Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROŽE KAŽNJAVANJE PREKRŠAJA

Važna obavijest za sve koji putuju u Austriju, kazne su drastične

Austrija
Foto: Matthias Balk/DPA/PIXSELL
1/2
11.07.2021.
u 16:24

Posebno će se strogo kažnjavati prometni prekršaji, koje za zakonodavac okarakterizirao kao glavne „ubojice“ na austrijskim prometnicama, pa je za „divljanje“ austrijskim prometnicama predviđena novčana kazna i do 5.000 eura

Nacionalno vijeće austrijskog Parlamenta donijelo je prošli tjedan novi Paket mjera koje predviđaju znatno strože kazne za prometne prekršaje. Novine Zakona o sigurnosti prometa donesene su zbog podizanja razine sigurnosti i unapređenja prometne kulture na austrijskim prometnicama. Posebno će se strogo kažnjavati prometni prekršaji, koje za zakonodavac okarakterizirao kao glavne „ubojice“ na austrijskim prometnicama, pa je za „divljanje“ austrijskim prometnicama predviđena novčana kazna i do 5.000 eura.

Prevelika brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa i upotreba mobitela u vožnji najčešći su uzroci prometnih nesreća, pokazale su statistike, te su parlamentarci, ni trenutka se dvoumeći prihvatili prijedlog austrijske vlade da prijestupnike treba kazniti osjetno strože nego prije.

Nove odredbe predviđaju da vozači automobila koji voze za 30 i više km/h brže nego je dozvoljeno morati će platiti umjesto dosadašnjih 70 eura kaznu od 150 eura. Minimalne kazne za daljnje prekršaje ( za vožnju preko 40 km/h od dozvoljene brzine u naseljenom području, te preko 50 km/h izvan naseljenog područja), povećane su sa 150 na 300 eura, a najviša kazna u ovoj prekršajnoj kategoriji povećana je s 2.180 na 5.000 eura. Uz to, prijestupnik mora računati i s oduzimanjem vozačke dozvole na mjesec dana, a u slučaju ponavljanja prekršaja s tri mjeseca bez dozvole.

Za najteže prekršaje, ako ste se vozili 80 ili 90 km/h brže od propisanog ograničenja na prometnici, dobiti će te zabranu upravljanja motornim vozilom na najmanje šest mjeseci.

„Divljanje“ automobilima i sve češće utrke vozača auto cestama, austrijski je zakonodavac uvrstio u posebno opasne prometne prekršaje i stoga je za njih i predvidio posebno visoke novčane kazne.

Austrijski mediji pišu kako u slučaju ponavljanja „Roadrunner“ i opetovnog dovođenja ostalih sudionika prometa u životnu opasnost, uz plaćanje visoke novčane kazne, prekršitelj će obvezno morati i k prometnom psihologu na detaljan pregled.

Stroge i visoke kazne upozorenje su i hrvatskim vozačima koji putuju u, ili kroz Austriju, da budu oprezni i poštuju prometne znakove u ovoj alpskoj zemlji ukoliko se ne žele vratiti u Hrvatsku „protanjenog“ džepa i bez vozačke dozvole.

Komentara 7

Avatar Nlnja
Nlnja
17:15 11.07.2021.

Pa to su manje kazne nego u Hrvatskoj...

KP
Karlovacko pivo
06:33 13.07.2021.

Nije to nista neka proba netko u Svicarskoj 30 ili 40 preko ogranicenja pa ce vidjet sta ga ceka

SO
Sir Oliver
20:59 11.07.2021.

Novinar pojma nema, strancu pa tako i Hrvatu, se ne moze oduzeti dozvola, ali mu se moze propisati zabrana voznje u toj zemlji i naplatit mu se dupla novcana kazna, sto i nasa policija radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije