Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo nije problem

Matić: Žrtva je prva pružila ruku pomirenja. Srbi nisu uzvratili

matic
Marijan Susenj/PIXSELL
03.09.2013.
u 18:13

Iako je zakon iznad svega, on se ne mora uvijek kruto provoditi, to govorim pod navodnim znakovima. Može se pronaći rješenje koje odgovara svakome. Ali nasilje nikako, kaže Matić

Ministar branitelja Predrag Matić Fred u dvojbenoj je situaciji. Kao ministar mora pozivati na poštovanje zakona, a kao Vukovarac i branitelj smatra da vrijeme za ćirilicu još nije sazrelo. Media servisu otkrio je zašto stalno ponavlja da pravo i pravda ne idu uvijek zajedno...

– Bio sam strahovito tužan i razočaran jučer kada sam vidio što se događa u Vukovaru – rekao je ministar Matić, koji je, kaže, mislio da smo to sve dosad "prevladali i nadvladali", a tek nešto malo lakše bilo mu je kada je sinoć vidio da nasilje neće eskalirati.

Nasilje nije rješenje

– Svakako da se sve ovo moglo izbjeći ako je postojala dobra volja obiju strana. Trebalo je sjesti, razgovarati, dogovoriti, pregovarati, vidjeti... Ponekad zakon ne odgovara svakome i pravo i pravda ne idu često ruku pod ruku. Iako je zakon iznad svega, on se ne mora uvijek kruto provoditi, to govorim pod navodnim znakovima. Može se pronaći rješenje koje odgovara svakome. Ali nasilje nikako – kaže Matić, koji smatra da je najbolje rješenje za Vukovar "ono u sredini, kojim nitko nije potpuno zadovoljan".

– Ne moraju se odmah uvesti automatski sve dvojezične ploče, ali isto je tako nemoguće da se ne uvede ništa jer to je ustavni zakon, to smo potpisali i to se mora primijeniti. Ali dinamika, dinamika se može dogovoriti. Gledajte, ćirilica kao ćirilica sigurno nikome ne smeta, ali konotacija koju ona donosi?! To je ljude uzbudilo i asociralo na negativne događaje. Trebalo je pronaći više razuma i volje s obiju strana – ponovio je Matić te otkrio kako se premijeru stavio na raspolaganje da osobno ode u Vukovar i bude medijator. I dodaje da mu neće biti neugodno bude li mu netko zviždao. Spremnost na dijalog potvrdio je i RTL-u.

– Što god treba. Apsolutno sam na raspolaganju, kako Vladi tako i braniteljima te mojim Vukovarcima. O provedbi zakona ne može se pregovarati. Ali o načinu, terminu i metodologiji možemo se dogovoriti. Pregovora nema jer onda ne bismo bili pravna država – ponovio je ministar Matić koji je spreman sjesti za isti stol s prosvjednicima.

Spreman je pregovarati

– Vrlo rado, ja sam na raspolaganju ako me netko pozove. Kao branitelj imam podvojene osjećaje, ali ja sam član Vlade, pred Saborom sam rekao da ću poštovati zakone. A zakoni su jači od osjećaja. Ali, emocije znaju prevladati kao što je to bilo jučer. No, nadam se da će sada prevladati razum. Naravno, ako oni koji na perfidan način iskorištavaju najosjetljiviju populaciju u Hrvatskoj, a to su ratni stradalnici, za dobivanje jeftinih političkih poena prestanu to raditi – nada se Matić.

Nije problem u ćirilici, nego u konotaciji koju ona nosi, napominje ministar.

– Prekratak je RTL Danas da bismo objasnili sve one osjećaje koje Vukovarci imaju, a zakon ne može predvidjeti. Naravno da problem u Vukovaru postoji. Mi smo tamo pružili ruku pomirenja. Srpska etnička zajednica, nažalost, nije to uzvratila. Žrtva je prva pružila ruku. I tu je izvorište problema. Jer ćirilica kao ćirilica nije problem, pa koga je pismo uništilo?! No, konotacija koju nosi ćirilica... u tom dijelu razumijem Vukovarce. Ponavljam, član sam hrvatske Vlade, pod prisegom i ovdje sam da provodim zakon – odlučan je.

>>Policija privela Josipa Klemma. Zanima ih što je radio u Vukovaru!

>>'Zaustavili 28 autobusa na putu za Vukovar' Policija: Ne znamo ništa!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije