozi VW , te 50 % od tih 12.5 vozi golfa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije