Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Matica hrvatska izbrisala iz članstva Vlahu Bogišića

Glavni odbor Matice hrvatske izbrisao iz članstva potpredsjednika Vlahu Bogišića zbog neispunjavanja obaveza. Bogišić nema komentara na tu odluku, a mjesto potpredsjednika pripalo Stjepanu Damjanoviću
28. ožujka 2010. u 13:39 10 komentara 134 prikaza
vlaho bogisic
Foto: arhivska slika

Dugogodišnji potpredsjednik Matice hrvatske Vlaho Bogišić od petka nije član Matice hrvatske, potvrdio nam je Matičin glavni tajnik Zorislav Lukić.

- Bogišić je brisan iz članstva zbog neispunjavanja obaveza, tj. zbog izjava u medijima kojima je iznosio objede o Matici hrvatskoj. Tako je prekršio pravila Matice, te više ne može biti ni njen potpredsjednik - rekao je Lukić.

Na Bogišićevo mjesto izabran je akademik Stjepan Damjanović. Zbog ostavke Pavla Pavličića i to na mjesto člana Glavnog odbora nađena je i zamjena u liku filozofa Damira Barbarića.

Odluka o brisanju iz članstva potpredsjednika Bogišića nije bila jednoglasna, jer je jedan član Glavnog odbora bio suzdržan.

- Nemam komentara na tu odluku, za sada - rekao nam je Bogišić, koji je trenutno čelni čovjek Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže.

U Matici je bio od 1989. godine, bio je član prvog Upravnog odbora nakon obnove, u pet mandata je izabran za potpredsjednika Matice, a od 1995. do 2008. bio je i glavni urednik Kola. Sa predsjednikom Matice Zidićem povremeno se nalazio u polemičnim položajima. No, tekst 20. veljače objavljen u Obzoru Večernjeg lista očito je bio kap koja je izazvala drakonsko kažnjavanje Bogišićevih istupa u javnosti. U tekstu je polemizirao sa Igorom Zidićem, ali i Tonkom Maroevićem, a napisao je i ovo: drago mi je da se Zidić s Matičinom skupštinom zaputio na Balkan, u Čitluk, a nedavno je govorio da sam dolazim odande i zastupam balkansku Hrvatsku".

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • onako_ovlaš:

    Leksikografski stoji loše,nema se izdavačkog programa,skladišta su krcata neprodane robe,tržište ne traži samo izdavačke monumente 2mx2m već i duhu vremena prilagođene manje i brže serije:leksikalne,priručničke itd.No,najvažnije je da država dotira i na taj način reciklira nekoliko likova.MH u samom Zagrebu ... prikaži još! nema više od 700 članova,demografska struktura članstva je muž i žena u godinama plus koji župnik te možda neki zanesenjak:e sad jel misija MH da promovira stračku kulturu Hrvata pa još malo i sve na Mirogoj ili je to ustanova koja bi se dala dokapitalizirati i predstavljati hrvatsku kulturu i mimo tih demografskih niša u nekom suvremenijem obliku,recimo nešto kao Goethe institut pa da imamo predstavništvo i u Budimpešti,Beču,Varšavi,Beogradu,Londonu.....Vrijeme je...

  • -obrisani-:

    Obojica su iz Čitluka i okolice.

  • onako_ovlaš:

    Kod nas je socijalizam_soft_staljinizam još uvijek važan regulativ odnosa među elitama: navečer si potpredsjednik a ujutro te nema,malo si zlatni menadžer pa si zatim mafijaš i obrnuto.