Naslovnica Vijesti Hrvatska

Briljirala na Matematici i Fizici: Jedina bez pogreške riješila dva ispita mature

Iva Barać trebala bi dobiti nagradu od 5000 dolara za iznimna postignuća maturanata iz Matematike više razine i Fizike.
15. srpnja 2019. u 16:20 40 komentara 48674 prikaza
Iva Barać
Foto: srednja.hr

Odlična učenica III. splitske gimnazije, Iva Barać najbolja je ovogodišnja maturantica. Iako je Hrvatska kroz generacije uvijek imala više učenika koji su po dva predmeta riješili bez ijedne pogreške, ove godine ona je jedina odlikašica. Stopostotni rezultat ostvarila je na matematici više razine i fizici - dva predmeta koja su je i oduvijek interesirala.

Zagreb: Konferencija za novinare Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja DRŽAVNA MATURA Hrvatski znaju za dobar, ali strane jezike za odličan

Svojim rezultatom, ova je buduća studentica dokazala da je među rijetkim gimnazijskim učenicima čija školska ocjena odgovara znanju iskazanom na ispitu državne mature.

– Naporno sam radila sve godine svog školovanja i ovakav rezultat zapravo je nagrada za sav uložen trud - kaže ova buduća studentica zagrebačkog FER-a

Naglašava da se za maturu učenik mora pripremati sve četiri godine, a početi ponavljati i to intenzivno s početkom drugog polugodišta kako bi se stiglo sve obuhvatiti.

Bili smo 22. u svijetu Treba li nam uopće ovakva državna matura?

 – Obavijestili su me da sam dobitnica nagrade Soljačić, no nisam još odlučila kako ću je potrošiti - kaže Iva Barać. Ipak poručuje, gimnazijalcima bi puno korisnije bilo da su ih kroz školovanje naučili kritički misliti i analizirati, a ne samo tražiti da uče napamet.

Trebala bi dobiti nagradu od 5000 dolara, piše portal Srednja.hr

– Bila sam iznenađena da sam jedina koja je iz dva predmeta imala stopostotni učinak jer je u prethodnim generacijama uvijek bilo više takvih – rekla je. 

Iva Barać | Autor : srednja.hr Foto: srednja.hr

Podsjećamo, najviše negativnih ocjena ove godine bilo je na ispitima iz Hrvatskog jezika i Matematike, što čini brojku od 8747 učenika, dok je prošle godine to bilo 7522 učenika. 

Iz NCVVO-a upozoravaju na podatke kako je najveći broj učenika, njih čak 1200 ove godine, izišlo na ispit iz Hrvatskog jezika i ostavilo prazan list za esej. To, kažu, dovodi u pitanje motivaciju pristupnika zbog čega će od iduće godine uvesti anketu koju će prije ispita ispuniti svi pristupnici. Ona će sadržavati upitnik u kojem bi učenike pitali zašto izlaze na ispite.

Najveća izlaznost bila je na ispitu iz Hrvatskog jezika, a čak je četiri učenika bilo diskvalificirano zbog korištenja nedopuštenih pomagala tijekom pisanja ispita.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša