Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čovjek zadatka

Matthew Nimetz rješava problem imena Makedonija

Skoplje, Makedonija
Foto: Reuters/PIXSELL
30.01.2018.
u 14:52

Karijeru je započeo u vrijeme američkog predsjednika L. Johnsona, a poslije i kod J. Cartera. Radio je i za Cyrusa Vancea i Billa Clintona

UN-ov posrednik Matthew Nimetz, čovjek je koji će, po svemu sudeći, riješiti problem između Grčke i Makedonije (ime države) kojeg do sada nisu uspjele riješiti sve svjetske sile. Iza Matthewa stoji bogata politička karijera. Sa svojom je karijerom započeo još u vrijeme američkog predsjednika Lyndona Johnsona, a poslije i kod Jamesa Cartera, kao savjetnik državnog tajnika Cyrusa Vancea, gdje se bavio “ciparskim pitanjem”.

Zbog bogatog političkog iskustva njegovo angažiranje u aktualnom sporu između Atene i Skoplja nije iznenađujuće, a posebno imajući u vidu da je od ožujka 1994. do rujna 1995. radio kao specijalni izaslanik predsjednika Billa Clintona i posrednik upravo u rješavanju “makedonskog pitanja”.

Taj je njegov angažman završen potpisivanjem Privremenog sporazuma 1995. godine kojim su Grčka i Republika Makedonija u Ujedinjenim narodima riješile mnoga pitanja između dviju država. Od tada je Nimetz postao osobni izaslanik generalnog tajnika UN-a o preostalim otvorenim pitanjima u sporu Grčke i Makedonije, posebno oko imena Makedonije.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
08:00 31.01.2018.

hahaha, i tako su makedonci od naroda postali stanovnici negdašnje grčke pokrajine... ja uopće ne sumnjam da će 'makedonski' političari sa grcima dogovoriti novo ime zemlje. ipak 'makedonce' vode etnički albanci. oni su uvijek za dogovor! :) moje saučešće, pravi makedonci. uskoro ćete morati opet pisati nove povijesne čitanke, udžbenike, opet postavljati nove konjanike, nove spomenike... samo su vas srbi nekako štitili, vi sami ste očito nesposobni za to. možda da se zovete vardarci? to vas nitko neće spriječiti. ili budite jednostavno grci. i već ste u eu!

MI
mickeyvienna
01:45 31.01.2018.

Ima li taj covjek sliku ili je top za secret😏

CR
cromak
18:13 30.01.2018.

Sada imamo novoga KUMA koji ce da nas ubavo pokrsti i da sklepa neko novoto ime. Neka bude novo i da ostane staroto, u prevodu znaci Novata Makedonija ne zvuci lose iako vise licimo na Stare novajlije Makedonce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije