Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spolno zlostavljanje u Poreču

Maturant otkrio detalje: Djevojke su rekle da su im dali K. O. kapi i lijegali s njima. Nisu navele hrvatske zaštitare

aquarius
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
12.07.2021.
u 22:44

Policija je zaprimila dvije prijave o kaznenim djelima protiv spolne slobode.

Austrijanci na maturalcu u Hrvatskoj podnijeli su prijave policiji za spolno zlostavljanje, a jedna je osoba privedena, dok se drugi slučaj još istražuje.

Svi su austrijski državljani, kazali su nam iz Policijske uprave istarske nakon što je objavljeno kako je na maturalnom putovanju mladih Austrijanaca u Poreču osoblje zaduženo za sigurnost, a koje je angažirala austrijska putnička agencija X-Jam, maltretiralo maturante.

Pomoć u pulskoj bolnici

Večernji list kontaktirao je jednog od maturanata, 18-godišnjeg Bastiana K. (podaci poznati redakciji) koji je pokrenuo priču. On je također boravio krajem lipnja i početkom srpnja u Lanterni kod Poreča.

– Dok smo bili tamo, čuo sam da se osiguranje ponaša u najmanju ruku neprimjereno, da spolno uznemirava djevojke i da se fizički obračunava s muškima. Te priče su se još proširile kad smo se vratili kući – kaže nam, ali i ističe kako on osobno nije doživio neugodnosti od osiguranja, koje je bilo povjereno austrijskoj i hrvatskoj tvrtki, kao i da nije čuo da se u kontekstu napada spominju hrvatski zaštitari.

Nakon povratka kući, kazao je, i dalje su ga mučile glasine koje je čuo na maturalnom putovanju te je odlučio na Instagramu i Snapchatu objaviti poziv svima koji su imali neugodna iskustva da mu se jave, a kako bi spriječio da se ponove takvi slučajevi.

– Odmah se javilo 30-40 djevojaka sa svojim pričama o tome što su doživjele od zaštitara. Opisale su kako su ih spolno uznemiravali, pratili ih u sobe, lijegali s njima u krevet i dirali ih. Također, djevojke su opisale kako su se nakon pića osjećale čudno te vjeruju da su im ubacili K. O. kapi (knockout kapi, što je zajednički naziv za supstance koje se koriste kako bi se žrtvu dovelo u stanje u kojem je se može silovati, op. a.). Više njih završilo je na hitnoj pomoći u pulskoj bolnici jer su imale teške simptome, spavale su, nisu se ničega sjećale i bilo im je mučno. I tamo su sumnje da su drogirane iznijele liječnicima. Također, osiguranje je, prema izjavi jednog kolege, pretuklo maturanta koji je, slučajno ili ne, bio crnac – kaže Bastian.

Djevojke su odmah u Hrvatskoj prijavile seksualno zlostavljanje i uznemiravanje i agenciji i liječnicima i policiji. Odgovor iz agencije nije ih zadovoljio jer su obećali samo istražiti stvar. No, iz PU istarske bili su konkretniji. Na naš upit o tome jesu li primili prijave o spolnom uznemiravanju u periodu dok su austrijski gosti bili u Istri i što se poduzima, potvrdili su optužbe, ali ne specificiraju jesu li napadači zaista bili zaštitari.

Policija je u razdoblju od 20. lipnja do 10. srpnja 2021. godine zaprimila dvije prijave o kaznenim djelima protiv spolne slobode, kažu u PU istarskoj.

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici utvrdili su sumnju da je 19-godišnjak 7. srpnja počinio kazneno djelo silovanja na štetu mlađe punoljetne ženske osobe. I žrtva i počinitelj su austrijski državljani na maturalnom putovanju. Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 8. srpnja, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske – kažu nam.

Organiziraju party putovanja

Što se tiče drugog slučaja, kriminalističko istraživanje još uvijek traje i policija poduzima radnje u cilju utvrđivanja okolnosti događaja, odnosno kaznenog djela koje je prijavljeno, dodaju te ističu kako radi zaštite privatnosti i dostojanstva žrtava nisu u mogućnosti iznositi nikakve druge detalje događaja.

Agencija X Jam, specijalizirana za party putovanja, koja godinama organizira maturalce u Hrvatskoj za Austrijance, kazala je kako istražuju navode, kako zaštitarske tvrtke surađuju. Također, istaknuli su kako je područje pod stalnim nadzorom.

No navečer su Večernjem listu poslali malo drugačiji odgovor.


– Četiri djelatnika osiguranja izbačena su s tog područja zbog neprimjerenih izjava i ponašanja. Za daljnje optužbe saznali smo samo putem društvenih mreža. Trenutno se interno pregledavaju i ne mogu se potvrditi. Težimo potpunom pojašnjenju, jer sigurnost i dobrobit gostiju imaju najveći prioritet - poručio je Alexander Khaelss-Khaelssberg iz X Jama te dodao kako zbog interne istrage trenutno ne mogu pružiti nikakve informacije o ugovornim pružateljima usluga. 

VIDEO Nove nevolje Tomislava Tomaševića: Povjerenstvo otvorilo novi predmet zbog spornog imenovanja Tomislava Lauca, donatora kampanje platforme Možemo! u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak

Komentara 53

Avatar Bayaz the magi
Bayaz the magi
22:57 12.07.2021.

Austrijanci to je vaša unutarnja stvar, samo se dogodila na našem teritoriju, no svi sudionici su austrijski državljani. Mi ćemo provesti istragu i predati vama i dokaze i osumnjičene pa to vi rješavajte.

ZA
zagabria5
00:48 13.07.2021.

Previše tih zaštitara se igra Stevena Seagala. Sve na sud

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
06:54 13.07.2021.

Radi se o grupnom i planiranom silovanju nemoćne osobe nakon drogiranja od strane onih koji su bili zaduženi i plaćeni za sigurnost cijele skupine. Mlađe punoljetnice će imati i trajni problem ako su pri tome začele dijete. Pitanje je daa li je nadležna hrvatska policija izuzela sve dokaze, obavila stručne razgovore i utvrdila što se desilo. Agencija organizator putovanja koja je unajmila zaštitare će pokušati negirati i minimalizirati to što se desilo kao i zaštitarska agencija. Sve je dodatno osjetljivo jer se Hrvatska prikazuje kao država u kojoj se takvi događaji ne rješavaju pa će organiziranje takvih tura biti otežano i usmjereno u druge države jer u konačnici nije bilo adekvatno istraženo od strane policije unatoč prijavi. Samo u glavama bolesnika je drogiranje djevojaka da bi bile nemoćne se braniti i silovanje nakon toga od strane onih koji su unajmljeni da tako nešto spriječe neki vic ili junačko djelo. To rade bolesnici koji nisu u stanju doći do djevojaka na drugi način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije