Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽEĐ U MASLINICIMA

Maslinama uz sušu prijeti i maslinova muha

masline
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
23.08.2016.
u 11:00

Nakon dvije lošije godine, maslinari se nadaju hrvatskom prosjeku od 6,5 milijuna litara ulja, ali i zdravim plodovima maslina

Iako se u maslinicima na jugu Istre ovih dana žale na dvomjesečnu sušu, a primijećena je i pojava maslinovih muha, ova godina bit će bolja od lanjske i kudikamo bolja od preklanjske, slažu se u Zajednici uljara i maslinara Hrvatske (ZUMAH) i Udruzi maslinara Oblica iz Žrnovnice.

Smežurani, sušom iscrpljeni plodovi masline kišu mogu čekati i do početka rujna, s obzirom na to da su jutra hladnija i vlažnija pa se masline prihranjuju i rosom preko listova, objašnjava predsjednik ZUMAH-a dr. sc. Ivica Ljubenkov. Davno su prošla vremena kad su se masline obrađivale bez neriješenog sustava navodnjavanja, komentira pak čelnik Oblice Milan Amižić. No kako su maslinari preklani izvukli pouku s bolesti paunova oka i s maslinovom muhom, zbog kojih mnogi nisu ubrali ni ploda, ove su godine stalno u kontaktu sa savjetodavnom službom i u provjeri maslinika. Neki ih već tretiraju protiv muhe, dok se koncem kolovoza ili početkom rujna preporučuje i tretman protiv paunova oka, kao prevencija za iduću godinu. Međutim, valja paziti na karencu, upozorava Amižić.

Ljubenkov očekuje prosječnu godinu od oko 6,5 milijuna litara ulja. No nije toliko bitna ni količina koliko zdravi plodovi maslina i vrhunska kvaliteta, slažu se maslinari.

>> Još jedan hrvatski proizvod dobio europsku zaštitu

Komentara 1

DU
Deleted user
13:29 23.08.2016.

Ovdje se radi u cistoj utaji poreza, a ne o nekakvoj susi i maslinovim muhama ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije