Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Matić ‘guta’ ured za pronalaženje žrtava zločina komunizma?

Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina poslije 2. svjetskog rata tek je osnovan, a već ga pripajaju Ministarstvu branitelja
16. veljače 2012. u 10:00 522 komentara 71 prikaza
'domobrani'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

Na pomolu je još jedan sukob Katoličke crkve i vlade Zorana Milanovića. Nakon spora o zakonskim promjenama u tretiranju neplodnosti, novo područje sukoba postaje istraživanje komunističkih zločina. Ministar branitelja, Predrag Matić Fred hitnom procedurom, navodno, namjerava usisati novi ured, koji je zamišljen kao neovisno mjesto suočavanja Hrvata i s tamnom stranom komunističke povijesti. Još u ožujku 2011. godine, uz konsenzus HDZ-a i SDP-a, Hrvatski sabor prihvatio je zakon kojim se nalaže osnivanje Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina poslije 2. svjetskog rata.

Pet djelatnika

Do političkog konsenzusa i pridruživanja glasova zastupnika SDP-a onim HDZ-ovim dolazi jer je to dio euroobveza Hrvatske, čime naša zemlja slijedi rezoluciju Vijeća Europe 1481/2006. koja govori o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima i posljedično, suočavanja i sa zločinima tog režima. Napokon, krajem 2011. godine ured je napokon i proradio i ima pet djelatnika. Njihov je primarni posao skupljanje dokumentacije i svjedočanstava o žrtvama poraća i komunizma. U Hrvatskoj poslijeratni komunistički zločini kao zločini totalitarnog režima nikad nisu sustavno istraženi, a prema evidenciji MUP-a, samo na hrvatskom teritoriju postoji više od 600 masovnih grobnica sa žrtvama poraća – razvojačenim vojnicima, ratnim zarobljenicima, civilima, političkim protivnicima. Nagađa se o brojkama od nekoliko desetaka tisuća do nekoliko stotina tisuća ubijenih.

I Grujić zainteresiran

No, dolaskom nove Vlade stvar se dramatično komplicira. Izvori bliski uredu tumače kako se tom inicijativom želi ukinuti neovisnost ureda kao javne ustanove i staviti ga u sklop političke izvršne vlasti. Ukida se bit Zakona, a to je neovisna istraga (pronalaženje) masovnih grobnica žrtava komunizma. Inače, za osnivanje ureda trebalo je puno strpljenja i četiri godine, s obzirom na to da su najveća protivljenja dolazila iz SDSS-a, koalicijskog partnera bivše vlade. Izvori kažu da je ideja da ministarstvo “prigrli” ured nastala u dogovoru ministra Matića i pukovnika Ivana Grujića, dugogodišnjeg predsjednika Komisije za nestale, a kojega je, u međuvremenu Matić postavio za svog pomoćnika u ministarstvu. Navodno je bio lobirao da on postane ravnatelj ureda, no nije ispunjavao uvjete. Na sjednicama koordinacije Vlade, kažu, iz Ministarstva branitelja sustavno plasiraju dezinformacije kako je ured HDZ-ova ostavština iz prosinca 2011. i zato ga treba pripojiti i staviti pod nadzor.

– Mijenjamo tek institucionalni okvir, ovo je bolje rješenje i za ured i nas. Mi dajemo novac, dakle logično je da imamo i nadzor. Ne vidim kako bi time neovisnost, u smislu objektivnosti bila ugrožena – kaže tajnik ministra branitelja Bojan Glavašević. Smatra da će ovako ured imati i bolje resurse i mogućnosti za istraživanje i da će ulaziti lakše u arhive i biti efikasniji. Protiv ovakve ideje ustaje crkveni Kaptol. Njima je to samo izgovor za blokiranje stvarne istrage o komunističkim zločinima. U upravnom vijeću ureda nalaze se i predstavnici HBK. Biskup Mile Bogović zadužen je u Crkvi za istrage komunističkih zločina.

BISKUP VLADO KOŠIĆ To je protuza

BISKUP VLADO KOŠIĆ

To je protuzakonito i izigravanje Sabora i standarda Europske unije

Iz prijedloga proračuna očito je da Vlada ukida spomenuti ured?

– Vrlo je važno da se ustanovljeni ured ne “utopi” ni u koje već postojeće državno tijelo. Trebalo bi, dapače, osnažiti njegovu neovisnost. Najodlučnije se protivim scenariju da se de facto ovaj ured ukine. To bi bio protuzakonit čin i nitko, pa ni Vlada, nema pravo to učiniti.

Udaljava li nas ovakav potez od suočavanja sa zločinima komunizma i europskih standarda?

– Budući da je Europski parlament donio rezoluciju o obilježavanju i poštovanju zločina komunizma, ako mi želimo biti dio te Europe, moramo već jednom nešto učiniti da se ti zločini dostojno istraže, a nebrojene žrtve i njihovi najbliži dobiju barem moralnu satisfakciju.

Planira li komisija Iustitia et Pax neki odgovor na takav rasplet?

Upravo na blagdan Blaženoga Alojzija Stepinca, odnosno 10. veljače, potpisao sam i poslao dopis ministru branitelja gospodinu Predragu Matiću – te o tome obavijestio i ministra pravosuđa i predsjednika Vlade – u kojem se zalažem da se ovo pripajanje nikako ne dogodi. Kakva je povezanost između te dvije stvari?

Ministarstvo se treba brinuti za branitelje iz Domovinskog rata, a ovaj ured za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. Stoga se čini točnom slutnja kako postoji skrivena želja da se time taj ured zapravo neutralizira. Prema tome želi se izigrati nakana Hrvatskog sabora da se komunističke žrtve istraže. Očito, ima još puno onih koji su bili na strani počinitelja tih zločina te se nastoje zaštititi svim sredstvima od progona jer ti zločini ne zastarijevaju.

Nama u Katoličkoj crkvi bitno je da se na vidjelo stavi istina, da se osude svi zločini te da se žrtvama da dostojno mjesto u memoriji našega naroda. Nadam se da će se to i ostvariti. Ne bude li to ipak poštovano, dići ćemo još jače glas i boriti se za istinu, a protiv nepravdi i svih zločina.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • vidimškoj:

    Koliko su misa zaušnica održali pobijenima po logorima i selima od strane fašističkih koljača sa kojima su šurovali??????????????

  • -obrisani-:

    kamočedo - ti se bavi radije svojim kameraden i svetosavskim fašistima, ratnim huškačima

  • vferari:

    Django Naslov je\"na pomolu sukob crkve i Milanovićeve vlade\" Ja imam barem glavu a ti umjesto nje bundevu.