Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Matijašević: Skupili smo 79 posto potpisa

matijašević
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
17.06.2010.
u 12:48

Vilim Ribić kaže kako je skupljanje potpisa "krvav posao" te kako ga je razočarala i oporba - najavljuje nakon referenduma sljedeći referendum - o referendumu.

ŠIBENIK - Izvještavam hrvatsku javnost po osnovi prikupljenih podataka s jučerašnjim danom: riječ je o 79 posto potrebnih potpisa. I dalje apeliram na sve hrvatske građane da izađu na mjesta gdje prikupljamo potpise i daju svoj doprinos za nužnu promjenu. Također moram istaknuti činjenicu da vladajući i njihovi trabanti svakodnevno obezvrijeđuju hrvatske građane, svakodnevno ih vrijeđaju... I unatoč tome što je to krajnje neprihvatljiv način komunikacije s javnošću, ja ih molim da i dalje tako nastave jer će u konačnici odaziv građana biti još veći. Jamčim uime kolega: za nas nema odustajanja. Idemo do kraja! Idemo iskoristriti povijesnu priliku koja se pružila narodu ove države, da se izbori za referendum unatoč rigidnim zakonima - poručio je u Šibeniku sindikalist Ozren Matijašević, glavni koordinator akcije prikupljanja potpisa za referendum o izmjenama Zakona o radu.

Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata je ustvrdio kako je prikupljanje potpisa "krvav posao u kojemu su tisuće ljudi na vrućini, uz velik angažman aktivista te da je to nemoguća misija za bilo koga u ovoj državi osim za sindikate".

- Skoro 80 posto prikupljenih potpisa, a samo još šest dana: to je napor koji nije prirodan, normalan i primjeren društvenom problemu koji pokušavamo rješavati voljom građana. Stoga nas još više razočarava jučerašnja diskusija, ali ne vladajućih, jer je nama jasna njihova motivacija: oni su protiv demokratskog instituta. Ali smo šokirani i razočarani stavovima oporbenih stranaka. Tu osobito mislim na SDP za koji mi se čini da je, odustajući od prihvaćanja promjene ustavne odredbe o referendumu, zapravo okrenuo leđa građanima i demokraciji. Očito se i SDP boji da će, ako dođe na vlast, građanima biti olakšana mogućnost da se referendumski izjašnjavaju i postanu subjekt političkog života. Očito je to nešto što i njima može smetati  - ustvrdio je Vilim Ribić.

Ribić je najavio kako će se sindikati morati boriti te kako nakon ovog referenduma ide još jedan referendum -  onaj za promjenu zakona i odredbi o referendumu. Upozorio je i na apsurd.

- Pazite ovo. Mi moramo za referendum skupiti potpise 10 posto biračkog tijela, a biračko tijelo je veće nego broj stanovnika! Pa to nije normalno, ljudi. Biračko tijelo je 4 milijuna i 700 tisuća glasača, a Hrvatska ima 4 milijuna i 350 tisuća stanovnika! - upozorio je Vilim Ribić.

Komentara 24

OB
-obrisani-
09:03 18.06.2010.

Prethodni izbori su pokazali da HDZ danas podupire još samo 12 posto stanovništva. Zato se HDZ panično boji svakog izjašnjavanja naroda, od referenduma o arbitražnom sporazumu, preko referenduma o ZOR-u do prijevremenih parlamentarnih izbora.

OB
-obrisani-
11:58 18.06.2010.

bando komunjarska! raspisite referndum da li hrvati zele da se prepolovi broj sluzbenika u drzavnim firmama, jer sve posluju sa gubitkom

NU
number23
09:02 18.06.2010.

Sindikati su kao pijavice koje ispijaju krv državi no ne da bi nešto omogućili građanima već da bi svoj trbuščić napunili a ujedno i svoju poslovnu obvezu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije