Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJBOLJA U GENERACIJI

Briljirala na Matematici i Fizici: Jedina bez pogreške riješila dva ispita mature

Iva Barać
Foto: srednja.hr
15.07.2019.
u 16:20

Iva Barać trebala bi dobiti nagradu od 5000 dolara za iznimna postignuća maturanata iz Matematike više razine i Fizike.

Odlična učenica III. splitske gimnazije, Iva Barać najbolja je ovogodišnja maturantica. Iako je Hrvatska kroz generacije uvijek imala više učenika koji su po dva predmeta riješili bez ijedne pogreške, ove godine ona je jedina odlikašica. Stopostotni rezultat ostvarila je na matematici više razine i fizici - dva predmeta koja su je i oduvijek interesirala.

Svojim rezultatom, ova je buduća studentica dokazala da je među rijetkim gimnazijskim učenicima čija školska ocjena odgovara znanju iskazanom na ispitu državne mature.

– Naporno sam radila sve godine svog školovanja i ovakav rezultat zapravo je nagrada za sav uložen trud - kaže ova buduća studentica zagrebačkog FER-a

Naglašava da se za maturu učenik mora pripremati sve četiri godine, a početi ponavljati i to intenzivno s početkom drugog polugodišta kako bi se stiglo sve obuhvatiti.

 – Obavijestili su me da sam dobitnica nagrade Soljačić, no nisam još odlučila kako ću je potrošiti - kaže Iva Barać. Ipak poručuje, gimnazijalcima bi puno korisnije bilo da su ih kroz školovanje naučili kritički misliti i analizirati, a ne samo tražiti da uče napamet.

Trebala bi dobiti nagradu od 5000 dolara, piše portal Srednja.hr

– Bila sam iznenađena da sam jedina koja je iz dva predmeta imala stopostotni učinak jer je u prethodnim generacijama uvijek bilo više takvih – rekla je. 

Foto: srednja.hr

Podsjećamo, najviše negativnih ocjena ove godine bilo je na ispitima iz Hrvatskog jezika i Matematike, što čini brojku od 8747 učenika, dok je prošle godine to bilo 7522 učenika. 

Iz NCVVO-a upozoravaju na podatke kako je najveći broj učenika, njih čak 1200 ove godine, izišlo na ispit iz Hrvatskog jezika i ostavilo prazan list za esej. To, kažu, dovodi u pitanje motivaciju pristupnika zbog čega će od iduće godine uvesti anketu koju će prije ispita ispuniti svi pristupnici. Ona će sadržavati upitnik u kojem bi učenike pitali zašto izlaze na ispite.

Najveća izlaznost bila je na ispitu iz Hrvatskog jezika, a čak je četiri učenika bilo diskvalificirano zbog korištenja nedopuštenih pomagala tijekom pisanja ispita.

Komentara 39

Avatar rubinet
rubinet
14:30 15.07.2019.

Bravo za pametnu šinjorinu.

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
14:35 15.07.2019.

Kad se uči može se. Bravo Iva !

Avatar Vukomerec
Vukomerec
15:28 15.07.2019.

Čestitam na uspjehu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije