Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2019. u 11:20

Za završni ispit ne priprema se u četvrtom razredu - tada se gradivo samo ponavlja

Nikad manje učenika, nikad lošiji rezultati i nikad više slobodnih mjesta preostalih za jesenski upisni rok na fakultetima. Statistika je to nakon odrađenog ispita visokog rizika u hrvatskim školama, koji služi i završetku srednjoškolskog obrazovanja i upisu na fakultete.
Državna matura, kao jedina antikorupcijska mjera u školstvu, koja je prije deset godina označila kraj nekadašnje prakse upisivanja najprije onih kandidata koji su na fakultetima imali veze, a tek onda onih koji su imali bodove i znanje, danas je otkrila poražavajući rezultat.

Učenici nam ne čitaju, lektiru svladavaju s pomoću objavljenih sažetaka, čitanje s razumijevanjem im je potpuna nepoznanica, matematika nesavladiva. I koliko god loše djelovao potez politike koja se prva umiješala u maturu, mijenjajući iz godine u godinu pravila i pragove, odgovornost za loš rezultat podjednako s politikom dijele i učenici, roditelji, ali i nastavnici i ravnatelji škola.

Ovi potonji dužni su gradivo prenijeti tako da ga razumije baš svaki učenik u razredu, osigurati pomoć đacima i organizirati dopunske sate te pojednostaviti sadržaj. A ravnatelji su dužni zaposliti sposoban kadar. Loš rezultat učenika, uostalom, ogledalo je i njihova rada, pa bi lista sa školama čiji đaci ne postižu dobre rezultate, umjesto da je skrivena, trebala biti javna i uvjetovati mandat svakog ravnatelja.

Krivnja je i na roditeljima – moraju biti svjesni da školska ocjena više nema nikakvo značenje, a pritisci na nastavnike za što bolji prosjek ne štete nikome drugome nego njihovoj djeci. Jer koliko korisno roditeljima može biti pokazivanje svjedodžbe njihove djece s poklonjenim ocjenama koje su za njih zadovoljavajuće, a istodobno skrivati činjenicu da završni ispit ipak nisu uspjela položiti?
A učenici? Bez obzira na to kojoj generaciji pripadali, moraju razumjeti da se za državnu maturu ne može pripremati nekoliko mjeseci prije održavanja – to vrijeme dovoljno je tek za ponavljanje gradiva koje ih očekuje na tri obvezna ispita. Za državnu maturu trebaju se pripremati tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja, učeći s razumijevanjem i ne preskačući školsko gradivo.

Komentara 5

JS
jstrika
15:21 17.07.2019.

Lana, molim te analiziraj razinu zadataka. To je za plakati

DU
Deleted user
20:42 21.07.2019.

posljedica digitalizacije i informatizacije i mobitelizacije.....tehnologija zaglupljuje, na žalost, a glupi roditelji umjesto da od malih nogu djecima čitaju knjige i guraju ih djeci u ruke, surfaju i djeci guraju sprave u ruke kako bi imali mira - tako se stvaraju polupismeni ljenjivci čiji intelekt ne vidi dalje od googla:)

DU
Deleted user
11:49 17.07.2019.

..zna se sto je matura,ove danas su produkt korupcije,klijentalizma..al umire moja Hrvatska!🙃😭

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije